Hopp til innhold

Finer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Finér»)
Stabel av finer

Finer er tynne «ark» av tre og brukes til dekorasjon eller av økonomiske eller konstruksjonsmessige årsaker. Tykkelsen er vanligvis mellom 0,6 og 3 mm mens bredden og lengden av finerarket avhenger av trestokken og produksjonsmetoden. I intarsia brukes flere ulike typer finer for å danne et dekorativt mønster eller bilde. Finer kan brukes som overflatelag på billigere materialer som MDF-, spon- og kryssfinerplater samt massivtre av billigere slag, og senke prisen på produktet og samtidig gjøre det mulig å bruke treslag som det ikke hadde vært økonomisk eller konstruksjonsteknisk mulig å bruke ellers. Videre brukes finér til å produsere kryssfiner der det brukes billigere og ofte tykkere finer. Det mest vanlige er kryssfinerplater, men møbelindustrien utnytter finer til å lage både krumme og dobbelkrumme kryssfinerprodukter. Finer av god kvalitet brukes også til å lage bøylimte lister, noe som ofte finnes i båtinnredninger. Listene lages av finerlag som er orientert i samme retning som limes sammen mens finerlagene sitter i spenn på en mal.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Det finnes tre ulike måter å produsere finer på og hvilken metode som benyttes avhenger av hva fineren skal brukes til.

Saging[rediger | rediger kilde]

Ved saging sages trestokken opp i finerbord på samme måte som trebord sages. Saging er den eldste metode, men benyttes i liten grad idag da det er et svært stort tap av trevirke. Da sagbladets tykkelse er omtrent lik finerens tykkelse blir bare halvparten av en stokk utnyttet.

Skrelling[rediger | rediger kilde]

Ved skrelling mykes stokken først opp i vannbad eller ved damp. Deretter skreller en kniv finerark av stokken ved at stokken roteres mens den presses mot kniven mens en motspiss holder finertykkelsen jevn. I teorien kan stokken skrelles til ett stort ark, men i praksis kuttes fineren opp i mindre ark. Imidlertid kan størrelsen utnyttes ved produksjon av kryssfinerplater.

Ved å ha en eksentrisk rotasjon av stokken kan trestrukturen danne fine mønstre i fineren, noe som utnyttes til å lage finer som utnyttes til dekorative formål.

Skjæring[rediger | rediger kilde]

Ved skjæring sages stokken først i to eller flere deler på langs før den monteres i en bevegelig holder som kan presses mot en kniv og motspiss på samme måte som ved skrelling. Men resultatet blir mer lik saget finer da kniven skjær i samme plan som ved saging. Størrelsen på arket avhenger av stokkens størrelse og hvor mange deler den er saget opp i før skjæringen. Når en stokk skjæres selges finerarkene fra stokken samlet, en blokk, slik at stokkens mønster og farge kan utnyttes dekorativt i det ferdige produkt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ann Høydalsnes og Peter Gustavsson (2004). Johan Hval, red. Hobbysnekkerens ABC (norsk) (1 utg.). Oslo: Landbruksforlaget. s. 510. ISBN 82-529-2796-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]