Jon Pertwee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Pertwee
FødtJohn Devon Roland Pertwee
7. juli 1919[1][2]Rediger på Wikidata
Chelsea
Død20. mai 1996[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
Connecticut
Beskjeftigelse
Utdannet vedRoyal Academy of Dramatic Art (–1939) (studieretning: skuespillerkunst)[3]
Sherborne School
Frensham Heights School
EktefelleJean Marsh (19551960)
FarRoland Pertwee
SøskenMichael Pertwee
BarnSean Pertwee
NasjonalitetStorbritannia
Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927) (avslutningsårsak: Royal and Parliamentary Titles Act 1927)
GravlagtPutney Vale Cemetery
Aktive år1938
IMDbIMDb

John Devon Roland Pertwee (født 7. juli 1919 i Chelsea, London, England, død 20. mai 1996 i Timber Lake, Connecticut, USA), kjent som Jon Pertwee, var en britisk skuespiller.

Pertwee er mest kjent for å ha spilt den tredje Doktoren i science fiction-serien Doctor Who fra 1970 til 1974 og tittelrollen i serien Worzel Gummidge. Han var også programleder for Whodunnit! fra 1974 til 1978

Pertwee var også en komedieskuespiller. Han spilte kvartermester Pertwee i The Navy Lark og i Waterlogged Spa på radio. Han hadde også rollen som Lycus i 1963 i musikalen A Funny Thing Happened on the Way to the Forum og han spilte en mindre rolle i filmversjonen fra 1966. Han spilte i fire av Carry On-filmene: Carry On Cleo (1964), Carry On Cowboy (1965), Carry On Screaming (1966) og Carry On Columbus (1992). Han har også vært gjesteskuespiller i komiserien The Goodies, hvor han spilte en sogneprest.

14. april 1971 var Pertwee emnet i Thames Televisions This Is Your Life. Dette var også første gang hans sønn, Sean Pertwee, var på TV.

I 1972 ga han ut en versjon av Doctor Whos kjenningsmelodi med tekst, kalt Who is the Doctor og i 1980 ga han ut en single basert på Worzel Gummidge kalt Worzel's Song fra albumet Worzel Gummidge Sings[1].

Pertwee var en offiser i Royal Navy og han jobbet i etterretningen under andre verdenskrig. Han var en del av mannskapet på HMS «Hood», men han ble forflyttet rett før skipet sank. Han var gift to ganger, først med Jean Marsh (19551960), som han skilte seg fra 13. august 1960; og så med Ingeborg Rhoesa, som han hadde to barn med (Sean og Dariel). Han var søskenbarnet til skuespilleren Bill Pertwee, som spilte Hodges i komiserien Dad's Army.

Han returnerte til rollen som Doktoren i 20-årsjubileumsepisoden The Five Doctors (1983) og i veldedighetsspesialen Dimensions in Time (1993). På 1990-tallet hadde han en gjesterolle i episoden «Lords and Ladies» i BBC Radio 4s komiserier Harry Hill's Fruit Corner, hvor han spilte en tidsherre, som er samme rase Doktoren er et medlem av.

Pertwee fortsatte å spille i filmer og TV og gjøre opptredener over hele verden relatert til Doctor Who. Han ble etter hvert mer interessert i å hjelpe prosjekter som han selv foretrakk. Etter å ha overtalt tidligere skuespillere fra Doctor Who (blant annet Patrick Troughton) til å gjøre opptredener på amerikanske science fiction-kongresser, ble han inpirert til å få i gang en radioversjon av Doctor Who etter at den ble satt på pause i 1989. Han prøvde også å finne en britisk produsent for Worzel Gummidge.

Han klarte til slutt å få den tredje Doktoren tilbake på luften i to hørespill produsert av BBC Radio. De het The Paradise of Death og The Ghosts of N-Space. Etter at Worzel Gummidge ble lagt ned i Storbritannia, ble den plukket opp av Television New Zealand etter å ha blitt overbevist av Pertwee.

Pertwee fortsatte å møte opp på kongresser og med skuespill frem til han døde 76 år gammel fra et hjerteinfarkt 20. mai 1996, mens han var på ferie i Connecticut (noen rapporterer at han døde i New York).

Han døde få dager etter at TV-filmen basert på Doctor Who ble vist på amerikansk TV. BBCs visning av TV-filmen hadde en dedikasjon til Pertwee på slutten.

Hans siste forbindelse til serien skjedde etter at han døde. Med tillatelse fra hans enke, Ingeborg, ble stemmen hans brukt i Big Finish Productions' hørespill Zagreus, som ble laget for 40-årsjubileet. Pertwees stemme var tatt fra den fanprodusert Doctor Who-filmen Devious.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 6821181, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 101097, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.rada.ac.uk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]