Khrono

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Khrono
URLhttps://khrono.no
Type nettstedNettavis
Tilgjengelige språkNorsk
EierOslomet – storbyuniversitetet
Lansert22. april 2013; 7 år siden (2013-04-22)

Khrono er en nettavis som utgis av Oslomet – storbyuniversitetet, og som samarbeider med flere andre universiteter og høgskoler. Khrono ble etablert i 2013 som nettavis for den daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) etter sammenslåingen av Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus.[1] Den var opprinnelig et «spesialforum for HiOA-relatert stoff»,[2] men har etter 2015 hatt økt fokus på generelle sektornyheter innen forskning og høyere utdanning og stoff om andre institusjoner i tillegg til en fyldig dekning av Oslomet – storbyuniversitetet. Ansvarlig redaktør er ansatt ved Oslomet – storbyuniversitetet[3] som eier nettstedet; i tillegg bidrar ansatte i kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen som medlemmer av redaksjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Khrono ble etablert 22. april 2013 som felles nettavis for den daværende Høgskolen i Oslo og Akershus etter sammenslåingen av Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus. Målgruppen var ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus og formålet var å være et «spesialforum for HiOA-relatert stoff og -debatt».[2] I 2015 vedtok Høgskolen i Oslo og Akershus at Khrono skal ha som formål «å dekke universitets- og høgskolesektorens virksomhet og relaterte temaer lokalt, nasjonalt og internasjonalt» og at avisen skal ha den høyere utdanningssektoren mer generelt som målgruppe.[4] Fra 2015 har Khrono hatt økt dekning av generelle sektornyheter, ved siden av nyheter og debatt om Høgskolen i Oslo og Akershus og senere Oslomet – storbyuniversitetet. Den opplyser at den er redigert etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten, og er medlem av Fagpressen.

25. januar 2019 inngikk Oslomet en samarbeidsavtale med flere andre læresteder, blant annet Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Fra 1. mars 2019 ble Universitetet i Bergens avis, På Høyden, en del av Khronos redaksjon. På Høyden ble i 2020 lagt ned som uavhengig nettavis og overført til kommunikasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen, mens de ansatte fra På Høyden ble værende i Khrono.

UiO takket nei til å bli medeier i Khrono.[5] Ansvarlig redaktør Martin Toft i Uniforum har uttalt at «det er ikkje bra for universitetsdemokratiet om ei universitetsavis prøver å bli den einaste universitetsavisa i Noreg. Det er heller ikkje bra om den same avisa med avleggjarar også prøver å ta over rolla som studentavisa for studentar i heile landet.»[6]

I 2019 opprettet avisen et kontor i Brussel.[7]

Redaksjon og ledelse[rediger | rediger kilde]

Ansvarlig redaktør er Tove Lie. Styreleder er Tore Tungodden.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Avisen fikk Fagpresseprisen i 2014 og har fått priser for god avisdesign fra Society for News Design Scandinavia.

Redaktør Tove Lie fikk i 2018 prisen «årets nyskaper» i Oslo Redaktørforening og «årets fagpresseredaktør» i Fagpressen.

Khrono fikk i 2020 hederlig omtale for gravejournalistikk om faktaundersøkelser[8]. I 2021 nominerte Khrono prosjektet "De flaske universitetene" til SKUP-prisen [9].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nettavis ved HiOA Arkivert 1. juli 2017 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b «Om Khrono». Høgskolen i Oslo og Akershus. Arkivert fra originalen 29. desember 2014. Besøkt 3. april 2019. 
  3. ^ [https://www.oslomet.no/om/ansatt/tlie Tove Lie], Oslomet – storbyuniversitetet
  4. ^ «https://khrono.no/om». khrono.no (norsk). Besøkt 3. april 2019.  Ekstern lenke i |title= (hjelp)
  5. ^ «Khrono-eierskap ikke aktuelt for UiO», Uniforum, 4. april 2018
  6. ^ Martin Toft: «Studentane treng eigne talerøyr!», Uniforum, 20. mars 2019
  7. ^ Eskil Wie Furunes (29. april 2019): Espen Løkeland-Stai er Khronos første Brussel-korrspondent. Journalisten.no
  8. ^ «Disse vant nesten Fagpresseprisene». Fagpressen. 25. november 2020. Besøkt 19. januar 2021. 
  9. ^ Henriksen, Torill (14. januar 2021). «(+) Disse har debutert på årets SKUP-liste». m24.no (norsk). Besøkt 19. januar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]