Hopp til innhold

Vitamin A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vitamin A kalles ofte «øyets vitamin» og er et fettløselig vitamin. Vitamin A fungerer i kroppen som en viktig antioksidant og er spesielt viktig for kroppens forsvar mot virus (forkjølelse og influensa). Ettersom vitamin A er fettløselig må man være forsiktig med å innta for mye av vitaminet. Dette i kontrast til vannløselige vitaminer slik som vitamin C. Vitamin A lagres i kroppens fettvev og et friskt menneske kan ha lagre som varer i mange år. Av denne grunn kan man i korte perioder klare seg med et lavt inntak av vitamin A. Vitamin A ble først framstilt syntetisk i 1947.

Egenskaper

[rediger | rediger kilde]

Vitamin A er nødvendig for:

Tegn på mangel

[rediger | rediger kilde]

Dårlig nattesyn kan være et tegn på vitamin A-mangel. Hyppige virusinfeksjoner slik som forkjølelse, influensa og herpes er et annet tegn på lave nivåer av vitamin A. Ved langvarig mangel blir slimhinnene i hals, svelg og nesebor tørre, og en blir mer utsatt for infeksjoner. Øyets slimhinner blir også lett skadet, og vitamin A-mangel er i dag en vanlig årsak til blindhet i U-land.

Tegn på for mye A-vitamin

[rediger | rediger kilde]

Slapphet, hodepine, oppkast og hudavskalling er de første symptomene på overskudd. Større inntak kan bl.a. føre til leverskader, tørr hud, hårtap, beinskjørhet, skader i sentralnervesystemet. Og i verste fall kan det føre til døden. Den sveitsiske polfareren Xavier Mertz skal være den første som har omkommet av for høyt inntak av vitamin-A.

Retinol er et annet navn på vitamin A, og det finnes bare i fettholdige matvarer fra dyreriket. Retinol får vi fra tran, lever, helmelk, fløte, ost, fet fisk og smør.

De fleste typer grønnsaker, frukt og bær inneholder karoten, som ved behov blir omdannet til retinol i kroppen. Spesielt mye karoten er det i sorter med rødgul og mørkegrønn farge (gulrot, spinat, brokkoli, salat og paprika). Røykere bør være forsiktig med inntak av betakaroten i større mengder (kosttilskudd), da det kan være en viss sammenheng mellom røyking og betakaroten som kan virke stimulerende på utvikling av lungekreft. Men dette kom fram i en undersøkelse for å se om betakaroten kunne ha en hemmende effekt på kreftutvikling, og undersøkelsen ble avbrutt da det var grunn til å frykte den motsatte effekten.[1]

Gode kilder

[rediger | rediger kilde]

Kilder til retinol

[rediger | rediger kilde]

Kilder til betakaroten og andre karotener

[rediger | rediger kilde]

Anbefalt dose

[rediger | rediger kilde]

Anbefalt dosering av vitamin A er 0,8 til 1 mg daglig. En barneskje tran daglig, gir ca. 0,25 mg. Tradisjonelt norsk kosthold gir rikelig med vitamin A.

Anbefalt døgndose tran: 5 ml tran. Inneholder 0,25 mg vitamin A.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD; m.fl. (1996). «Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease». N Engl J Med. 334 (18): 1150–5. PMID 8602180. doi:10.1056/NEJM199605023341802. 
  2. ^ «Möller's Tran - Naturlig Omega 3 - Møllers.no». Møllers. Besøkt 15. juli 2019.