Ulrikke Hansen Døvigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulrikke Hansen Døvigen
Født4. februar 1971[1][2]Rediger på Wikidata (49 år)
Ektefelle Daniel FranckRediger på Wikidata
Far Ole Jacob HansenRediger på Wikidata
Mor Kjersti DøvigenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ulrikke Hansen Døvigen (født 4. februar 1971) er en norsk skuespiller. Hun er datter av skuespiller Kjersti Døvigen, som bl.a. spilte i NRK-serien Offshore, og jazzmusiker Ole Jacob Hansen. Hun vokste opp i Lommedalen og da hun var 12 år gammel flyttet hun til London sammen med sin mor og stefar Halvor Astrup. Der bodde hun i 17 år, og fikk med seg en tre-årig utdannelse på Webber Douglas Academy of Dramatic Arts (1994), samt utdannelse på Vacani School of Dancing. Hun har også erfaring fra Vera Gregg École du Théâtre i Paris.

Hun debuterte på Nationaltheatret i 2002 som Cecily i Hvem er Ernest av Oscar Wilde. Før det var hun ansatt ved Oslo Nye Teater i to år, der hun blant annet spilte i Dracula, Disco Pigs, 40 og Hjalmar og Flode. Hun var også med på Riksteatrets oppsetning av Syvende himmel. Siden har hun spilt i filmen 37 ½. Hun er kanskje mest kjent som Jentungen i NRKs Jul på Månetoppen og som Moder'n i TVNorges Den unge Fleksnes. Fra teater er hun nok mest kjent som Nora Helmer i Henrik Ibsens Et dukkehjem.

Hun er en erfaren rytter og kan danse moderne-, jazz- og grunnleggende ballett.[3][4] Ellers kan hun spille piano. Ulrikke Hansen Døvigen har tidligere vært kjeræste med Thomas Giertsen[5] og Mads Ousdal.[6] Fra forholdet med Ousdal har hun datteren Elsa[6] (født 18. april 2004[trenger referanse]). Døvigen er gift med tidligere snowboarder Daniel Franck.[7] I 2014 trer hun for første gang inn i Terje Formoes univers om sjørøveren Kaptein Sabeltann. Hun skal spille den onde Dronning Sirikit i en helt ny versjon av suksessforestillingen Kaptein Sabeltann og Jakten på Den Magiske Diamant (juli/august 2014.)

Liste over roller[rediger | rediger kilde]

Riksteatret[rediger | rediger kilde]

Det Norske Teatret[rediger | rediger kilde]

Nationaltheatret[rediger | rediger kilde]

Andre scener:

2014 - Dronning Sirikit i Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant (Kristiansand Dyrepark)

Fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

I tillegg har Døvigen hatt roller i flere lydbøker av forskjellige slag, bl.a. Hilde Hartkorn-Pervaiz i Knut Nærums Døde menn går på ski og som forteller/mor i lydboka til Linus i Svingen. Påsken 2007 var hun aktuell som Sonja Borge i NRK P1s påskekrim De dødes tjern. Hun har også medvirket i reklamefilmer. På TV og film har hun hatt minst tre ulike intrigefylte roller ved navn Camilla.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 461948
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0246914, besøkt 14. juli 2016
  3. ^ http://pullman.as/portfolio/ulrikke-dovingen%7Ctittel[død lenke] = Pullman AS
  4. ^ NRK P2 Intervju, 4. juli 2014 kl. 19:55. Hun avkreftet her at hun kunne fekte.
  5. ^ «Giertsen snakket åpent om forlovelse». VG Nett. 14. juni 2001. Besøkt 7. oktober 2011. «Giertsen er tidligere knyttet til en rekke forskjellige kvinner som Synnøve Svabø, Aqua-Lene og skuespilleren Ulrikke Hansen Døvigen.» 
  6. ^ a b c «Hele landets Nora». Riksteatret. 2009. Besøkt 7. oktober 2011. 
  7. ^ «I dag ble de hverandres». 16. juni 2012. Besøkt 16. juni 2012. 
  8. ^ «Hotel Cæsar mister seere». Dagbladet. 19. februar 2001. Besøkt 7. oktober 2011. «og et par nye kvinneskikkelser kommer inn i serien, spilt av Thomas Giertsens ekskjæreste Ulrikke Hansen Døvigen» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]