22 July

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
22 July
Generell informasjon
FilmtypeSpillefilm
SjangerThriller
Prod.landAmerikansk
Bak kamera
RegiPaul Greengrass
Annen informasjon
Budsjett69 millioner kroner
Eksterne lenker

22 July er en spillefilm regissert av Paul Greengrass. Filmen omhandler terrorangrepene i Norge den 22. juli 2011, og er basert på boken En av oss av Åsne Seierstad.[1] Filmen ble produsert av Eli Bush og Scott Rubin, med Tor Arne Øvrebø som linjeprodusent.

22 July skildrer både terrorhandlingen og rettssaken.

Filmen hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Venezia, 5. september 2018. Den ble lagt ut for Netflix-abonnenter i oktober 2018.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

22. juli 2011 kler Anders Behring Breivik seg i politi-uniform, laster en varebil med hjemmelagde eksplosiver og kjører til Regjeringskvartalet, det utøvende regjeringskvartalet i Oslo. Han forlater varebilen rett utenfor kontoret til statsminister Jens Stoltenberg. Noen få øyeblikk senere eksploderer bomben, og forårsaker veldig store skader. På Utøya i Tyrifjorden, Buskerud, har tenåringer ankommet for å delta på Arbeidernes Ungdomslags (AUF) sommerleir, arrangert av Arbeiderpartiet. Når ungdommene får vite om bombingen, kontakter en deltakerne, Viljar Hanssen, foreldrene sine for å forsikre seg om at alt går bra med dem.

Breivik ankommer et fergeleie i nærheten av Utøya, og informerer ansatte om at han er en politi-betjent, sendt for å sikre øya etter bombe-angrepet i Oslo. Breivik blir fraktet til øya med en ferje. Men når Breivik blir bedt om legitimasjon, begynner Breivik å skyte. Ungdommene forsøker å flykte, samtidig som Breivik åpner ild og dreper alle han får øye på. Viljar Hanssen og broren Torje gjemmer seg på en steinvoll ved en strand. Viljar kontakter moren sin, for å fortelle henne at folk blir skutt på øya. Men de blir snart oppdaget av Breivik, og Viljar blir skutt flere ganger. Men Torje slipper unna uskadd. Breivik velger senere å overgi seg til politiet.

Breivik påstår han er leder for en nasjonalistisk gruppe kalt Tempelridderne, og at flere angrep kommer til å finne sted på hans signal. Han ber om å få oppnevnt advokat Geir Lippestad som sin forsvarer. Viljar Hanssen våkner fra koma flere dager senere, med livsendrende skader og reiser hjem sammen med familien sin. Han lærer å gå igjen, men blir hjemsøkt av minner fra angrepet. Vilja møter under rettssak mot Breivik som vitne, og forteller sin beretning om massakren på Utøya. Breivik blir dømt til 21 års fengsel, og denne dommen kan forlenges av en domstol hvis det anses at han fremdeles utgjør en risiko for samfunnet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Netflix brøt avtale om filming av terrorscener i Oslo». Dagbladet.no. 5. desember 2017. Besøkt 5. september 2018. 
  2. ^ Lodge, Guy (5. september 2018). «Venice Film Review: ‘22 July’». Variety (engelsk). Besøkt 6. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]