Tredje verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Atomkrigføring er et vanlig tema i scenarier av tredje verdenskrig. En slik konflikt har blitt antatt å resultere i utryddelse av mennesker.

Tredje verdenskrig er et navn som ofte gis til et tenkt tilfelle av en ny verdenskrig etter andre verdenskrig. Begrepet er tatt i bruk så tidlig som i 1941.[1]

På bakgrunn av Manhattanprosjektets utvikling av atomvåpen, som ble brukt i avslutningen av andre verdenskrig (atombombene over Hiroshima og Nagasaki), og den senere utbredelsen av atomvåpen i en rekke land, spekuleres det tidvis i om en tredje verdenskrig vil kunne medføre en verdensvid ødeleggelse av menneskelig sivilisasjon.

Ulike større militære konflikter som har funnet sted i ettertid av andre verdenskrig (slik som Russlands invasjon av Ukraina 2022) har ofte blitt ansett som mulige utløsende faktorer for en tredje verdenskrig. Også andre hendelser har skapt frykt for at man kunne utløse en tredje verdenskrig, slik som Cubakrisen eller raketthendelsen på Andøya i 1995. Alvorlige hendelser som ikke var kjent på tidspunktet de skjedde, inkluderer Stanislav Petrovs avvergelse av et mulig atomangrep i 1983.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «National Affairs: World War III?». Time. 3. november 1941. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]