John Bonham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
John Bonham
John Bonham 1975.jpg
John Bonham i 1975
FødtJohn Henry Bonham
31. mai 1948
England Redditch, Worcestershire
Død25. september 1980 (32 år)
England Clewer, Windsor
Søsken Deborah Bonham
Barn Jason Bonham
Beskjeftigelse Trommeslager, komponist, musiker
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Led Zeppelin
SjangerProgressiv rock, hard rock, heavy metal, blues-rock,
rock and roll
Instrumenttrommer, perkusjon
Aktive år1963 - 1980
PlateselskapAtlantic, Swan Song
Nettstedhttp://www.ledzeppelin.com/
Tidligere band
Band of Joy
Led Zeppelin

John Henry «Bonzo» Bonham (født 31. mai 1948, død 25. september 1980) var en engelsk musiker. Bonham var trommeslager i Led Zeppelin, og blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sin første skarptromme da han var 10 år gammel, og trommesett da han var 15. han spilte senere i en rekke lokale band – deriblant Band of Joy, hvor Robert Plant var vokalist. Det var Plant som anbefalte Bonham for Jimmy Page, da Page var i ferd med å starte et nytt band etter oppløsningen av Yardbirds, og hadde gitt Plant jobben som vokalist. Bonham var imidlertid ikke så veldig lysten på å bli heltidsmusiker, og Plant måtte bruke lang tid på å overtale Bonham til å bli med i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk også Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

Om Bonham var en villmann på scenen, var han om mulig enda villere utenfor. Han var glad i en fest, og selv om den beskrivelsen også passer på de andre medlemmene, var det Bonham som levde mest opp til rock n' roll-livsstilen av de fire medlemmene i Zeppelin. Han var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. 25. september 1980 drakk han tett hele dagen, og obduksjonen etter at han ble funnet død viste at han hadde drukket førti enheter med vodka på de siste 24 timene. Dødsårsaken var væske i lungene, da han hadde blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Kort tid etter Bonhams død bestemte de gjenlevende medlemmene av Led Zeppelin seg for at det ikke var noe poeng i å fortsette. Gruppen, som var kanskje verdens mest populære band på første halvdel av 1970-tallet, ble oppløst.