Romsås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Romsås
Groruddalen Romsås.jpg
LandNorge Norge
Kart
Romsås
59°57′54″N 10°53′35″Ø

Romsås er en drabantby nordøst i bydel Grorud i Oslo. Romsås preges av den spesielle drabantbybebyggelsen, oppført på 60- og 70-tallet av OBOS, men også den høye beliggenheten med utsyn over Groruddalen, Oslo by og Oslofjorden. Nærheten til Lillomarka, med god tilgang gjennom skogsveier og stier setter også sitt preg på Romsås.

Arkitektene bak Romsås-prosjektet ble kalt Romsåsteamet[1] og besto av Alex Christiansen, Nils Rosland, Trygve Kleiven, Randi Klippgen, Olav Holm og Alf Halvorsen. Boligblokkene er i et omfattende rehabiliteringsprogram som startet sent på 1990-tallet, en prosess som har vekket interesse og anerkjennelse og blitt belønnet med flere priser. Området har også et villaområde på nordsiden av Trondheimsveien ved Bånnkall gård.

Bydel Romsås var en selvstendig bydel fra 1988 til 2003. I 2004 ble bydelene Grorud og Romsås slått sammen til bydel Grorud.

Romsås har også blitt utpekt som et kulturminne fordi området representerer et meget rendyrket eksempel på en planlagt bydel. De seks borettslagene er knyttet sammen med et nettverk av gangveier, med en bilvei i ring utenfor boligområdene, med en skog, Emanuelfjell, og et tjern (Svarttjern) i midten. For beboerne fremstår uteområdet som bilfritt, selv om det går an å betale for å åpne opp en bom og kjøre store laster rett til den enkelte beboeres inngangsdør.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Romsås er betjent av T-banelinjen Grorudbanen (linje 4 og 5) ved Romsås stasjon som ligger i sør på Romsås. Romsås betjenes også av Ruters busslinje (63 Romsås Ring - Grorud T) som betjener også de nordlige delene.

Romsås har også et busstopp i Trondheimsveien som heter Romsåsfoten som betjenes av Ruters busslinjer: 120 (Nesåsen - Grorud T) , 380 (Lillestrøm - Oslo Bussterminal) og 390 (Hellerudhaugen - Oslo Bussterminal).

Trondheimsveien skjærer gjennom sørsiden av området fra Grorud til Skillebekk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Romsås er et gårdsnavn, nevnt først i 1659. Som områdenavn har Romsås vært knyttet til drabantbyutbyggingen fra slutten av 1960- til ut på 1970-tallet.

Før blokkene ble bygget, var Romsås bare skog. Det eneste som møtte gravemaskinene da de kom for å bygge blokkene var et lite hus som var oppført uten tillatelse.

Borettslagene[rediger | rediger kilde]

Romsås, med Grorud kirke til venstre (vest). Deler av Ravnkollen, Tiurleiken, Romsås-senteret, Emanuelfjell og Orremyr er synlige. Radiomasten i bakgrunnen tilhører Telenors anlegg på Røverkollen.

Den såkalte Romsåsbyen består av seks borettslag med 2500 boenheter bygget over samme lest. Hvert borettslag er bygget rundt ett eller flere tun. De fleste tunene er møblert med blomsterbed, benker og lekeapparater. På flere av dem står det også små næringsbygg som i dag huser nærbutikker (med Post-i-butikk), forsamlingshus og lignende. Hvert borettslag har også ett eller flere parkeringshus med én plass til hver leilighet.

Fra 1996 til 2013 har samtlige borettslag gjennomgått eller påbegynt rehabilitering, med nye fasader i teglstein og innglassede balkonger. Flere av borettslagene har mottatt priser for rehabiliteringen.

Borettslagene ligger langs en og samme vei som går i ring rundt åsen. Starter man fra Grorud og kjører mot klokken heter veien først Romsåsveien, deretter Odvar Solbergs vei, Sverre Iversens vei og til slutt Ravnkollbakken, før den ender i et T-kryss med Romsåsveien. Buss 63 (Romsås Ring) går fra Grorud, følger ringveien med klokken, og ender tilbake på Grorud.

Følger man ringveien mot klokken fra Grorud ligger borettslagene i følgende rekkefølge: Orremyr, Emanuelfjell, Svarttjern, Røverkollen, Ravnkollen og Tiurleiken.

Som de eneste boenhetene utenfor ringveien ligger Romsli mellom Orremyr og Emanuelfjell. De ser ikke ut som de karakteristiske blokkene, de er kun få etasjer og huser stort sett eldre.

Orremyr[rediger | rediger kilde]

Orremyr borettslag stod ferdig i 1972 og består av 342 leiligheter med adresse Odvar Solbergs vei 2 til 52. Byggene ligger en stykke ned mot sørøst fra toppen. Borettslagets symbol er en orrhøne.[2]

Emanuelfjell[rediger | rediger kilde]

Emanuelfjell borettslag stod ferdig i 1973, og består av 314 leiligheter med adresse Odvar Solbergs vei 66 til 112. Borettslagets symbol er en mann som knuser stein, til minne om det gamle steinbruddet i åsen som borettslaget er oppkalt etter.[3]

Svarttjern[rediger | rediger kilde]

Svarttjern, Romsås

Svarttjern borettslag stod ferdig i 1973, og består av 647 leiligheter.

Til tross for navnet ligger ikke Svarttjern borettslag ved vannet Svarttjern, men noe lenger oppe i åsen. Tjernet er et landemerke på Romsås, og ble som en del av Groruddalssatsingen utbedret til badesesongen 2009 med blant annet rampe for rullestolbrukere. Området rundt fikk samtidig et opprustet parkområde med lekeplass.[4]

Røverkollen[rediger | rediger kilde]

Røverkollen borettslag stod ferdig i 1974, og består av 238 leiligheter. Det er både det minste borettslaget på Romsås, og det siste som ble bygget. Det har adresse Sverre Iversens vei 1 til 33. Borettslagets symbol er en røver.[5]

Ravnkollen[rediger | rediger kilde]

Ravnkollen borettslag stod ferdig i 1970, og består av 661 leiligheter. Det var det første borettslaget som ble bygget på Romsås. Borettslagets symbol er en ravn.[6]

Tiurleiken[rediger | rediger kilde]

Tiurleiken borettslag stod ferdig i 1971, symbol er en tiur og består av 332 leiligheter. Borettslaget har adresse Ravnkollbakken .[7]

Romsås Senter[rediger | rediger kilde]

Romsås senter

Utdypende artikkel: Romsås senter

Romsås Senter er et større kompleks som blant annet huser butikker, helsetjenester, eldresenter, omsorgsboliger, barnehage, Deichman Romsås og Romsås Frivillighetssentral. Det ligger langs Ravnkollbakken, mellom Ravnkollen og Tiurleiken borettslag.

Romsås Vaktmestersentral, som eies i fellesskap av borettslagene, har kontorer og garasje på baksiden av senteret, ut mot Odvar Solbergs vei.

Bygningene som utgjør senteret har egne adresser, Romsås Senter 1 til 7. Senteret har en stor parkeringsplass med innkjøring fra Ravnkollbakken og et underjordisk garasjeanlegg med innkjøring både fra parkeringsplassen i Ravnkollbakken og fra Odvar Solbergs vei.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Mellom borettslagene ligger Svarttjern skole (1.-3. trinn), Tiurleiken skole (4.-7. trinn) og Bjøråsen skole (8.-10. trinn). Elever ved Svarttjern skole begynner på Bjøråsen skole fra 4. trinn, mens elever ved Tiurleiken skole begynner på Bjøråsen skole fra 8. trinn. Mellom borettslagene ligger også et utendørs idrettsanlegg (Humleby) og en idrettshall (Romsåshallen).

Kjente personer fra[rediger | rediger kilde]

Høsten 2021 ble veggmaleriet «Romsås Wall of Fame» avduket på Romsås senter av ordfører Marianne Borgen. Bildet viser 13 kjente, lokale helter. Blant disse er Don Martin, Torgrim Eggen, Jan Garbarek, Erik Johnsen, Joshua King, Maria Navarro Skaranger, Jan-Derek Sørensen, Grete Waitz og Sune Wentzel.[8]

Også ishockeyspillerne- og trenerne Espen «Shampo» Knutsen og Kenneth Larsen bodde på Romsås i barndommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkitekter - Romsåsteamet - Arkitektur N». arkitektur-n.no. Besøkt 18. november 2020. 
  2. ^ «Orremyr borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  3. ^ «Emanuelfjell borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  4. ^ «Svarttjern borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  5. ^ «Røverkollen borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  6. ^ «Ravnkollen borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  7. ^ «Tiurleiken borettslag». vibbo.no. Besøkt 12. juni 2022. 
  8. ^ «Wall of Fame skaper stolthet, glede og tilhørighet til nabolaget». groruddalen.no. 10. november 2021. Besøkt 11. november 2021. 

Idrettsaktiviteter på Romsås[rediger | rediger kilde]

Romsås Cup arrangeres hvert år der hvor alle borettslagene i Romsås møter hverandre. Her konkurrerer de om hvilket borettslag som er best i fotball.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]