De fire Ryttere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De fire Ryttere
orig. The Four Horsemen of the Apocalypse
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama, romanse, krig
Utgivelsesår1921
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Bak kamera
RegiRex Ingram
ManusforfatterJune Mathis
SjeffotografJohn F. Seitz
Foran kamera
MedvirkendePomeroy Cannon
Josef Swickard
Bridgetta Clark
Rudolph Valentino
Wallace Beery
Alice Terry
Prod.selskapMetro Pictures
Eksterne lenker

De fire Ryttere[1], (originaltittel: The Four Horsemen of the Apocalypse) er et amerikansk stumfilmdrama fra 1921 regissert av Rex Ingram med Vicente Blasco Ibáñez roman "Los Cuatro Jinetes del Apocalipsis" som forelegg.

Filmen var Rudolph Valentinos gjennombruddsfilm og er kjent for scenen hvor han tar en kvinne fra en annen mann og danser tango med henne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Madariaga er en tøff og populær argentinsk grunneier. Han har en tysk svigersønn, Karl von Hartrott, som han ikke liker. Samt en fransk svigersønn, Marcelo Desnoyers, hvis familie Madariaga åpent favoriserer. Han er spesielt glad i barnebarnet sitt, Julio (spilt av Rudolph Valentino) som han ofte reiser sammen med i Boca-distriktet i Buenos Aires. Etter at Madariaga dør, får hele familien hans forskjellige problemer.

En rekke familie-medlemmer velger å returnere til Tyskland, og andre familie-medlemmer reiser til Frankrike. I Paris begynner Julio som kunstner. Han blir snart forelsket i Marguerite Laurier, en ulykkelig og mye yngre kone med Etienne Laurier - en venn av Julios far. Forholdet blir snart oppdaget, og Marguerites ektemann godtar å gi henne skilsmisse for å unngå en offentlig skandale. Det virker som om Julio og Marguerite kan være i stand til å gifte seg, men snart bryter første verdenskrig løs. Marguerite begynner som sykepleier, og Julio verver seg til det franske militæret.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

tango-scenen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]