Tsjekkias geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tsjekkias geografi
49°45′N 15°30′Ø
GrenserØsterrike 362 km
Tyskland 646 km
Polen 658 km
Slovakia 215 km
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

78 866 km²
77 276 km²
1 590 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Sněžka 1 603 m
Elben 115 m
Landegrenser1 881 km
NaturressurserSteinkull, flammekull, kaolin, leire, grafitt, tømmer
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

41 %
2 %
11 %
34 %
12 % (1993 est.)
Irrigert land240 km² (1993 est.)

Tsjekkia ligger plassert midt i Sentral-Europa, og grenser til Østerrike i sør, Tyskland i øst og nordøst, Polen i nord og nordvest og Slovakia i sørøst. Landet har et variert landskap, og er hovedsakelig delt inn i de to områdene Böhmen og Mähren. Böhmen i vest er et område som blir drenert av elvene Labe (Elbe på tysk) og Vltava (Moldau på tysk), og er omringet av stort sett lave fjell som Sudetene. Krkonoše er en del av Sudetene, og her finnes det høyeste punktet i landet, Sněžka på 1 603 meter. Mähren, den østlige delen, er også forholdsvis åslendt og blir hovedsakelig drenert av elven Morava, men elven Odra (Oder på tysk) har også sitt utspring her. Vannet fra Tsjekkia renner ut i tre forskjellige hav: Nordsjøen (Elbe), Østersjøen (Oder) og Svartehavet (Morava via Donau).

Tsjekkia hadde også en 30 000 m² eksklave kalt Moldauhafen midt i havnen til Hamburg i Tyskland. Denne ble gitt til Tsjekkoslovakia ved Artikkel 364 i Versaillestraktaten for å gi innlandsstaten et sted å transportere varer ned elvene og videre ut på havgående skip. Dette området vil bli gitt tilbake til Tyskland i 2028.

Klima[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde

Fjellområdene som omgir det meste av Tsjekkia, skjermer landet en god del fra vinterkulden fra Russland i øst. Likevel er landet forholdsvis kaldt på vinterstid, særlig i de høyereliggende områdene. Nedbøren faller stort sett som snø fra desember til mars, og av og til både tidligere på høsten og senere på våren. Snødekket gjennom vinteren vil riktignok komme og gå litt oftere enn for eksempel i sentrale områder av Polen. Om våren blir det raskt varmere, og i mai begynner det å bli gode temperaturer på ettermiddagen. Været om sommeren er ofte avhengig av hvor man er i forhold til fjellene. Det utvikler seg ganske ofte tordenvær nær fjellene som så flytter seg østover og gir kraftige regnbyger enkelte steder, mens andre steder får tørt og fint vær. I det store og hele er det likevel mye sol om sommeren de fleste steder. Ofte strømmer luften ned fjellsiden mot Brno, og det gir temperaturer som i snitt er 4 ºC høyere enn Praha om sommeren. Innimellom kan hetebølger drive temperaturene over 30 ºC, og de fleste steder har temperaturmaksimum over 35 ºC. Når luften stabiliserer seg på høsten, kan man ofte få lengre perioder med klart og rolig vær i flere dager på rad.

Praha i vest har en årlig nedbørsnormal på 411 mm, mens Brno har en normal på 546 mm.

Geografiske ytterpunkter[rediger | rediger kilde]

Nord: Severní, del av Lobendava i Ústí nad Labem (51°03′20″N 14°18′53″Ø)
Sør: Studánky, del av Vyšší Brod i Syd-Böhmen (48°33′09″N 14°19′59″Ø)
Vest: Krásná nær Aš i Karlovy Vary (50°15′07″N 12°05′29″Ø)
Øst: Bukovec i Mähren-Schlesien (49°33′01″N 18°51′32″Ø)

Laveste punkt: Elben ved Hřensko 115 m
Høyeste punkt: Sněžka 1 603 m

Miljø[rediger | rediger kilde]

Naturfarer: Flom

Miljøavtaler:
delaktig i avtaler som omhandlar: Luftforurensning, Antarktis-avtalen, biologisk mangfold, klimaendringer, Kyoto-avtalen, utryddingstruede dyrearter, miljømodifisering, miljøfarlig avfall, havrett, forbud mot atomprøvesprengninger, vern av ozonlaget, skipsforurensning, våtmarksområder
signert, men ikke stadfestet: Luftforurensning (persistent organisk stoff), Miljøvernsprotokoll for Antartktis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Tsjekkia