Hopp til innhold

Døde menn går på ski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Døde menn går på ski
Forfatter(e)Knut Nærum
SjangerRoman; Krim, Satire
Utgitt2002
ForlagCappelen forlag
Sider217

Døde menn går på ski er en roman av Knut Nærum og regnes som hans første roman etter parodisamlingen Å fra 2000 og «fagboken» Norsk litteraturhistorie, fritt etter hukommelsen fra 2001. Romanen ble meget raskt populær, dette kom blant annet av oppbyggingen som minte om mange andre kjente krimromaner, samt sammenblandingen av satire og spenning. I 2004 kom NRK radioteatrets hørespill av romanen, dette gjorde romanen enda mer populær. Døde menn går på ski regnes som en hyllest til André Bjerke samtidig som romanen er en parodi på de gamle krimromanene.

Hovedpersonene[rediger | rediger kilde]

Sverre Hartkorn
Hilde Hartkorn-Pervaiz
Omar Pervaiz
Gina Ledders
Bernard Enerød
Per Terje Bjørnhagen
Ursula Wang
Konrad Stang
Leif Sloglum
Kjell Nilsen
Kent Norman


Handling[rediger | rediger kilde]

Milliardæren og playboyen Sverre Hartkorn inviterer syv av sine nærmeste venner; krimforfatteren Kjell Nilsen, den politiske fakiren Ursula Wang, politikeren Hilde Hartkorn-Pervaiz, orientaleren Omar Pervaiz, trend- og kulturredaktør Gina Ledders, professoren Bernard Enerød og TV-underholderen Per Terje Bjørnhagen, til å tilbringe påskeferien sin på hytta hans, bedre kjent under navnet Blåkamhytta. Her utfordrer han sine venner til å delta under hans mordlek, der de skal prøve å finne ut hvem morderen er. Den personen som klarer å finne morderen uten å bli myrdet, vil bli 5 millioner kroner rikere. En psykoanalytiker, Konrad Stang, blir også invitert som observatør over det som skal skje på hytta. Men leken tar en brå slutt når en etter en blir funnet død. Kan disse mordene ha noe med sagnet om den tidligere eieren, morderen Ulvar Mørkli, som sies å gå igjen, eller hva med noen av personenes tilknytting til Rüdner-saken?

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Døde menn går på ski blir tolket som en hyllest til Bernhard Borge/André Bjerke der forfatteren kopierer sitt forbildes fortellerstil, spenningskurve og elementer fra hans to mest kjente romaner, De dødes tjern og Døde menn går i land. Romanen er dessuten en parodi på gamle krimromaner fra første halvdel av 1900-tallet.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 2002Cappelens forlag. Romanen er dessuten gjort om til hørespill og sendt på NRK Radio som påskekrim i 2004. Denne serien ble utgitt på cd samme år. Romanen ble filmatisert i 2024.

Illustrerte utgaver[rediger | rediger kilde]

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

I 2008 utgav Knut Nærum en slags oppfølger til boken da han publiserte De dødes båt, der Kjell Nilsen fortsatt er hovedperson.

Tekster som inspirerte til Døde menn går på ski[rediger | rediger kilde]

Hørespill[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata