Folat
- Se også: Folsyre. Disse to artiklene handler om samme vitamin, med de forskjellene at det ene er syntetisk, mens det andre ikke er det.
Folat er et vannløselig B-vitamin (B9) som har en viktig rolle i cellenes biokjemi. Det er nødvendig for syntesen av tymin, en av de fire basene i DNA. Folat er også viktig for å produsere enkelte aminosyrer som serin, glycin, glutaminsyre og metionin, og for å metylere DNA. Folat finnes særlig i brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, tørre bønner og grove kornvarer.
Sykdom som følge av folsyremangel er sjelden, men ses til tider hos alkoholikere og pasienter med cøliaki dersom disse ikke får folsyretilskudd. Det klassiske tegnet på folatmangel er megaloblastisk anemi, men det har også vist seg at økt folatinntak kan redusere risikoen for å få flere typer kreft, og hjerte- og karsykdommer. Nyere forskning har vist en sammenheng mellom folat-tilskudd og kreft i tykktarmen.[1]
Gravide og ammende kvinner har et spesielt stort behov for folat, og mangel kan fremkalle alvorlige skader på fosteret (nevralrørsdefekter, som ryggmargsbrokk). I USA har folsyre, den syntetiske formen av folat, blitt tilsatt kornprodukter siden 1998, nettopp for å redusere antall barn født med ryggmargsbrokk.
Referanser
[rediger | rediger kilde]