Hopp til innhold

Ørnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ørnes
Ørnes om vinteren
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneMeløy
Postnummer8150 Ørnes
Areal1,56 km²
Befolkning1 684[a] (2023)
Bef.tetthet1 079,5 innb./km²
Høyde o.h.12 meter
Preposisjon Ørnes
Kart
Ørnes
66°52′22″N 13°42′27″Ø

Ørnes (pitesamisk: Gárrgonjárrga) er et tettsted og administrasjonssenteret i Meløy kommune i Nordland. Tettstedet har 1 684[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger nord for innløpet til Glomfjorden. Fylkesvei 17 går gjennom stedet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ørnes var opprinnelig en husmannsplass. I 1794 fikk Elling Pedersen bevilling til å drive et gjestgiveri på stedet. Dette ble begynnelsen på det som senere skulle bli Ørnes handelssted. Pedersen var av slekten Benkestok og ble selv boende på Meløy og drev handelsstedet derfra. Da han døde i 1802, flyttet enken, Ellen Elisabeth Klæboe, til Ørnes for å drive stedet selv. Senere ble det drevet av ulike personer med tilknytning til slekten.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Ørnes har et sterkt lokalt næringsliv, lokalisert i tre ulike senter. I løpet av 2007 vil Ørnes bli fylt ut fra sentrum 1 til sentrum 2. Per mai 2009 er utfyllingen av «Ørnes 3» godt i gang. Stedet har hotell, (Ørnes hotell), variert antall butikker, Vinmonopolet, apotek, sykehjem og legesenter.

Meløy videregående skole har en avdeling for allmenne fag på stedet.

Kulturliv[rediger | rediger kilde]

Ørnes idrettslag ble stiftet i 1948 og driver med fotball, håndball, barneidrett og friidrett. Ørnes menighetshus er lokale for gudstjenester og kirkelig aktivitet på stedet, som er en del av Fore og Meløy sokn i Meløy prestegjeld. Frikirken har en menighet her, et kor er knyttet til menigheten Ørnes soul children, som drives av Edel Gunn Knudsen. Ørnes blandakor er et annet kor på stedet. Jørgen Nordeng fra gruppen Tungtvann kommer fra Ørnes. Ingrid Haukland fra x-factor er også oppvokst på Ørnes.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Stedet har daglige avganger med hurtigbåt til Bodø og Sandnessjøen og daglige anløp av Hurtigruta. Flere bussavganger daglig til Bodø langs fylkesvei 17.

Hurtigruta MS Nordkapp på vei inn til Ørnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]