Hopp til innhold

Vinskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vinskap er skap bygget for kjøling, oppbevaring og modning av vin. Det er et alternativ til den som ikke har vinkjeller. Vinskap har også den nyttige funksjonen at vin kan serveres til rett temperatur, hvilket er viktig for å få en størst mulig smaksopplevelse.

Lagring og utvikling av vin forutsetter at visse forhold er oppfylt. De viktigste faktorene er konstant og riktig temperatur (ca. 10 – 12 grader), vibrasjonsfritt miljø, beskyttelse mot UV-stråler og tilstrekkelig fuktighet (ca. 60 – 80% relativ luftfuktighet). Det er avgjørende at et vinskap kan ivareta dette.

Kjøleteknikker[rediger | rediger kilde]

Flere teknikker kan brukes for å oppnå kjøling i vinskapet. Mest utbredt er det å benytte samme teknologi som i vanlige kjøleskap. Disse blir drevet av en eller flere kompressorer. Denne type skap har en høy kjøle-effekt og egner seg godt som serveringskap til profesjonell bruk hvor skapdøren ofte blir lukket opp.

En annen velprøvet kjøleteknologi er absorpsjonsteknologi og benyttes i dag hovedsakelig i vinskap. Den er uten motor og er derfor vibrasjonsfri og lydløs. Denne type vinskap egner seg til langtidslagring av vin.

En tredje kjøleteknologi er termoelektrisk kjøling. Den er kjent fra andre bruksområder og brukes blant annet til nedkjøling av PC-er. Denne kjøleteknologien er den minst effektive, men egner seg godt til bruk i mindre vinskap. Vinskap som har denne teknologien utstyres ofte med en vifte for å få sirkulasjon på luften inne i skapet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata