Wikipedia:Stilmanual/Hunderaser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Redigeringsguide
for Wikipedia
Stilmanual (alle)
Supplement til stilmanualen
Akademikere
Bedrifter
Biografier
Fotballspillere
Geografi
Golf
Gårder
Helse
Kommuner
Kunstnere
Land
Matematikk
Musikkgrupper
Organismer
Politikere
Skip
Slekter
Tettsteder
Tidsskrift
Utested
Utmerkelser
Varemerker
Veier
Andre guider
Bildeguide
Flertydige titler
Hvordan man redigerer en side
Hvordan skrive bedre artikler
Kategorisering
Kilder
Lister
Navnekonvensjoner
Oppsettsveiledning
Pekersider
Rettskrivning
Wikipedia-termer
Bruk av Wikipedia
Vedlikeholdsmaler
Dette er ikke en offisiell stilmal for Wikipedia, men et forslag basert på andre manualer og eksisterende artikler.
Se også Wikipedia:Stilmanual.

Dette er en stilmanual for hunderaser, og inneholder tips og forklaringer på hva en artikkel om en hunderase bør inneholde. Det er ingen forbud mot å legge inn mer eller mindre enn det denne stilmanualen inneholder, dette er kun en grov forklaring på hva som bør være med. Formålet med denne manualen er å gi en mal for hvordan artikler om hunderaser bør skrives på Wikipedia. Dette for å oppnå et konsistent utseende på artikler som angår hunderaser. Man er ikke tvunget til å følge denne manualen, men det er anbefalt at man gjør det, siden et konsist utseende hjelper på lesbarheten og gjør sidene mer redigeringsvennlige.

Hvilke raser kan det skrives artikler om?[rediger kilde]

Det kan skrives artikler om alle hunderaser, se liste over hunderaser for en oversikt. For blandingshunder finnes det en egen artikkel.

Dersom hunderasen er anerkjent av Fédération Cynologique Internationale (FCI), bør oppslagsordet (= artikkelens tittel) alltid være det som brukes i Norsk Kennel Klub (NKK) sine rasestandarder. Disse navnene benytter ofte engelsk orddeling, men alternative norske former bør allikevel kun brukes som REDIRECT til artikkelen.

For raser hvor NKK ikke har noen rasestandard, bør man bruke norsk navn dersom dette eksisterer fra før. Om det ikke finnes noe norsk navn på en hunderase, bør man unngå å oversette navnet. Ikke finn opp et nytt norsk navn, bruk heller originalspråket for den aktuelle rasen.

Infoboks[rediger kilde]

Alle artikler om hunderaser bør ha en infoboks i øverste høyre hjørne, se Mal:Hunderase. Se Maldiskusjon:Hunderase for et eksempel på hvordan denne infoboksen brukes.

Artikkelens tekst[rediger kilde]

Ingressen bør være kort og beskrive hunderasens herkomst, størrelse, gruppetilhørlighet og opprinnelsesland, samt eventuelle særpreg av allmenn interesse.

Opprinnelse[rediger kilde]

Beskriv rasens historie og opphav, der dette er kjent. Vær oppmerksom på at begrepet rasehund er forholdsvis nytt i historisk sammenheng, men noen hundetyper kan ha eksistert langt tilbake i tid. Forsøk også å få med når rasen ble anerkjent av et internasjonalt stambokregister, når og hvor rasestandarden ble publisert, og når rasen kom til Norge eller Norden.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger kilde]

Beskriv utseendet, anatomien og fysikken til hunderasen. Benytt gjerne en rasestandard som referanse, men vær klar over at det ikke er lov å kopiere fra disse. Du må altså legge til din egen tekst med egne ord. Rasestandarden kan eventuelt brukes som referanse, men vær klar over at ikke all bryr seg like mye om slike standarder. Noen hunder avles nemlig for bestemte oppgaver, der rasestandarden ikke betyr så alt for mye.

Utseendet er det rent visuelle, altså en beskrivelse av hvordan dyret ser ut, som at kroppen er langstrakt eller kvadratisk, hodet bæres høyt eller lavt, halen bæres ringlet over ryggen eller hengende sm en sabel m.v.

Anatomien handler om fysiske detaljer, som at rasen for eksempel ofte mangler tenner, har harelabber, øyne som er framoverrettet, rett rygg, kort lende, hellende kryss osv.

Fysikken handler om for eksempel langstrakt (seig og utholdende) eller bulende (hurtig og eksplosiv) muskulatur, men også fysiske forutsetninger for ulike oppgaver, som hundesport osv.

Bruksområde[rediger kilde]

Beskriv for hvilke formål hunden er avlet og eventuelt hva som særpreger rasen og hvordan den har utviklet seg.

Lynne og væremåte[rediger kilde]

Beskriv særpreg ved rasens lynne og væremåte. Man kan godt bruke en rasestandard som referanse.

Mosjon og stell[rediger kilde]

Beskriv rasens mosjonsbehov og krav til pelsstell eller annet systematisk stell.

Annet[rediger kilde]

Beskriv andre særtrekk og egenskaper som ikke dekkes i de foregående seksjoner, for eksempel arvelige belastninger.

Referanser[rediger kilde]

{{reflist}}

Eksterne lenker[rediger kilde]

Legg til ekstern lenke til evetuell raseklubb, raseforum, og rasebilder på Commons m.v.

Artikkelens kategorisering[rediger kilde]

Alle artikler bør plasseres i Kategori:Hunderaser.

Se også[rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger kilde]