Valgkollegium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et valgkollegium er en institusjon som benyttes for indirekte valg. I motsetning til direkte valg der velgerne velger sine representanter direkte, velger velgerne valgmenn til et valgkollegium, som igjen skal velge representantene.

Det viktigste argumentet for opprettelse av valgkollegier i stedet for direkte valg har vært at valgmennene har hatt bakgrunn for å gjøre valgene sine. På denne måten kan systemet også tolkes i retning av manglende tillit til folks egen dømmekraft.

Valgkollegier benyttes blant annet ved valg i USA der systemet i 2000 bidro til at George W. Bush ble valgt til president fremfor Al Gore. Selv om et flertall av befolkningen støttet Gore gjorde valgkollegiumsystemet og det faktum at et valgkollegium, i likhet med enhver valgt forsamling, aldri kan være 100% representativ, at Bush hadde et flertall blant valgmennene.

Mens blant annet valgkollegiene i USA velges med valget som eneste oppgave, er valgkollegier i andre land institusjoner med flere oppgaver. I land der det for eksempel er parlamentet som velger presidenten fungerer parlamentet som valgkollegium. Valgkollegier benyttes også innenfor andre typer organisasjoner.