Gerrymandering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gerrymandering er å konstruere valgkretser som er til fordel for en politisk part.[1] Den statsvitenskapelige betegnelsen har opphav i en satirisk kommentar i Boston Centinel våren 1812 der Elbridge Gerry, guvernør i Massachusetts, ble kritisert for å ha satt sammen et unaturlig valgdistrikt for å sikre velgerstemmer til sine kandidater. En karikaturtegning i avisa framstilte det merkelig formede området på kartet som en Gerry-Mander, «et forferdelig monster i salamander-slekten».[1]

Gerrymandering, også omtalt som opportunistisk «valggeometri»,[1] er et amerikansk begrep innen statsvitenskap og beskriver en situasjon der valgkretser blir endret med det uttrykte formålet å fremme valget av bestemte politiske kandidater. Gerrymandering er effektivt når valgordningen er flertallsvalg i enmannskretser.[2][3]

Begrepet stammer fra 1812 da Elbridge Gerry, daværende guvernør i Massachusetts i USA, satte sammen et valgdistrikt som ifølge datidens journalister lignet et fabeldyr, nærmere bestemt en salamander.

Metode for å dele et større område med blått flertall inn i fem mindre distrikter slik at tre av dem likevel får rødt flertall.

Gerrymandering kan gjøres ved å isolere forskjellige områder, regioner, byer eller bydeler der ett partis velgere samles i så få valgkretser som mulig, der de har stort flertall, mens det andre partiet har et knapt flertall i mange valgkretser.

Valgdistrikt i den amerikanske delstaten Illinois i 2004 der grensetrekningen gjennom opportunistisk «valggeometri»[1] samler områder med stor spansktalende befolkning (hispanics).

I USA og Kuwait har gerrymandering vært gjort ved flere valg, i USA først og fremst i kampen om kontroll over Representantenes hus. Gerrymandering er ikke ulovlig i USA, men det er lovstridig å gjøre det på grunnlag for eksempel av rasesammensetning. Slik ulovlig gerrymandering har skjedd i Virginia og Florida.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d (no) «Gerrymandering» i Store norske leksikon
  2. ^ Østerud, Øyvind (1944-) (1991). Statsvitenskap: innføring i politisk analyse. Oslo: Universitetsforlaget. s. 239. ISBN 8200213099. 
  3. ^ Hofoss, Dag (1946-) (1975). Det politiske Norge: en innføring i politisk analyse og norsk samfunnsliv. Oslo: Universitetsforlaget. s. 85. ISBN 8200014339. 
  4. ^ politiken.dk (8. oktober 2014): Racestrid: Domstol i USA erklærer valgdistrikt ulovligt, 17. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]