Tom Baker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den amerikanske skuespilleren, se: Tom Baker (amerikansk skuespiller)
Tom Baker
FødtThomas Stewart Baker
20. januar 1934 (89 år)
Liverpool i England
BeskjeftigelseSkuespiller, manusforfatter, komiker, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, universitetslærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedRose Bruford College
EktefelleAnna Wheatcroft (1961–1966)
Lalla Ward (1981–1983)
Sue Jerrard (1986–)
NasjonalitetStorbritannia
Aktive år1968–
Nettstedhttps://www.tombakerofficial.com/
IMDbIMDb

Thomas Stewart Baker (født 20. januar 1934 i Liverpool, England) er en britisk skuespiller. Han er mest kjent for å ha spilt den fjerde Doktoren i science fiction-serien Doctor Who, en rolle han hadde fra 1974 til 1981. Han er også kjent som fortellerstemmen i Little Britain.

Bakgrunn og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Baker ble født i Liverpool. Faren hans, John Stewart Baker, var sjømann som sjelden var hjemme. Tom ble derfor stort sett oppdratt av sin irske mor, Mary Jane (født Fleming), i hennes katolske tro. Han sluttet på skolen 15 år gammel for å bli munk, og han tilbrakte de neste seks årene i et kloster. Han forlot klosteret og meldte seg inn i Army Medical Corps samtidig som han begynte med skuespill, først bare som en hobby. I 1971 fikk han sitt første gjennombrudd som Rasputin i filmen Nicholas and Alexandra. Faren hans er også kjent for å ha funnet opp drikkebokser av stål (slike bokser har blitt brukt av mange brusprodusenter).

Doctor Who[rediger | rediger kilde]

I 1974 fikk Baker rollen som Doktoren etter at Jon Pertwee forlot serien. Han fikk jobben stort sett på grunn av sin rolleprestasjon i The Golden Voyage of Sinbad. Baker jobbet på en byggeplass på den tiden fordi det var vanskelig å få jobber. Han fikk tilnavnet «Boiler Suit Tom» av media fordi han hadde på seg gamle klær fra TV-studioet istedenfor sine egne billige klær på en pressekonferanse.

Han gjorde raskt rollen til sin egen. Kostymet med det lange skjerfet og hans forkjærlighet for «jelly babies» gjorde at han umiddelbart ble en gjenkjennelig figur. Da han bestemte seg for å slutte i serien i 1981 ble mange fans lei seg, og Baker regnes som den mest populære Doktoren. Han spilte rollen i sju år, og er den skuespilleren som har hatt rollen lengst. Han foreslo selv mange av Doktorens særegenheter, slik som det karakteristiske skjerfet. Kvinnen som strikket det hadde misforstått og brukte alt garnet som hun fikk, noe som gjorde at skjerfet ble latterlig langt. Baker er også glad i doktor-vitser. Da han ble spurt om hva han syntes om at en stjerne er oppkalt etter ham, sa han «I'm over the moon».

Baker forbindes stadig med Doktoren. Han har vært med i dokumentarene The Story of Doctor Who og Doctor Who Confidential, og han stiller opp til intervjuer om serien. Selv om han har spilt rollen i veldedighetspesialen Dimensions in Time (1993) og videospillet Destiny of the Doctors, har han ikke valgt å gjøre som sine etterfølgere og spille rollen i hørespill basert på serien.

I et intervju om den nye serien fra 2005 foreslo Baker at han kunne spille Master, men i et intervju med The Sun uttalte han at han ikke hadde sett noen episoder av den nye serien fordi han «just can't be bothered»[1]. I juni 2006 uttalte Baker på nytt at han var interessert i en rolle i Dr. Who, denne gangen skjedde det i en intervjuspalte i Radio Times, og han tilføyde at han «did watch a little bit of the new Doctor Who and I think the new fella, Tennant, is excellent».

I 2013 var Baker med i 50-årsspesialen av serien i rollen som «the Curator»; hvor han forteller til den nåværede Doktoren (spilt av Matt Smith) at «Gallifrey falls no more» når de to ser på bildet med navnet «Gallifrey falls» eller «no more». Dette gir Doktoren et nytt håp om at Gallifrey fortsatt eksisterer. Episoden hadde premiere den 23. november 2013.

Etter Doctor Who[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Baker har spilt mange karakterroller på TV, slik som kaptein Redbeard Rum i Sorte Orm og Dysterpytt (engelsk: Puddleglum) i BBCs The Chronicles of Narnia: The Silver Chair (1990).

I 1984 hadde han en av sine få gjesteroller i en amerikanske TV-serie, da han spilte Interpol-agenten Anatole Blaylock i Remington Steele.

1990-tallet spilte han professor Geoffrey Hoyt i Medics, og han hadde en rolle i nyinnspillingen av Randall and Hopkirk (Deceased) (2000–2001).

I 2004 spilte Baker i en sesong av Monarch of the Glen for BBC. Han spilte Donald McDonald, en eksentrisk, tidligere racerbilkjører som hadde vært borte siden barndommen, men som kom tilbake etter at han fikk høre at broren Hector var død.

Radio[rediger | rediger kilde]

Baker har spilt i mange hørespill for radio, med roller som eksempelvis sir Edward Marshall-Hall i John Mortimer Presents the Trials of Marshall Hall (1996), og sir Walter Bullivant i BBC Radio 4s versjon av The Thirty-Nine Steps (2001). Han hadde en gjesterolle i The Further Adventures of Sherlock Holmes, nærmere bestemt i episoden The Saviour of Cripplegate Square fra 2002.

Han har også spilt skurken Zeebad i den data-animerte filmen The Magic Roundabout fra 2005.

Stemmeskuespill[rediger | rediger kilde]

Baker er kanskje i dag mest kjent som en produktiv og svært gjenkjennelig stemmeskuespiller. I en undersøkelse gjort i Storbritannia i 2005 var Bakers stemme en av stemmene som flest deltagere i undersøkelsen klarte å identifisere; det var bare dronning Elizabeth, Tony Blair og Margaret Thatcher som fikk høyere score blant de voksne respondentene.

Han hadde fortellerstemmen i BBC Radios komiserie Lionel Nimrod's Inexplicable World og senere i Little Britain.

I 2003 fikk Baker jobben som forteller i TV-versjonen av LIttle Britain. Serien ble populær og den sendes på BBC One. Noen av hans eksentriske kommentarer er: «The Conservative Party is my favourite political party, after Labour and the Lib Dems» og «If you want to buy a pet, you go to a pet shop. If you want to buy a pet shop, you go to a pet shop shop. If you want to buy a pet shop shop, that'd just be silly».

I 2002 var han også fortelleren i den kritikerroste, men kommersielle floppen Hostile Waters.

Baker har også jobbet på mange videospill, slik som Warhammer 40,000: Fire Warrior, Perfect Dark (2000), Ecco the Dolphin: Defender of the Future (2000) og han var både forteller og guden Tetsu i ZOO Digital Groups rollespill Sudeki[1] (som han ikke ble kreditert for). En av Bakers seneste roller i spill er som John Grey i Cold Winter, som er skrevet av Warren Ellis.

I 1994 var Baker fortellerstemme for berg-og-dal-banen Nemesis hos Alton Towers i Staffordshire. I begynnelsen av 20o6 ble stemmen hans brukt av BT for opplesning av tekstbeskjeder som er sendt til hustelefoner. Han spilte inn 11 593 fraser, som inneholdt alle lydene i det engelske språk for tekst-til-tale-systemet. Stemmen hans ble brukt i tre måneder før den ble byttet ut.[2] Flere beskjeder som ble sendt i denne perioden kan høres her. Han har også spilt inn opplesninger for Virgin Radio.

Baker har også lest inn monologen for sporet Witness to a Murder (Part Two) på albumet Six av Mansun.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Bakers selvbiografi, kalt Who on Earth is Tom Baker? (ISBN 0-00-638854-X), ble gitt ut i 1997. Han har også skrevet en kort eventyr-roman kalt The Boy Who Kicked Pigs (ISBN 0-571-19771-X), som har blitt beskrevet som et groteskt mesterverk.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Baker giftet seg i 1961 med Anna Wheatcroft (datteren av rosedyrkeren Harry Wheatcroft). De fikk sønnene Daniel og Piers. De ble skilt i 1966.

I 1981 giftet han seg med Lalla Ward, som han hadde spilt sammen med i Doctor Who. Dette ekteskapet varte i bare 16 måneder.

I 1985 giftet han seg med Sue Gerrard, som hadde vært assistentklipper på Doctor Who. De flyttet til en konvertert skole i Maidstone, Kent hvor de hadde mange katter. De flyttet til Frankrike i 2002. De solgte skolen til Vic Reeves, som Baker hadde jobbet med på Randall and Hopkirk (Deceased).

Trivia[rediger | rediger kilde]

I flere bøker som ble gitt ut på 1980-tallet stod det feilaktig at Baker døde av en narkotikaoverdose i 1982. Baker hadde et rykte som stordrikker – ifølge selvbiografien hans stemte ryktet med virkeligheten – og ved flere anledninger fleipet han med dette. Blant annet svarte han ofte at han hadde vært så full at han ikke husket noe, når han ble spurt hvordan det var å spille doktor Who. Bøkene som påstod at han var død, blandet ham sammen med en amerikansk skuespiller som også het Tom Baker, og som døde av en overdose i 1982.

Tom Baker er ikke i slekt med Colin Baker, som spilte den sjette Doktoren på Doctor Who.

The Human League ga ut en sang kalt Tom Baker på albumet Travelogue, som en hyllest til skuespilleren.

I en avstemning publisert av bladet BBC Homes and Antiques i januar 2006, ble Baker den fjerde mest eksentriske stjernen. Bare Björk, Chris Eubank og David Icke ble rangert som mer eksentriske enn ham.

På begynnelsen av 2000-tallet ble det rapportert at Baker var aktuell for rollen som Gandalf i Ringenes Herre-filmene, kanskje på grunn av at han hadde en mindre rolle som alv i fantasy-filmen Dungeons & Dragons.

Baker har en karakteristisk stemme som mange imitatorer etterligner, og han blir regelmessig imitert i komiserien Dead Ringers. I én episode tulleringte imitatoren Jon Culshaw til Baker mens han lot som at han var Doktoren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. juni 2006. Besøkt 17. august 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Tom Baker – sitater