John Bonham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Bonham
Født31. mai 1948[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Redditch
Død25. sep. 1980[5][1][4][6]Rediger på Wikidata (32 år)
Windsor
BeskjeftigelseRocketrommis Rediger på Wikidata
SøskenDeborah Bonham
BarnJason Bonham
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avLed Zeppelin
Rockestra
Musikalsk karriere
SjangerRock,[7] hardrock, folkrock, bluesrock
InstrumentTrommesett
Aktive år1962
PlateselskapAtlantic Records
Nettstedhttp://www.ledzeppelin.com
IMDbIMDb

John Henry «Bonzo» Bonham (født 31. mai 1948, død 25. september 1980) var en britisk musiker. Bonham var trommeslager i Led Zeppelin, og blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sin første skarptromme da han var 10 år gammel, og trommesett da han var 15. Han spilte senere i en rekke lokale band – deriblant Band of Joy, hvor Robert Plant var vokalist. Det var Plant som anbefalte Bonham for Jimmy Page, da Page var i ferd med å starte et nytt band etter oppløsningen av The Yardbirds, og hadde gitt Plant jobben som vokalist. Bonham var imidlertid ikke så veldig lysten på å bli heltidsmusiker,[trenger referanse] og Plant måtte bruke lang tid på å overtale Bonham til å bli med i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk også Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

Om Bonham var en villmann på scenen, var han om mulig enda villere utenfor. Han var glad i en fest, og selv om den beskrivelsen også passer på de andre medlemmene, var det Bonham som levde mest opp til rock n' roll-livsstilen av de fire medlemmene i Zeppelin. Han var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. 25. september 1980 drakk han tett hele dagen, og obduksjonen etter at han ble funnet død viste at han hadde drukket førti enheter med vodka på de siste 24 timene. Dødsårsaken var væske i lungene, da han hadde blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Kort tid etter Bonhams død bestemte de gjenlevende medlemmene av Led Zeppelin seg for at det ikke var noe poeng i å fortsette. Gruppen, som kanskje var verdens mest populære band på første halvdel av 1970-tallet,[trenger referanse] ble oppløst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID bonhamj[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2002151405, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, oppført som John Henry Bonham, Find a Grave 2172, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.slate.fr[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 84101, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ http://www.duduki.net/cgi-bin/performer?id=P_618748f830ce6cab.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]