Magnus Eliassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnus Eliassen
Født2. jan. 1981Rediger på Wikidata (41 år)
Bodø[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musiker, gitaristRediger på Wikidata
Søsken Erik EliassenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Sirkus EliassenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger visesang, popmusikk
Instrumentgitar, Vokal
Aktive år1997 –
PlateselskapBeyond Records, Universal Music Group, Smart Patrol Records, Monomegamy
Nettstedhttp://www.magnuseliassen.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Sirkus Eliassen, Ødelagte Menneska
Tidligere band
Jennifer 8, Oze, Magnetisk Nord

Magnus Eliassen (født 2. januar 1981) er en norsk musiker, sangskriver og produsent. Han har gitt ut to soloalbum, det engelskspråklige Second Grace og norskspråklige Maskinisten. Sammen med sin bror, Erik Eliassen, utgjør han duoen Sirkus Eliassen. Han har samarbeidet med blant andre Kråkesølv, Tungtvann, Joddski, Manna, Broiler og Arif.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sangskriver, tekstforfatter, sanger, gitarist, popartist og produsent. Født i Bodø 1981, vokst opp på Lurøy og i Bodø, men for tiden bosatt i Oslo.

I 2003 gav Eliassen ut vinylplaten Tinglysing EP under pseudonymet Magnetisk Nord.

Sommeren 2005 debuterte han som soloartist med singelen «Lois Is Happy». Sangen ble samme sommer listet på NRK P3s C-liste.

11. november 2005 slapp Eliassen sitt selvutgitte debutalbum, Second Grace. Albumet dukket året etter opp i Dagbladets årlige oppsummering av Norges mestselgende album.

Under by:Larm 2006 vant han Publikumsprisen, og i tiden som fulgte spilte han en rekke konserter i Norge, USA og Tyskland.

Under by:Larm 2007 uttalte Eliassen seg kritisk mot platebransjens anti-piratkopieringskampanje, Piracy Kills Music. Han mente at kampanjen virket mot sin hensikt ved å framstille lytterne som bransjens fiender. 16. februar samme år skrev musikktidsskriftet Ballade om hvordan Eliassen under by:Larm hadde blitt truet av bransjetopper.

Etter denne hektiske perioden ble det stille fra Eliassen, og i intervjuer har han sagt at han mistet lysten på å spille musikk, og at han heller bestemte seg for å legge ut på lengre reiser til Asia og Sør-Amerika

Sommeren 2011 markerte Eliassens tilbakevendelse til musikklivet. Brødreduoen Sirkus Eliassen (se eget avsnitt nedenunder) debuterte med «Hjem til dæ», og 27. juli kom hans egen singel «Til dem du e glad i», en sang han skrev etter at en venn gikk bort. «Til dem du e glad i» ble spilt inn sammen med hans venner i bandet Kråkesølv. Innspillingen skjedde 24. juli, dagen etter at Eliassen hadde skrevet sangen, og lydopptak og musikkvideo ble gjort live i Store Studio i Bodø uten pålegg i etterkant. Både NRK P1 og NRK P3 la den inn i sine spillelister. Salgsinntektene fra denne innspillingen gikk uavkortet til Røde Kors.

Høsten 2011 slapp Eliassen to singler. «På ei bru i Amsterdam» kom 5. oktober, og 2. november kom «Hei, frøken DJ». Førstnevnte ble av VGs anmelder beskrevet som en «[…] smått suggererende perle med bøttevis av elektronisk ynde […]» og mottok karakter 5 av 6. Avisa Nordland omtalte den som «den nydelige elektroniske poplåten». Den andre singelen, «Hei, frøken DJ», ble av PlanB omtalt som «[en] funky og dansbar […] bombe av en låt»; NRK P3 kalte den småsexy, og la den inn på sin C-liste; Dagens Næringsliv kalte den «ekstremt smittende og radiovennlig», og VGs anmelder kalte den og «På ei bru i Amsterdam» «[…] to oppsiktsvekkende fine elektronikapoplåter.»

11. november 2011 kom Eliassens album Maskinisten. Det ble spilt inn i turområdet Maskinisten utenfor Bodø ved hjelp av solcellepanel. Valget av dette stedet som innspillingssted henger sammen med at Eliassen skrev sangene under et månedlangt opphold i et telt i dette området i desember 2010. VGs anmelder ga albumet karakter 5 av 6, og omtalte det som «[…] en perlerad av nedstrippede og vakre låter, intenst personlige og drevet frem med oppriktig desperasjon i stemmen» og sier om tekstene at de «[…] rommer både søkende alvor og glimtvis en naiv humor med perfekt stoppeffekt.» Dagens Næringsliv skrev i en positiv anmeldelse blant annet at «Maskinisten er en lavmælt, intens plate med smertelig vakre melodier […]» og «Eliassen har spilt inn […] sangene mutters alene med kassegitar, monomikrofon og solcellepanel ved leirbålet. Bålknitringen, smånynning og skogslyder gir en intim og nesten litt dokumentarisk stemning. Det er som om man er til stede og får ta del i både den indre og ytre skogstilværelsen.»

Etter å ha fokusert mest på Sirkus Eliassen i et par år, kom Eliassen uten forvarsel 12. april 2015 igjen med ny musikk som soloartist i form av singelen «Dersom æ vokste opp her». Avisa Nordland gav den karakter 4 av 6, og beskrev den som «denne korte låten på under to og et halvt minutt» og at «[m]esteparten av denne korte tiden bruker han på å levere noen vokale pusteøvelser og harmonier a la The Beach Boys, før han synger noen få tekstlinjer.» Eliassen har omtalt sangen som et forsøk på å frigjøre seg selv og sine lyttere fra forventninger og standardiserte formater.

1. mai 2015 slapp han singelen «Stor».

Sirkus Eliassen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sirkus Eliassen

Sirkus Eliassen er Magnus Eliassen og hans yngre bror, Erik Eliassen. Duoen debuterte sommeren 2011 med singelen «Hjem til dæ», og har siden gitt ut en rekke singler. Mest kjent er de for sangen «Æ vil bare dans», som ble kåret til årets hit 2012 av Spellemann.

Samfunnsengasjement[rediger | rediger kilde]

Under Stortingsvalget 2013 var Eliassen oppført på Miljøpartiet De Grønnes liste i Nordland.

I et intervju 24. november 2012 i TV-programmet Lindmo fortalte Eliassen at han er kritisk til hvordan det kastes masse brukbar mat, og at han på ett år hadde brukt under kr 300,– på mat og levd nærmest utelukkende av matvarer som butikkene hadde kastet.

Under kommunevalget 2015 er Eliassen igjen oppført på en av Miljøpartiet De Grønnes lister. Denne gangen i Bydel Nordre Aker i Oslo.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

 • Second Grace (CD, 2005)
 • Maskinisten (digitalt, 2011)

EP-plater[rediger | rediger kilde]

 • Tinglysing EP (vinyl, 2003, under navnet Magnetisk Nord)

Singler[rediger | rediger kilde]

 • Lois Is Happy 7" (vinyl, 2004)
 • Til dem du e glad i (digitalt, 2011, med Kråkesølv)
 • På ei bru i Amsterdam (digitalt, 2011)
 • Hei, frøken DJ (digitalt, 2011)
 • Dersom æ vokste opp her (digitalt, 2015)
 • Stor (digitalt, 2015)

Andre deltagelser[rediger | rediger kilde]

 • 2 uka (2006, med Tungtvann)
 • Riv ned (2007, med Manna)
 • Laisa det opp (2010, med Joddski)
 • Bare du (2011, med Ben Kinx)
 • Kjemp for det du elska (2012, med Dilillis)
 • Æ vil ut (2013, med Nellson)
 • Beautiful Girls (2013, med Broiler)
 • Kanke gi opp (2015, med Arif)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]