Dubrovnik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dubrovnik
The walls of the fortress and View of the old city. panorama.jpg

Flagg

Våpen

LandKroatia Kroatia
FylkeDubrovnik-Neretva
Grunnlagt7. århundre (Julian)
Postnummer20000
Retningsnummer020
Areal14 335 km²
Befolkning43 770 (2001)
Bef.tetthet3,05 innb./km²
Høyde o.h.3 meter
Nettsidewww.dubrovnik.hr/
Posisjonskart
Dubrovnik ligger i Kroatia
Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik (Kroatia)

Dubrovnik
42°38′25″N 18°06′30″Ø

Gamlebyen i Dubrovnik
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Montage of major Dubrovnik landmarks.jpg
Gamlebyen i Dubrovnik
LandKroatia Kroatia
StedDubrovnik
Innskrevet1994
Kriterium I, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 95
Brua-Dr.-Franja-Tuđmana (2001) i Dubrovnik over bukta i munnen av Ombla

Dubrovnik (også tidligere kjent som Ragusa) er en gammel by på kysten av Adriaterhavet i Dalmatia, Kroatia. Den ble grunnlagt i 639. Den kalles ofte Adriaterhavets perle. Oppført på UNESCOs verdensarvliste. Navnet på byen betyr «eikeskog» på kroatisk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av folk som flyktet fra avarene. Etter at avarene ødela den greske kolonien Epidauros, som ligger i den saroniske bukten, forflyttet innbyggerne seg nordover og slo seg ned i området som ble Dubrovnik by. Byen ble allerede i 896 underlagt Det bysantiske riket og ble en meget viktig handelsby med en flåte på over 300 fartøy.

I middelalderen var byen en rival til Venezia, som den eneste frie bystat i det østlige Adriaterhavet. I det 15. og 16. århundre oppnådde byen et bemerkelsesverdig nivå, takket være sin velstand og sine diplomatiske evner.

Senere kom byen under osmansk herredømme, og fra 1815 underlagt Østerrike og senere Østerrike-Ungarn. I 1918 ble byen underlagt Kongeriket Jugoslavia da det ble opprettet.

Dubrovnik har vært sentral i utviklingen av det kroatiske språket. Den var hjemsted for mange viktige poeter, forfattere, matematikere, fysikere og andre forskere.

Dubrovnik er regnet som en av de vakreste og best bevarte byene i middelhavsområdet[hvem?], men ble utsatt for et voldsomt bombardement under krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991. Dette skadet store deler av Gamlebyen, til tross for at denne var helt uten militær betydning. Gamlebyen er i ettertid rehabilitert.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]