Pavel Tsjistjakov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pavel Tsjistjakov
Pavel Tsjistjakov, 1881
Født5. juli 1832
Krasnokholmsky District
Død11. november 1919
Pusjkin
BeskjeftigelseKunstmaler
Utdannet vedDet russiske kunstakademiet (–1861)
NasjonalitetRussisk
GravlagtKazanskoe cemetery (Pushkin)

Pavel Petrovitsj Tsjistjakov (russisk: Па́вел Петро́вич Чистяко́в, født 23. junijul./ 5. juli 1832greg. i Prudy som nå er i Tver oblast i Russland, død 11. november 1919 i Detskoje Selo som i dag er en del av St. Petersburg) var en russisk maler og lærer i kunstmaling.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pavel Tsjistjakov fikk sin første skolegang på en omreisende skole. Hans far, som selv var av enkel bakgrunn, la stor vekt på ar gutten skulle få en god utdannelse. Tsjistjakov studerte ved St. Petersburgs kunstakademi i perioden (1849–61) under Pjotr Basin.

I 1860-64 underviste han ved en tegneskole drevet av St. Petersburgs avdeling av Selskapet til hjelp for kunstnere. I perioden 1863-70 mottok han stipend og studerte ved kunstakademiene i Paris og Roma.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Fra 1872 underviste Tsjistjakov ved St. Petersburgs kunstakademi. I 1892 fikk han plass i akademiets råd og ble professor. Han var leder ved avdelingen for mosaikkkunst i tidsrommet (1890–1912). Fra 1908 til 1910 ledet han kunstverkstedet.

Tsjistjakovs kunstpedagogikk utviklet seg i en stadig kamp mot den strenge akademismen som rådde i det russiske kunstakademi i 1860- og 70-årene. Han og hans mange elever spilte en stor og avgjørende rolle i utviklingen av realismestilen i russisk kunst de siste tiårene av 1800-tallet. Blant Tsjistjakovs elever var blant annet Viktor Vasnetsov, Mikhail Vrubel, Vasilij Polenov, Ilja Repin, Valentin Serov og Vasilij Surikov.

Tsjistjakovs hovedmål som kunstlærer var å utvikle de faglige evnene, profesjonaliteten hos kunstmaleren. Hans pedagogiske metode tok sikte på å smelte kunstnerens persepsjon og opplevelse av naturen sammen med den vitenskapelige kunnskapen.

I sin egen malergjerning strevde Tsjistjakov for å få frem det dramatiske ved en historisk hendelse og det fortettede psykologiske i historiske og tradisjonelle portretter (Hode av en ciucciara italiensk jente, 1864, i Russlands Museum i St. Petersburg, og, Bojar, 1876, i Tretjakovgalleriet i Moskva).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]