Gerrymandering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elbridge Gerrys valgdistrikt
Valgdistrikt i delstaten Illinois i 2004 der grensetrekningen favner et område med stor hispanic bosetting.

Gerrymandering er et begrep innen statsvitenskap og beskriver det at valgkretser endres med det eksplisitte formål å fremme valget av bestemte kandidater. Gerrymandering er effektivt når valgordningen er flertallsvalg i enmannskretser.[1][2]

Begrepet stammer fra 1812 da Massachusetts' daværende guvernør Elbridge Gerry satt sammen et valgdistrikt som ifølge datidens journalister lignet en salamander.

Gerrymandering kan gjøres ved å isolere forskjellige områder, regioner, byer eller bydeler der ett partis velgere samles i så få valgkretser som mulig, der de har stort flertall, mens det andre partiet har et knapt flertall i mange valgkretser. I USA og Kuwait har gerrymandering vært gjort ved flere valg, i USA først og fremst i kampen om kontroll over Representantenes hus. Gerrymandering er ikke ulovlig i USA, men det er lovstridig å gjøre det på grunnlag f.eks. av rasesammensetning. Slik ulovlig gerrymandering har skjedd i Virginia og Florida.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Østerud, Øyvind (1944-) (1991). Statsvitenskap: innføring i politisk analyse. Oslo: Universitetsforlaget. s. 239. ISBN 8200213099. 
  2. ^ Hofoss, Dag (1946-) (1975). Det politiske Norge: en innføring i politisk analyse og norsk samfunnsliv. Oslo: Universitetsforlaget. s. 85. ISBN 8200014339. 
  3. ^ politiken.dk (8. oktober 2014): Racestrid: Domstol i USA erklærer valgdistrikt ulovligt, 17. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]