Chr. Michelsens Institutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chr. Michelsens Institutt for Videnskap og Åndsfrihet
Grunnlegger(e)Christian Michelsen
TypeStiftelse
Org.nummer948 271 788
Stiftet15. mars 1930
LandNorge
HovedkontorBergen
DirektørOttar Mæstad
Nettstedhttp://www.cmi.no/

Chr. Michelsens Institutt for Videnskap og Åndsfrihet,[1] ofte simpelthen kalt Chr. Michelsens Institutt (CMI), er et norsk samfunnsvitenskapelig forskningsinstitutt. Instituttet er en privat stiftelse og ble grunnlagt i 1930. CMI har 40 ansatte forskere hovedsakelig med fagbakgrunn innen sosialantropologi, samfunnsøkonomi og statsvitenskap, og har et særlig fokus på rettighets- og utviklingsspørsmål. Instituttets direktør er Ottar Mæstad.

CMIs geografiske fokus er på Afrika sør for Sahara, Sør- og Sentral-Asia og Midtøsten, og delvis også på Sør-Amerika. Tematisk fokus ligger på ti hovedtemaer: «Aid», «Global health and development», «Governance and corruption», «Natural resources», «Peace and conflict», «Rights and legal institutions», «Public finance management», «Poverty dynamics», «Cultures and politics of faith», og «Gender relations from the local to the global».

CMI har et tett samarbeid med flere institusjoner, som Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole og Anti-corruption Resource Centre (U4).

Historie[rediger | rediger kilde]

Christian Michelsen

Chr. Michelsens Institutt for Videnskap og Åndsfrihet er oppkalt etter tidligere statsminister Christian Michelsen (1857–1925). Michelsen donerte hoveddelen av sin store formue til et fond som skulle gå til opprettelsen av et institutt som skulle «virke for kulturelt eller vitenskapelig arbeid til fremme av fordragelighet i religiøs, sosial, økonomisk og politisk henseende mellom de forskjellige nasjoner og raser.» Ideen var å skape et institutt hvor spesielt talentfulle enkeltpersoner kunne konsentrere seg om sin forskning i full frihet og ubundet av økonomiske bekymringer og pedagogiske plikter. CMI ble senere opprettet 15. mars 1930.

Økonomen Just Faaland og statsviteren Stein Rokkan utviklet instituttets forskning og ansatte flere forskere på 1950-tallet. I 1965 ble Development Action and Research Programme (DERAP) opprettet som et utviklingsøkonomisk prosjekt, og de neste tiårene ble utviklingsspørsmål et av kjerneområdene for CMI. På 1980-tallet opprett instituttet et menneskerettighetsprogram som sammen med DERAP ble instituttets to viktigste områder i samfunnsforskning. På 1990-tallet ble Christian Michelsen Research (CMR) skilt som en egen institusjon, og CMIs kjerneaktivitet ble samfunnsforskning.

Kjente personer tilknyttet CMI[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]