John Paul Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Paul Jones
John Paul Jones - 2010.jpg
FødtJohn Richard Baldwin
3. januar 1946 (72 år)
England Sidcup, Kent
Beskjeftigelse
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Led Zeppelin
Utmerkelser Kennedy Center Honors
Musikalsk karriere
SjangerProgressive rock, hard rock, heavy metal, blues-rock, rock and roll, world music
Instrumentbass, keyboard, piano, gitar, fløyte, mandolin, sitar, ukulele, cello
Aktive år1960 - idag
PlateselskapAtlantic, Swan Song
Nettstedhttp://www.johnpauljones.com/
Ensemble(r)
Them Crooked Vultures 2009 - i dag
Tidligere band
Led Zeppelin

Helge Sten og John Paul Jones duo MINIBUS PIMPS, Aarhus 2012

John Paul Jones (født 3. januar 1946) er artistnavnet til John Richard Baldwin, som er en britisk musiker og musikkprodusent. Jones er best kjent for sin tid i Led Zeppelin, hvor han spilte bass, orgel, piano og mandolin.

Jones' foreldre var veldig musikalske, hans far var pianist og arrangør for storband, mens moren var sanger og danser. Jones begynte å spille piano allerede som liten gutt, og ble etterhvert organist i sin lokale kirke. Han var fascinert av klassisk musikk (Rachmaninov var en favoritt), men også av blues og jazz. Det var ikke før han begynte på college at han begynte å spille bass. Jones var fascinert av basspilling generelt, og begynte etterhvert å spille i bandene “The Deltas” og jazzrock-bandet “Jett Blacks”.

I 1962 ble Jones med i Jet Harris' og Tony Meehans band som bassist i to år. Det var etter dette at han, etter anbefaling av Tony Meehan, begynte som studiomusiker. Det var gjennom Jet Harris og Tony Meehan at Jones ble kjent med gitaristen Jimmy Page, som hadde spilt på deres superhit “Diamonds”. Jones ble etterhvert en meget ettertraktet studiomusiker og arrangør, og på midten av 1960-tallet hadde han spilt sammen med artister som Rolling Stones, The Supremes, Jeff Beck og Pages band The Yardbirds.

I 1968 fikk Jones jobben som bassist i Jimmy Pages nye band som fikk navnet Led Zeppelin, og ble et av rockehistoriens største band. Mens Page, Robert Plant og John Bonham fikk mesteparten av oppmerksomheten på scenen, holdt Jones seg i bakgrunnen og konsentrerte seg om spillingen.

Også utenfor scenen var Jones den mest rolige og mediasky av Zeppelin-medlemmene, og ofte tok han inn på et annet hotell enn resten av bandet. Muligens er også dette grunnen til at Jones' ekteskap holdt gjennom hele Led Zeppelins 12 år lange karriere.

Etter at Led Zeppelin ble oppløst i 1980, har Jones vært relativt lite aktiv som musiker, og har i stedet returnert til studioet, hvor han har gått over til å bli produsent. Han samarbeidet med avantgarde-sangerinnen Diamanda Galás på hennes album The Sporting Life (1994). I 1999 ga han ut sitt første soloalbum, Zooma, og i 2001 kom The Thunderthief ut.

Sammen med Dave Grohl og Josh Homme startet han i 2009 supergruppen Them Crooked Vultures. Gruppen er fortsatt i dag en stor suksess som holder på med noen konserter den dag i dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]