Hopp til innhold

Russlands marine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Russlands marine (russisk: Военно-морской флот России [ВМФ]; Vojenno-morskoj flot Rossii) er den sjømilitære grenen av Russlands væpnede styrker. Den russiske marinen har skipstypeforkortelsen RFS, og har siden april 2016 hatt admiral Vladimir Koroljov som øverstkommanderende.

Den moderne russiske marinen har sitt utspring i den sovjetiske marine etter Sovjetunionens fall i 1991. Sovjet-marinen var blitt bygget ut til en av verdens sterkeste under Sergej Gorsjkovs ledelse, men de økonomiske problemene og de kaotiske tilstandene i det russiske samfunnet på tidlig nittitall gjorde at marinen raskt ble nedprioritert. Større mengder russiske orlogsfartøy ble enten lagt i opplag eller solgt til utlandet, mens utrangerte atomubåter ble liggende til kai og ruste. Flere alvorlige hendelser, slik som «Kursk»-ulykken, gjorde at marinen fikk et frynsete rykte.

Den russiske marinen består av fire flåter og én flotilje:

Nordflåten er den sterkeste delen av marinen med omtrent 55 000 mann. Her ligger også de operative strategiske ubåtene, og hangarskip som «Admiral Kuznetsov».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]