Rød storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rød storm
Red Storm Rising
Forfatter(e) Tom Clancy
Sjanger Technothriller
Utgitt 1988 (en. 1. juli 1986)
Forlag Tiden (en. Putnam Publishing Group)
Oversetter Oddvar Dahl, Fritz Hansen
Sider 806 (en. 656)
ISBN 82-10-03018-3

Rød storm (orig. Red Storm Rising) er en roman av Tom Clancy som handler om en tredje verdenskrig i Europa mellom NATO og Warszawapakten i midten av 1980-årene.

Selv om det er skrevet flere bøker om en eventuell tredje verdenskrig, peker denne boken seg ut både som troverdig og detaljert; leseren får oppleve et gigantisk militært maktspill som har utløp i konvoiene i Atlanterhavet, via nedskytinger av spionsatellitter, til store kamper mellom stridsvogner i Tyskland.

I 1988 laget MicroProse videospillet Red Storm Rising basert på romanen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Aserbajdsjanske terrorister ødelegger et nytt oljeraffineri i Sovjetunionen, og hemmer på den måten sovjetrussernes evne til å produsere olje, noe som igjen vil true den sovjetiske økonomien. Trengt opp i et hjørne, og for stolte til å be vesten om hjelp, bestemmer Politbyrået seg for å gå til krig for å sikre de enorme oljeforekomstene i Midtøsten.

For å sikre seg mot at NATO ikke blander seg inn, setter KGB i gang en operasjon for å splitte alliansen ved å få det til å se ut som Tyskland uprovosert angriper Sovjetunionen først.