Embryo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
12.5day-murine-embryo.jpg

Embryo er et barn eller et foster i et tidlig utviklingsstadium. Hos mennesket regnes i allmennhet det blivende barnet som et embryo mellom andre og åttende graviditetsuke. Rent biologisk bruker et embryo å defineres som stadiet fra den befruktede cellen, zygotet, til klekning eller fødsel. Et embryos bygging og utvikling kalles embryogenese. Den embryonale fase kan settes til 3-8 uker av graviditeten.

Når den første celledelingen har foregått en stund etter befruktningen dannes en plate med tre cellelag. Ene siden kalles endoderm som vil danne overflatevev i tarm og luftveier. Det midtre laget kalles mesoderm som danner mye bindevev, fettvev og muskelvev. Den andre siden, eller det tredje laget, kalles ektoderm og danner hud, hjerne og nervesystem. Denne platen med de tre lagene gjennomgår kompliserte foldinger og sammenføyninger som danner alle organene med tarmer, lever, kjønnsorganer, armer og ben og videre.

biologiDenne biologi- og anatomirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.