Manna (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manna
Vegard Leite, Manna
OpphavNorges flagg Bodø, Norge
Periode2003
SjangerReggae, folkemusikk
PlateselskapSmart Patrol Records
Nettstedhttp://www.mannafari.com/
Medlemmer
Vegard Leite - gitar, sang
Vegard Hetty - perkusjon
Jon Hveding - gitar, kor

Per Willy Larsen – trommer
Even Høgseth – bass
Kim Freddy Lie - Keyboard

Ronnie Dread - perkusjon, sang
Tidligere medlemmer
Bård Toftebakk - bass
Terje Berg - vokal, keyboards
Bjørn Jervås - nyahbinghi, vokal
Andre forhold

Manna er et reggaeband fra Bodø i Nordland. De har gitt ut tre studioalbum, en dub LP og spilt på bl.a. Øyafestivalen, Storåsfestivalen, Trænafestivalen, Karlsøyfestivalen, Bergen Reggae Festival, Parkenfestivalen og Silkeborg Reggae Festival i Danmark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Medlemmene er alle rutinerte gamle rockere med bakgrunn fra band som Hjertesvikt A/S, Snowcats, Bøyen Beng, PLX-15 og Drunk, men de fleste starta sin reggaekarriere i Irie Darlings tidlig på 90-tallet. Som Irie Darlings spilte de inn et album og et par 7-tommere på Jamaica, og jobbet med legender som Big Youth, Earl "Chinna" Smith, Ras Michael og medlemmer fra Skatalites, i bl.a. legendariske Tuff Gong Studio. Singelen "Babylon Fall" ble sluppet på nevnte "Chinna"'s label High Times og gikk til og med inn på listene i Jamaica. Etter et par Europaturnéer, og en EP til oppløste Irie Darlings seg på midten av 90-tallet.

Noen år etterpå startet bandet opp igjen som Manna: forskjellen nå var at jamaicansk patois var byttet ut med ramsalt nordnorsk, og at rockeelementene fra Irie Darlings var erstattet med 100% blytung roots rock reggae. Dette er reggae på gamlemåten. I tekstene sine legger Manna ingen fingre i mellom, og synger om Rastafari, udugelige politikere og forbrukssamfunnet babylons fall.

Manna er også kjent for sine samarbeid med Tungtvann, både live og på plate. De bidro musikalsk til låter som "Bodø City" (utgitt som 7") og "Vampyra" (utgitt på Tungtvann sitt tredje studioalbum). Tungtvann returnerer tjenesten på Manna sitt debutalbum "Salma" fra 2006, hvor de bidrar på et knippe låter. Det gjør også bodøværingen Magnus Eliassen.

I 2008 kom vinyl-albumet “Salma i dub” som i tillegg til Bjørn Jervås og Håvard Christensens versjoner består av et knippe framstående norske DJ-ers remixer av sine favorittlåter fra førsteskiva. DJ-er som medvirker er Bjørn Torske, Rune Lindbæk, Kango, Nopia, Jørgen Nordeng og Raggabalder Riddim Rebels.

I 2009 kom studioalbum nummer to som heter "Flamma". Der medvirker bl.a. komponisten og domkantoren Bjørn Andor Drage og Joddski. Albumet ble av gratisavisen Natt & Dag (januar 2010) kåret til å være den tiende beste utgivelsen i 2009.

Manna annonserte lørdag 10. desember 2011 at bandet var oppløst.

Vi beklager å måtte meddele at bandet Manna nå er oppløst. Dette betyr allikevel ikke at dette er slutten. Musikken lever videre, og ingen av våre medlemmer har lagt opp.

Rastafari Leve!!

Manna

Det er per nå flere prosjekter som Mannakollektivet jobber med, alt innen reggae/rapsjangeren. I 2015 fortsatte bandet videre som Manna etter at grunnlegger Bjørn Jervås døde av kreft. Albumet III (2015) ble dedisert til han.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]