Rød storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rød storm
Red Storm Rising
Forfatter(e)Tom Clancy
Språkamerikansk-engelsk
SjangerTechnothriller
Utgitt1988 (en. 1. juli 1986)
ForlagTiden (en. Putnam Publishing Group)
OversetterOddvar Dahl, Fritz Hansen
Sider806 (en. 656)
ISBN 82-10-03018-3

Rød storm (orig. Red Storm Rising) er en roman av Tom Clancy som handler om en tredje verdenskrig i Europa mellom NATO og Warszawapakten i midten av 1980-årene.

Selv om det er skrevet flere bøker om en eventuell tredje verdenskrig, peker denne boken seg ut både som troverdig og detaljert; leseren får oppleve et gigantisk militært maktspill som har utløp i konvoiene i Atlanterhavet, via nedskytinger av spionsatellitter, til store kamper mellom stridsvogner i Tyskland.

I 1988 laget MicroProse videospillet Red Storm Rising basert på romanen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Aserbajdsjanske terrorister ødelegger et nytt oljeraffineri i Sovjetunionen, og hemmer på den måten sovjetrussernes evne til å produsere olje, noe som igjen vil true den sovjetiske økonomien. Trengt opp i et hjørne, og for stolte til å be vesten om hjelp, bestemmer Politbyrået seg for å gå til krig for å sikre de enorme oljeforekomstene i Midtøsten.

For å sikre seg mot at NATO ikke blander seg inn, setter KGB i gang en operasjon for å splitte alliansen ved å få det til å se ut som Tyskland uprovosert angriper Sovjetunionen først.