Alfaset gravlund og kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfaset gravlund og kapell
Alfaset gravlunds kapell.jpg
Område Bydel AlnaRediger på Wikidata
Byggeår 1923
KirkegårdKapellet ligger på gravlunden
Arkitektur
Arkitekt Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Mål220 daa
TårnFrittstående
Beliggenhet

Alfaset gravlund
59°55′57″N 10°51′29″Ø

Alfaset kapell er et gravlundskapell fra 1972 på Alfaset gravlund i bydel Alna i Oslo. Bygget ble tegnet av arkitektfirmaet Blakstad og Munthe-Kaas Arkitekter. Den tyske krigskirkegården ligger på Alfaset gravlund.

Jacob Weidemann står bak dekoreringen av fondveggen. Dekorasjonen består av 12 glassvinduer som symboliserer årstidene. Kapellets relieffer av Ørnulf Bast har tittelen «Liv og Død». Det foreligger et bystyrevedtak om å bygge Oslos eneste krematorium i tilknytning til Alfaset kapell.[1]

Alfaset gravlund[rediger | rediger kilde]

Området på Alfaset ble kjøpt i 1950 for å legge til rette for en ny gravlund bydelens beboerne. Gravlunden ligger omkranset av Strømsveien mot sør, Nedre kalbakkvei mot øst og Alfasetveien mot nord. I 19521953 ble den tyske krigskirkegården på Ekeberg ble flyttet til den nye gravlunden på Alfaset. Resten av gravlunden ble ikke tatt i bruk før september 1972. Gravlunden har i dag egne felt for sigøynere og for Islams Ahmadiyya.

På Alfaset gravlund er det bygd en minnelund kalt «Alfasetparken». Minnelunden er bygd med et vannsystem av runde bassenger koblet til hverandre gjennom vannrenner. Store bed med sommerblomster og benker plassert under prydtrær gir området en verdig ro. Nederst i parken står en skulptur av Nicolaus Wiederberg kalt «Silhuetter». Minnesmerket ble satt opp i juni 1999.

Menigheter fra flere bydeler sokner til Alfaset gravlund: Abildsø, Bredtvedt, Bøler, Grorud, Haugerud, Manglerud, Oppsal, Romsås og Rødtvet.

Krigskirkegården[rediger | rediger kilde]

Alfaset krigskirkegård er den eldste del av kirkegården. Dette er en tysk krigskirkegård som erstattet Ekeberg krigskirkegård. for falne tyskere under andre verdenskrig ligger beskyttet av en krans av høye grantrær, mot Strømsveien, på gravlundens sørlige del. Gravene er like i utforming og det er ikke tillatt å dekorere en grav med blomster utover 30 cm i diameter. Grunnen er oppgitt å være at like graver symboliserer at de falne har felles skjebne. Kirkegården har et krigsminne utformet som et mausoleum, med navnene på de falne innfelt på veggene inne i det åpne bygget. Gravene ble overført fra Ekeberg krigskirkegård i 1952 og fra Vestre gravlund og Grefsen kirkegård i 1953.[2]

Krematorium[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel, se Alfaset krematorium

Bystyret i Oslo vedtok våren 2007 å bygge nytt krematorium på Alfaset gravlund, Alfaset krematorium. Bakgrunnen er at Statens forurensningstilsyn ikke lenger godkjente at de to eksisterende krematoriene, Østre krematorium og Vestre krematorium for videre bruk.[1] Det nye krematoriet stod klart i 2009.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over gravlunder i Oslo

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ingvild Drange Johnsen (27. juni 2007). «Alfaset får Oslos eneste krematorium - Et nytt miljøproblem». Groruddalen.no. Besøkt 27. oktober 2007. [død lenke]
  2. ^ Trykkside 24 i Syversen, Bjørn H. (2006). «Den tyske krigskirkegården på Alfaset». Søndre Aker historielags årsberetning 2006 (PDF). Oslo: Søndre Aker historielag. s. 17-26. Arkivert fra originalen (PDF) 21. april 2014. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tvedt, Knut Are, red. (2010). Oslo byleksikon (5 utg.). Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 48-49. ISBN 978-82-573-1760-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]