Pyridoksin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pyridoksamin
Pyridoksin

Pyridoksin (Vitamin B6) er et av de åtte vannløselige B-vitaminene. Vitamin B6 er nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for nervesystemet. Det finnes i de fleste matvarer, mest i kjøtt, fugl, fisk og kornvarer, og organismen trenger jevnlig tilførsel siden det ikke lagres i kroppen. Mangel på vitamin B6 ses sjelden i Norge.

Biokjemi[rediger | rediger kilde]

Pyridoksin

Viktigste naturlige kilder[rediger | rediger kilde]

Vitamin B6 finnes i små mengder i de fleste matvarer, mest i kjøtt fra fugl og svin, lever og egg. Dessuten er fisk og kornvarer samt banan rik på b6.

Hvem trenger vitamin B6?[rediger | rediger kilde]

Et sunt og variert, norsk kosthold inneholder tilfredsstillende mengder av de fleste næringsstoffer sett i forhold til anbefalt inntak. Mangel på vitamin B6 ses sjelden. Mangel på vitamin B6 kan gi symptomer fra nervesystemet, anemi og krampetendenser.

Vitamin B6 har blitt hevdet å lindre blant annet svangerskapskvalme, smerter i forbindelse med muskelbetennelse og PMS (premenstruelt syndrom). Det finnes ikke overbevisende dokumentasjon på at vitamin B6 har disse effektene, og bruk av vitamin B6 over anbefalt dose over lengre tid bør avtales med lege.