Manfred von Richthofen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manfred von Richthofen
FødtManfred Albrecht von Richthofen
2. mai 1892[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wrocław (Det tyske riket)[5]
Død21. apr. 1918[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (25 år)
Vaux-sur-Somme (Frankrike)
Falt i strid
BeskjeftigelseOffiser, flysoldat Rediger på Wikidata
Utdannet vedPreußische Hauptkadettenanstalt
FarAlbrecht Freiherr von Richthofen[6][7]
MorKunigunde von Schickfus und Neudorff[6][7]
SøskenLothar von Richthofen
Bolko von Richthofen
NasjonalitetKongeriket Preussen
GravlagtSüdfriedhof (Wiesbaden)
UtmerkelserPour le Mérite
3. klasse av Militærfortjenstkorset
3. klasse av Den røde ørns orden
Jernkroneordenen
TroskapDet tyske keiserrike
VåpenartLuftstreitkräfte
Militær gradRittmester
Deltok iFørste verdenskrig
IMDbIMDb
Signatur
Manfred von Richthofens signatur

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen (født 2. mai 1892 i Kleinburg, nær Breslau, død 21. april 1918 i Vaux-sur-Somme) var et tysk flyveress med over 80 bekreftede nedskytninger under første verdenskrig, best kjent som «den røde baron» på grunn av sine delvis røde fly. Richthofen ble en legende under den første verdenskrig. Hans selvbiografi, Der rote Kampfflieger, ble en bestselger i England da den ble utgitt der i 1919.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Richthofen

Richthofen var en tysk adelsmann. Han ble født i Kleinburg, nær Breslau, Nedre Schlesien, i en prominent prøyssisk aristrokratisk familie. Hans far var Major Albrecht Phillip Karl Julius Freiherr von Richthofen og hans mor var Kunigunde von Schickfuss und Neudorff. Han hadde en storesøster (Ilse), og to yngre brødre.

Som barn flyttet han med sin familie til Świdnica i Schlesien. I oppveksten likte han å jakte og å ri. Han tok abitur ved Preußische Hauptkadettenanstalt og etter fullført kadettopplæring i 1911 ble han med i en kavaleritropp; Ulanen-Regiment Kaiser Alexander III von Russland.

Da første verdenskrig brøt ut, tjenestegjorde Richthofen som kavalerist på både østlige og vestlige fronter. Hester ble etterhvert lite brukbare på grunn av ny bruk av maskingevær. Richthofen ble da overført til materialkorpset. Ikke lenge etter, i mai 1915, søkte han om å bli med i lufttjenesten, hvor han til å begynne med tjenestegjorde som observatør.

Flygerkarriere[rediger | rediger kilde]

Rekonstruksjon av en Fokker Dr.I. i Deutsches Museum i München

Motivert av sjansen til å møte den kjente piloten Oswald Boelcke, bestemte han seg for å bli pilot. Senere besluttet Boelcke å ta opp Richtofen i sin eliteskvadron av piloter, som ble kalt Jagdstaffel, Jasta 2. Richthofen vant sin første luftkamp over Cambrai i Frankrike den 17. september 1916. Til minne om dette fikk han et sølvbeger – et «æresbeger» (tysk: «Ehrenbecher») – som påskjønnelse fra sin sjef Boelcke. Senere kjøpte Richtenhofen seg et nytt sølvbeger etter hver luftkamp han vant, og fikk en juveler i Berlin som han kjente til å inngravere dato for kampdagen og fiendens flytype på begeret. Han fortsatte denne tradisjonen til han hadde seksti kopper. Etter dette ble det vanskelig å skaffe sølv i Tyskland, på grunn av blokaden.

Den 23. november 1916 skjøt Richtofen ned det britiske flygeresset Lanoe Hawker, som noen ganger er blitt omtalt som den «britiske Boelcke».

Selv om Richthofen gjerne forbindes med flytypen Fokker Dr.I, var det bare de to siste månedene av sin karriere at han fløy et slikt fly. På mer enn 60 av flytoktene der han skjøt ned fly, fløy han andre typer jagerfly. Han brukte mest fly av typen Albatros D.III, som han fikk malt deler av i rødt (akkurat som hans senere Fokker Dr.I), noe som senere kom til å gi ham hans navn og rykte.

Etter sin 18. seier ble Richthofen tildelt ordenen Pour le Mérite, som var den høyeste militære utmerkelsen i Tyskland på den tiden.

Død[rediger | rediger kilde]

Vraket av Richthofens fly.

Richthofen ble drept rett etter klokken 11 den 21. april 1918. Han døde etter å ha blitt truffet av ett enkelt prosjektil i kaliber .303 British mens han fløy over høydene ved Morlancourt, nær elven Somme. Han klarte å foreta en kontrollert landing, og vitner hevdet at han levde i det de kom frem, men døde straks etterpå. Flyet var uskadet, men ble demontert av suvenirjegere; motoren står den dag idag i Imperial War Museums i London.

Richthofen fikk en full militær begravelse av de allierte, med major Blake som ansvarlig. Han ble begravet 22. april 1918 i byen Bertangles nær Amiens i Frankrike. I 1925 fikk hans yngre bror Bolko flyttet levningene hjem til Tyskland. Det var egentlig meningen at han skulle legges i familiegraven, men myndighetene overtalte familien til å la ham bli begravet i Invalidenfriedhof i Berlin, en kirkegård for militære storheter og helter. Han lå der fram til 1975, da familien flyttet ham til Südfriedhof i Wiesbaden.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Manfred, baron von Richthofen, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Manfred-Freiherr-von-Richthofen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, oppført som Manfred Von Richthofen, GeneaStar person-ID vonrichthofenm[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Allgemeine Deutsche Biographie[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]