Tovinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diptera»)
Tovinger
Nomenklatur
Diptera
Linnaeus, 1758
Populærnavn
tovinger[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
UnderklasseHolometabole insekter
Økologi
Antall arter: 160 000 i verden,
5 000 i Norge
Habitat: I ferskvann
og på land
Utbredelse: Kosmopolittisk
Inndelt i

Tovinger (Diptera) er mygg og fluer, og er en stor orden av insektene. De kalles tovinger fordi de bare har ett par vinger (to vinger). De er fra 2 mm. til ca. 50 mm (kroppslengde). I verden er det omtrent 130 000 kjente

arter, fordelt på 130 familier. I Norge er det 110 familier med omtrent 5000 arter.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Tovingene har vanligvis to gjennomsiktige vinger, istedenfor bakvinger har de to styrestaver, eller svigkøller. Disse fungerer som balanseorgan. Det siste fotleddet har hår med klister gjør at den kan holde seg fast på glatte overflater, og ei klo gjør at den kan holde seg fast i tøy, stoffer og andre ru overflater.

Gruppen er delt inn i to underordner, det er antennes oppbygning som ligger til grunn for inndelingen.

  • Myggene (Nematocera) har mer enn 3 ledd i antennen som er lang og leddene er tydelig adskilte, litt flate (skiveformede), men runde. Antall ledd varierer, men de er lett synlige som perler på en snor.
  • Fluene (Brachycera) har antenner med bare (tilsynelatende) 3 ledd, der det siste leddet har et langt, tynt hår som står ut fra siden eller det kan være spist utdratt (ténformet). Fluer har bredere, kraftigere kropp enn mygg.

Larvestadiet[rediger | rediger kilde]

Larvene har vanligvis bitende munndeler, men mangler ben. Alle tovinger gjennomgår en fullstendig forvandling.

Voksen (imago)[rediger | rediger kilde]

Sykdomsbærere[rediger | rediger kilde]

Mange tropiske arter kan være smittebærere av farlige sykdommer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Man regner med at tovingene oppstod som gruppe i begynnelsen av trias-tiden. De eldste kjente fossilene som er utvetydige tovinger plasseres i familien Grauvogeliidae og er mellom 247-242 millioner år gamle. I løpet av forholdsvis kort tid i trias dukket det opp en god del grupper av mygg og fluer som ligner nålevende former i større eller mindre grad. Fra slutten av perm-tiden, mellom 260-250 millioner år før nåtid kjenner man gruppen Protodiptera, som hadde to par vinger, men disse hadde et årenett som ligner sterkt på primitive mygg. Det er sannsynlig at Protodiptera representerer et mellomledd i utviklingen som ledet fra nebbflue-lignende insekter til tovinger.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken følger Andersson, 1991, (se kilde). Familier med norske arter har norske navn. De familier som mangler norske navn, er ikke representert i Norge. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Det er i Norge, 110 familier med tovinger og det er funnet ca. 5 000 arter. Disse fordeler seg med 29 familier av mygg, med omtrent 2 000 arter, og 81 familier av fluer, med omtrent 3 000 arter.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. desember 2020. Besøkt 2. desember 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andersson, H. 1991. Aktuell klassifisering av inhemska tvåvingar (Diptera), med svenska namn på familjerna. Ent. Tidskr. 112, side 49-52.
  • Ottesen, P.S. (red.) 1993. Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.
  • Pape, T., Blagoderov, V. og Mostovski, M.B. 2011. Order Diptera. I: Zhang, Z-Q (red.): Animal biodiversity: An outline of higher-level classification and survey of taxonomic richness. Zootaxa 3148: 222-229.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]