Spratlyøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spratlyøyene
Southwest Cay
Geografi
PlasseringSør-Kina-havet
Antall øyerCa. 18 + korallrev og undervannsskjær
Areal 3,77 km²
Høyeste punktSouthwest Cay (4 moh.)
Administrasjon
Landukjent verdi
Posisjon
Kart
Spratlyøyene
10°N 114°Ø

Spratlyøyene med flagg som viser de facto kontrollerende statsmakt (2008).

Spratlyøyene er en gruppe av ca. 600 små øyer, korallrev og undervannsskjær i Sør-Kina-havet. Bare om lag 18 av disse øyene er «tørre» ved høyvann.

Territorialkrav i konflikt[rediger | rediger kilde]

Folkerepublikken Kina, Taiwan, Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei har framsatt krav om jurisdiksjon (overherredømme) over hele eller deler av Spratlyøyene. Kina (se «Den nistiplede linje»), Taiwan og Vietnam krever hele øygruppen, mens de øvrige krever kun deler. Kina kaller øyene for Nansha, Vietnam Truong Sa og Filippinene Kalayaan. Alle statene, unntatt Brunei som kun har territoriale krav, kontrollerer en eller flere av øyene militært ved utplasserte garnisoner. Området er omdiskutert; det er altså ingen stat som har anerkjent jurisdiksjon over området.

Folkerepublikken Kina betrakter området som en kommune i byprefekturet Sansha.

Områdets betydning avgjøres i første rekke av den interesse de omkringliggende stater – og eventuelle stormakter – viser for øygruppen, og konflikter i forbindelse med dette. Området har allerede en økonomisk betydning gjennom rikt fiske (Sør-Kina-havet framstår som en av verdens viktigste fiskeregioner). Det har vært gruvedrift og mineralutvinning på øyene og det er også mulig at det kan være store forekomster av olje og gass i området. Plassering i forhold til skipsfart og mulighet for sjøkontroll er strategisk viktig. I den sammenheng har det amerikanske Forsvarsdepartementet listet Sør-Kina-havet, inkludert Spratlyøyene som en av åtte «US Lifelines and Transit Regions», hvor all skipsfart skal kunne seile uhindret.

Det har vært flere væpnede sammenstøt i området; det alvorligste er kanskje i 1988 mellom Kina og Vietnam med mer enn 70 drepte og savnede. Også senere har det vært alvorlige hendelser, og i januar 1995 var det for første gang et sammenstøt mellom Kina og et ASEAN-land ved at kinesiske soldater fjernet filippinske fiskere fra Mischief Reef, som ligger innenfor det område Filippinenes krever som eksklusiv økonomiske sone.

Det har også vært skyteepisoder mellom Taiwan og Vietnam, mens den mest vanlige hendelse er fiskere som blir oppbrakt og arrestert av en av de andre nasjonene som har krav på øygruppen. I 1998 ble det observert at Kina hadde utplassert «Silkeorm»-sjømålsmissiler på en av øyene. Det er slik sett ingen tvil om at området kan anses som et potensielt kriseområde for en regional konflikt.

Det har vært mange militære konfrontasjoner mellom landene som gjør krav på hele eller deler av øygruppen. Her er en liste over konfrontasjoner[1] (ufullstendig):

 • 1988Johnson South Reef-trefningen. Kina invaderer og okkuperer øya Johnson South Reef, men hard vietnamesisk motstand hindrer dem i å ta Collins Reef og Lansdowne Reef samtidig. Trefningen er det hittil mest alvorlige sammenstøtet i øygruppen.
 • 1992 – Vietnam anklager Kina for å drive oljeleting i omstridte områder. Kina kaprer over 20 vietnamesiske handelsskip mellom juni og september.
 • 1994Den sino-vietnamesiske trefningen 1994. Et kinesisk etterretningsskip utveksler skudd med vietnamesiske krigsskip. Skuddvekslingen resulterer i at det kinesiske skipet trekker seg ut fra vietnamesiske farvann.
 • 1995Taiwanske krigsskip skyter på et vietnamesisk forsyningsskip.
 • 1995 – Kina okkuperer Mischief Reef, som blir gjort krav på av Filippinene. Den filippinske marinen tar tilbake øya i mars.
 • 1996 – Kina og Filippinene utkjemper et 90-minutters sjøslag.
 • 1997 – Den filippinske marinen tvinger kinesiske fiskebåter bort fra Scarborough Shoal. Filippinske fiskermenn okkuperer en kinesisk-kontrollert øy, som resulterer i at Kina sender krigsskip til området for å overvåke situasjonen.
 • 1998 – Filippinske soldater arresterer kinesiske fiskere ved Scarborough Shoal.
 • 1998 – Vietnamesiske krigsskip skyter på en filippinsk fiskebåt ved Tennent Reef.
 • 2002 – Vietnamesiske styrker fyrer varselskudd mot filippinske fly som flyr over øyer kontrollert av Vietnam.
 • 2007 - Kinesiske krigsskip skyter på vietnamesiske fiskebåter.[2]
 • 2014 - Kinesisk oppmudringsprosjekt som tørrlegger større områder.[3]
 • 2015 - Vietnam markerer sin tilhørighet til området ved å arrangere cruiseturer dit sommeren 2015.[4] USA sender krigsskip inn i området for å markere at dette etter deres oppfatning er internasjonalt område.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.globalsecurity.org/military/world/war/spratly-clash.htm
 2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 13. april 2010. 
 3. ^ a b NTB (27. oktober 2015). «Amerikansk krigsskip ved kinesiske øyer». nrk.no. Besøkt 27. oktober 2015. 
 4. ^ Peter Svaar (5. juni 2015). «Vietnam går til «cruise-krig» rundt omstridt øygruppe». nrk.no. Besøkt 27. oktober 2015.