Gerrymandering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elbridge Gerrys valgdistrikt

Gerrymandering er et begrep innen statsvitenskap og beskriver det at valgkretser endres med det eksplisitte formål å fremme valget av bestemte kandidater. Gerrymandering er effektivt når valgordningen er flertallsvalg i enmannskretser.[1][2]

Begrepet stammer fra 1812 da Massachusetts' daværende guvernør Elbridge Gerry satt sammen et valgdistrikt som ifølge datidens journalister lignet en salamander.

Gerrymandering kan gjøres ved å isolere forskjellige områder, regioner, byer eller bydeler der ett partis velgere samles i så få valgkretser som mulig, der de har stort flertall, mens det andre partiet har et knapt flertall i mange valgkretser. I USA og Kuwait har gerrymandering vært gjort ved flere valg, i USA først og fremst i kampen om kontroll over Representantenes hus. Gerrymandering er ikke ulovlig i USA, men det er lovstridig å gjøre det på grunnlag f.eks. av rasesammensetning. Slik ulovlig gerrymandering har skjedd i Virginia og Florida.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Østerud, Øyvind (1944-) (1991). Statsvitenskap: innføring i politisk analyse. Oslo: Universitetsforlaget. s. 239. ISBN 8200213099. 
  2. ^ Hofoss, Dag (1946-) (1975). Det politiske Norge: en innføring i politisk analyse og norsk samfunnsliv. Oslo: Universitetsforlaget. s. 85. ISBN 8200014339. 
  3. ^ politiken.dk (8. oktober 2014): Racestrid: Domstol i USA erklærer valgdistrikt ulovligt, 17. november 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]