Portal:Første verdenskrig/biografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over biografi i Portal:Første verdenskrig

Portal:Første verdenskrig/Utvalgt

Dette arkivet har 11 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 33 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Paul Emil von Lettow-Vorbeck (født 20. mars 1870 i Saarlouis, død 9. mars 1964 i Hamburg) var en tysk generalmajor og forfatter. Han er mest kjent for å ha ledet det tyske Felttoget i Øst-Afrika under første verdenskrig.

Ved krigsutbruddet var han øverstkommanderene for de tyske styrkene i Tysk Øst-Afrika (dagens Tanzania). I løpet av krigen kjempet han en vellykket geriljakrig mot tallmessige overlegene britiske, belgiske og portugiske styrker. Han førte også krigen inn i de tilgrensene allierte koloniene. Han kapitulerte formelt til britiske styrker i Mbala i Nord-Rhodesia (dagens Zambia) 23. november 1918, 12 dager etter våpenhvilen.

Hans avdeling var den eneste tyske avdelingen som paraderte gjennom Brandenburger Tor etter første verdenskrig. Hans geriljakamp i Øst-Afrika har vært inspirasjonskilde for senere geriljabevegelser.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 3. februar

2

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen (født 2. mai 1892 i Kleinburg, nær Breslau, død 21. april 1918 i Vaux-sur-Somme) var et tysk flyveress med over 80 bekreftede nedskytninger under første verdenskrig, best kjent som «den røde baron» på grunn av sine delvis rødmalte fly. Han ble skutt ned i april 1918 over Nord-Frankrike og fikk full militær begravelse av de allierte. Richthofen ble en legende allerede under den første verdenskrig. Hans selvbiografi, «Der rote Kampfflieger», ble en bestselger i England da den ble utgitt der i 1919.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 4. februar og 7. mars

3

Alfred Obert Hagn (født 6. desember 1882 i Odda, død 1958 i Oslo) var en norsk maler, spion, forfatter og kirkerestauratør. Hagn, som var vokst opp i Stavanger, Chicago og Kristiania, het opprinnelig Hagen, men skiftet senere etternavn til Hagn. I tiden før første verdenskrig var han kunstmaler og kubist, trolig Norges første. Men han fikk liten suksess. I 1916 ble han rekruttert som spion for tysk etterretningstjeneste, men ble i 1917 arrestert av MI5 i London og dømt til døden. Han ble til slutt benådet og slapp ut av britisk fengsel i 1919.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 8. mars og 9. april

4

William Avery «Billy» Bishop (født 8. februar 1894, død 11. september 1956) var et canadisk flyveress fra første verdenskrig. Han var offisielt godskrevet for 72 nedskytinger, noe som gjorde ham til Canadas fremste flyveress, noen kilder sier i hele Det britiske imperiet. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han som æresmarskalk i det canadiske flyvåpenet med ansvar for rekruttering.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 10. april og 12. mai

5

Adolf Hitler (født 20. april 1889 i Braunau am Inn i Østerrike, død 30. april 1945 i Berlin i Tyskland), under første verdenskrig tjenestegjorde Hitler som menig og senere korporal i den tyske hæren (16. bayerske reserveinfanteriregiment «List») på tross av at han var østerriker av fødsel og bakgrunn. I løpet av krigen ble Hitler såret flere ganger og på slutten av krigen var han til behandling på militærsykehus etter et britisk gassangrep.

Etter krigen ble han «fører» for Det nasjonalsosialistiske tyske Arbeiderparti, fra 1933 rikskansler og fra 1934 «fører og rikskansler» og samtidig regjeringssjef og statsoverhode for Det tyske rike.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 13. mai og 14. juni

6

John Monash (født 27. juni 1865 i West Melbourne i Victoria, død 8. oktober 1931) var en sivilingeniør og australsk militær kommandant under den første verdenskrig.

Monash deltok under Slaget om Gallipoli. Operasjonen ble regnet som bare delvis vellykket. Monash ledet evakuering av halvøya i desember 1915. Evakueringen var vellykket, 45 000 soldater og militært materiell til en verdi av flere millioner pund ble reddet ut uten den minste mistanke fra fienden. Bare timer etter at evakuveringen var fullført åpnet de tyrkiske soldatene et gigantisk bombardement mot de nå tomme skyttergravene.

Etter krigen arbeidet Monash i en rekke fremtredende sivile stillinger i Australia.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 15. juni og 18. juli

7

Fredrik Vilhelm Albert Victor av Preussen (tysk: Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen, engelsk: Frederick William Victor Albert of Prussia) (født 27. januar 1859 i Berlin, død 4. juni 1941 i Doorn, Nederland) var konge av Preussen og keiser av Tyskland i 29 år i perioden 1888 til han måtte abdisere i 1918 etter nederlaget i første verdenskrig. Han gikk da i eksil i Nederland, hvor han bodde i 23 år, fram til sin død.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 19. juli og 20. august

8

Winston Leonard Spencer Churchill (født 30. november 1874, død 24. januar 1965) var en engelsk politiker, offiser og forfatter, mest kjent som statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig.

Under første verdenskrig var Churchill marineminister og engasjerte seg i ivrig i utvikling og reform; blant annet bruk av fly, utvikling av stridsvogner og overgang fra bruk av kull som drivstoff til olje.

I 1915 var Churchill en av pådriverne for den katastrofale landgangen ved Dardanellene og Slaget ved Gallipoli. Churchill måtte ta mye av kritikken for fiaskoen måtte senere gå av som marineminister. Han gikk tilbake til hæren og tjenestegjorde i flere måneder på vestfronten som sjef for infanteribataljonen «6th Batallion Royal Scots Fusiliers».

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 21. august og 22. september

9

Erich Maria Remarque (født 22. juni 1898 i Osnabrück, Tyskland, død 25. september 1970 i Locarno, Sveits) var en tysk-amerikansk forfatter. Han tjenestegjorde i den tyske hæren på vestfronten under første verdenskrig der han ble såret flere ganger og avsluttet krigen på feltlasarett i Duisburg.

Etter krigen jobbet han en kort tid som lærer før han begynte å skrive bøker, den første boken var en flopp og Remarque måtte livnære seg i et uttall forskjellige jobber før han gav ut sitt mest kjente verk Intet nytt fra vestfronten (Im Westen nichts Neues) i 1929. Boken beskrev hvor forferdelig krigen var fra en nitten år gammel soldats synsvinkel. Han gav ut en hel del lignende verker senere. Alle sammen var skremmende realistiske skildringer av krigsårene og årene som fulgte. Under Nasjonalsosialistenes bokbrenning i 1933 forbød og brente nasjonalsosialistene Remarques verker.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 23. september og 25. oktober

10

Vi Kyuin Wellington Koo (født 29. januar 1887 i Shanghai, død 14. november 1985 i New York City) var en kinesisk diplomat og deltager ved Versailleskonferansen i 1919.

Overfor de vestlige makter og Japan forlangte han at Japan skulle gi hele Shandong tilbake til Kina. Han forlangte også av de vestlige land at de skulle stoppe alle imperialistiske institusjoner som blant annet tariffkontroll og forpaktelser. De vestlige makter avslo hans krav, og derfor ble den kinesiske delegasjon den eneste ved fredskonferansen som ikke underskrev Versaillesfreden.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 26. oktober og 27. november

11

Franz Graf Conrad von Hötzendorf, (født 11. november 1852 i bydelen Penzing i Wien, død 25. august 1925 i Bad Mergentheim, Württemberg) var en østerriksk offiser og øverstkommanderende for Den østerriksk-ungarske hær under første verdenskrig. Han ble i 1910 utnevnt til friherre, i 1918 til greve.

Etter Skuddene i Sarajevo var Conrad von Hötzendorf en av hovedarkitektene av det han anså som en preventiv krig mot Serbia. Han ledet senere Trentino-offensiven mot Italiaden italienske fronten. Etter nederlagene ved den italienske fronten våren 1918, ble han 14. juli samme år avsatt, og utnevnt til greve som takk for hans fortjenester.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 28. november og 30. desember

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25