Bøkeslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bøkeslekten
Fagus sylvatica var. tortuosa
Fagus sylvatica var. tortuosa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fagus
L., 1753
Norsk(e) navn: bøker,
boker
Hører til: bøkefamilien,
Fagales,
Rosidae
Antall arter: 10
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Nord-Amerika
Arter:

Bøkeslekten er det norske navnet på løvtreslekten Fagus i bøkefamilien.

Bøkeslekten består av løvfellende, store trær som kan bli opp til 40 meter høye. De har langsmale, spisse og glatte vinterknopper. Bladene er hele, elliptiske og hårbreddede. Hanblomstene sitter i langskaftede, rundede samlinger, de er klokkeformede, fem- til sjuflikede. Stenderne er 8-16. Hunblomstene sitter parvis i en cupula. Stiften er tre. Cupulaen er skaftet, tagget, den sprekker opp i fire fliker og omslutter 1-2 nøtter. Nøttene blir omkring 1,5 centimeter lange, de er trekantede og skarpe i kantene.

Slektsnamnet Fagus kommer fra gresk fegos, som ble brukt av Homer 800 f.Kr., om et tre som kan ha vært en bøk eller en eik.

Bøker gir verdifullt trevirke og har stor økonomisk betydning. Trevirke av bøker brukes mye i møbelproduksjon, parkett, ispinner og kjøkkenredskaper.

Det finnes ti arter av bøk, hvorav én vokser i Norge, nemlig vanlig bøk. I Norge finnes betydelige bestander av vanlig bøk bare i Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Et særtilfelle er verdens nordligste bøkeskog i Lindås i Nordhordland. Sørover i Vest-Europa finnes imidlertid vidstrakte bøkeskoger med opptil 40 m høye trær.

I Norge kan trærne bli 300-400 år gamle. Bøken er det treslaget som sist innvandret til Norge, for om lag 2000 år siden. Bøker er svært skyggetålende og vil i deler av Vestfold, Telemark og Agder danne klimakssamfunn om skogen får skjøtte seg selv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]