The Impossible Astronaut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Impossible Astronaut
Den ellevte Doktoren (Matt Smith)
Forfatter Steven Moffat
Regissør Toby Haynes
Produsent Marcus Wilson
Executive producer Steven Moffat
Piers Wenger
Beth Willis
Produksjonskode 2.1
Sesong Sesong 6
Lengde 45 minutter
Sendedato 23. april 2011
Skuespillere
Kronologi
← Forrige Neste →
"Space" og "Time" (mini episoder)

"A Christmas Carol" (episode)

Day of the Moon

The Impossible Astronaut er den første episoden i den 6. sesongen av den britiske science fiction-TV-serien Doctor Who. Episoden ble første sendt 23. april 2011 i Storbritannia og senere samme dag USA og Canada, skrevet av Steven Moffat og regissert av Toby Haynes. Episoden ble også sent i Australia 30. april 2011. Episoden er den første av en to-delt historie, som slutter med «Day of the Moon».

Aldrin Apollo 11 cropped.jpg

I episoden blir Amy Pond, Rory Williams og River Song tilkalt til Utah av Den ellevte Doktoren, som senere er drept av en figur i romdrakt, som brukt på Apollo 11. Det blir senere klart at Doktoren er en eldre versjon av seg selv, etter at hans yngre versjon dukker opp. De finner ut hva den fremtidige Doktoren faktisk hadde sagt, og blir sendt til Washington D.C.. Der undersøker de «the Silence», en rase romvesener som har evnen til å få folk til å glemme dem så snart de ikke ser dem.

Moffat skrev episoden med hensikten å forbedre seieren. The Silence ble skapt for å kjempe mot andre tidligere rommveseners «skummelhet». Episoden ble sett av 8.86 millioner seere i Storbritannia,[1] dette var de laveste seertallene for åpnings episoder i Storbritannia siden Doctor Whos re-start i 2005. Den fikk generelt gode kommentarer fra kritikere. Episoden ble dedikert til Elisabeth Sladen, kjent for å spille en av de største følgesvennene Doktoren har hatt, Sarah Jane Smith. Hun døde av kreft 19. april 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter en pause på to måneder fra sine reiser med Doktoren (Matt Smith), blir Amy Pond (Karen Gillan) og hennes mann Rory Williams (Arthur Darvill) tildelt en "TARDIS-blå" farvet konvolutt med en tid, dato og koordinater som leder dem til Utah. Når de kommer fram, møter de River Song (Alex Kingston), som også mottok en konvolutt, og Doktoren, som nå er 1'103 år gammel, nesten 200 år eldre enn sist gang de så ham. Han tar dem på piknik ved en nærliggende sjø, og forteller dem at han tar dem med på en reise "Rommet 1969". Amy får et glimt av en mystisk figur i horisonten, men hun glemmer det med en gang hun ser vekk. Senere kommer det en figur i romdrakt ut av sjøen, Doktoren advarer de andre mot å blande seg inn i det som skjer heretter, og går bort til figuren i romdrakt. Følgesvennene er skrekkslagne når de ser astronauten drepe Doktoren før han kan gjøre en full regenerasjon. De tre blir møtt av Canton Everett Delaware III (William Morgan Sheppard) som også mottok en konvolutt og ble bedt om å ta med en kanne bensin for å gi Doktoren en viking begravelse til sjøs.

Tilbake på kroen diskuterer Amy, Rory og River avsenderen av konvoluttene når de bli overrasket av å se Doktoren komme inn, 200 år yngre igjen. Han viser at han også ble gitt en konvolutt, men vet ikke hvem som sendte den til ham. De andre bestemmer seg for ikke å fortelle Doktoren verken om hans død eller det at avsenderen var hans framtidige selv. De fire gjør et søk på "Delaware" og "Rommet 1969." De reiser tilbake til 1969 og TARDISen ender opp usynlig i Det ovale kontor, hvor president Richard Nixon (Stuart Milligan) fører samtale med en samtale med en yngre Delaware (Mark Sheppard) om en serie av telefoner han har mottatt fra en ung jente som spør etter hjelp. Doktoren skaffer seg raskt Delawares tillit, som overtaler Nixon til å gi ham noen få minutter til å lokalisere jenten.

Mens Doktoren arbeider, går Amy til toalettet hvor hun ser den mystiske figuren igjen. Figuren, et medlem av en raske kjent som "Stillheten" (The Silence), venter for Amy og ødelegger en uskyldig kvinne, til tross for at Amy trygler den ikke å gjøre det. Amy forstår at vesenet sletter hennes minne sekundet hun ikke ser på det, og tar et bilde av det. Når hun drar fra toalettet, glemmer hun hele episoden.

Nå finner Doktoren jentas posisjon, en bygning nær Cape Canaveral, Florida ved veien til gatene kalt Jefferson, Adams, og Hamilton. Doktoren og hans venner drar i TARDISen, og blir fulgt av en nysgjerrig Delaware.

Ved ankomst, finner de deler av en romdrakt og utenomjordisk teknologi. River og Rory undersøker et stort nettverk av tunneler som tydeligvis er spredd over hele planeten, og har vært her i flere hundre år, uoppdaget av menneskene. De to finner et kontrollrom med lik design til et rom sett i "The Lodger", men er uvitende om at de er omringet av stillheten. Samtidig hører Delaware en skrikende jente og følger lyden. Mens Amy og Doktoren følger etter, forteller Amy at hun er gravid. Når de finner Delaware bevisstløs, dukker en astronaut opp. Uten å tenke over det, tar Amy opp Delawares pistol og skyter på drakten, men hun forstår for sent at drakten inneholdt den lille jenta.

Historien i forhold til seriens øvrige forløp[rediger | rediger kilde]

 • Selv om den fulle meningen ikke er avslørt enda, er episoden knyttet direkte til sesong 5 sin røde trå, uttrykket "Silence Will Fall" (Stillhet Vil Falle). Uttrykket ble først brukt i sesong 5 sin premiere, The Eleventh Hour, og ble gjentatt gjennom hele serien, men ble aldri oppklart på slutten og fører den røde tråden inn i sesong 6.
 • Kontrollrommet River Song og Rory finner på slutten av episoden er av samme type som kontrollrommet i leiligheten i sesong 5 episoden The Lodger[2]
 • TARDISen har blitt gjort usynlig før, i The Invation med Den andre Doktoren.
 • Når Canton forlater TARDISen, sier Doktoren, "Brave heart, Canton." Dette er en referanse til Den femte Doktorens gjentatte uttalelse til Tegan, "Brave heart, Tegan".


Forhåndsvisning[rediger | rediger kilde]

25. mars 2011 ble en kort scene lastet opp på programmets nettside. I forhåndsvisningen ringer en telefon til Nixon. En liten jente, som fortsetter å ringe han i episoden, er i andre enden. Hun ber presidenten se bak seg, men han bare spør hvor hun fikk nummeret, som hun fikk av "rommannen". Hun forteller om monstre, men Nixon svarer med "unge dame, det er ingen monstre i Det ovale kontor. Hun legger på, og Nixon lener seg bakover og avslører en uklar figur i bakgrunnen.[3][4]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Skript[rediger | rediger kilde]

Eksklusiv produsent og episodens forfatter Steven Moffat lagde "Stillheten" for å konkurrere med andre skapningers "skummelhet" i serien".

Episoden ble skrevet av Steven Moffat, som ble leder for programmet i 2010. Moffat ville at 2011 sesongen skulle begynne med en to-delers historie i et forsøk på å begynne med mer spenning og et større plot,[5] samtidig som han ville at episoden skulle ble en av de mørkere i sesongen.[6] "The Impossible Astronaut" og "Day of the Moon" var den første to-delers episoden til å åpne en sesong siden 1985 Den sjette Doktoren historien Attack of the Cybermen.[7]

I Doctor Who Confidential episoden etter sendingen av "The Impossible Astronaut" sa Moffat at det var en av de mørkere episodene i serien, men likevel hadde samme nivå av humor. Inkluderingen av Doktorens død føltes som en sesong finale for noen av produsentene, men var egentlig der for å "sparke den igang."[5] Ved å skrive inn Doktorens død ville Moffat minne publikum på at Tidsherrer ikke er uovervinnelige, og kan fremdeles dø permanent hvis de er drept før regenerasjon. Ved å skape "stillheten", romvesen monstrene i episoden, ville Moffat utfordre fortidens monstre i form av "skummelhet."[5] Han følte disse skapningene er en "mye større ting".[5] Romvesnenes utseende ble delvis inspirert av Edvard Munchs bilde Skrik.[6]

Roller[rediger | rediger kilde]

I oktober 2010 ble det annonsert at Mark Sheppard, som har spilt i andre science fiction serier inkludert Battlestar Galactica, Firefly, Supernatural og Warehouse 13, skulle gjøre en gjeste opptreden i serien. Sheppard beskrev rollen som Canton som en "drømme jobb", og ønsket å opptre i et annet av Moffats arbeid, inkludert Sherlock.[8][9] Selv om Sheppard er en engelsk skuespiller, ble det hans første opptreden i en britisk tv-serie.[10] I noen scener med en eldre Canton Delaware, ble det planlagt at Sheppard ville se eldre ut med sminke, men han foreslo å heller bruke sin far, William Morgan Sheppard, i den rollen. Amerikanske skuespiller Stuart Milligan ble valgt som President Nixon, som han syntes var spennende, etter å ha spilt andre presidenter i fortiden inkludert Dwight D. Eisenhower. Det ble brukt proteser på hans kinn, nese og ører for å likne Nixon så mye som mulig. Han øvde også på hvordan Nixon snakket, men dette var vanskelig siden han måtte bruke falske tenner.[5] Milligan spilte også i en animert Den tiende Doktoren special Dreamland som stemmen av Colonel Stark.[11] Chuck Iwuji spilte tidligere i Den syvende Doktoren lyd dramaet A Thousand Tiny Wings hvor han spilte Joshua Sembeke.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Doctor Who 'The Impossible Astronaut' Final Consolidated Ratings»
 2. ^ Martin, Dan (23. april 2011). «Doctor Who: The Impossible Astronaut — Series 32, episode 1». The Guardian. Guardian Media Group. Besøkt 24. april 2011. 
 3. ^ Anders, Charlie Jane (3. april 2011). «Learn why this season of Doctor Who changes everything». io9. Besøkt 26. april 2011. 
 4. ^ «The Prequel to Episode 1». BBC. Besøkt 30. mars 2011. 
 5. ^ a b c d e «Coming to America». Doctor Who Confidential. BBC. BBC Three. 23. april 2011. Nr. 1, serienr. 6.
 6. ^ a b «Doctor Who boss says season start is 'darkest yet'». BBC. 5. april 2011. Besøkt 27. mai 2011. 
 7. ^ «Doctor Who, Series 6, The Impossible Astronaut (click on the link "The Fourth Dimension")». BBC Online. BBC. Besøkt 28. april 2011. 
 8. ^ Jeffery, Morgan (18. oktober 2010). «'Supernatural' star joins 'Doctor Who'». Besøkt 24. april 2011. 
 9. ^ Jeffery, Morgan (9. mars 2011). «Mark Sheppard: 'Doctor Who was dream job'». Besøkt 24. april 2011. 
 10. ^ Wagner, Curt (4. april 2011). «Mark Sheppard on 'Doctor Who' Season 6: Huge!». The Baltimore Sun. Tribune Company. Besøkt 25. april 2011. 
 11. ^ Jeffery, Morgan (18. november 2010). «'Jonathan Creek' star joins 'Doctor Who'». Besøkt 25. april 2011. 
 12. ^ «Doctor Who: A Thousand Tiny Wings». Big Finish. Besøkt 7. mai 2011. 
Wikiquote Wikiquote: Den ellevte Doktoren – sitater