Sylvester McCoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sylvester McCoy
Født20. aug. 1943[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Dunoon (Skottland)
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedDunoon Grammar School
Blairs College
NasjonalitetStorbritannia
Aktive år1965
Nettstedhttp://www.sylvestermccoy.tv/
IMDbIMDb

Sylvester McCoy (født 20. august 1943 i Dunoon, Strathclyde, Skottland) er en skuespiller som er mest kjent for å ha spilt den sjuende Doktoren i science fiction-serien. Han spiller også i serien ‘’sense8’’ ‘’2015-2018’’som karakteren Mr. Hoy, ‘’Hobbiten’’ (2012-2014) som karakteren Radagast den Brune.

Han er aller mest kjent for rollen i Doctor Who fra 1987 til 1989 og i ‘’TV-filmen fra 1996.

McCoy ble født av irske foreldre og vokste stort sett opp i Dublin. Hans dåpsnavn var Percy James Patrick Kent-Smith. Da han vokste opp utdannet han seg til å bli prest, men ga det opp for å jobbe i forsikringsbransjen. Han ble oppdaget av skuespilleren Ken Campbell da han jobbet i billettluka i The Roundhouse.

Han ble kjent som en del av gruppen The Ken Campbell Roadshow. Hans mest kjente figur var stuntmannen Sylveste McCoy som brukte å presse gafler og spikere opp i nesen, stikke ildere i buksa og tenne på hodet sitt. Som en spøk stod det i programbladet at Sylveste McCoy ble spilt av Sylvester McCoy og etter at en anmelder ikke tok spøken og trodde Sylvester McCoy var hans virkelige navn, valgte McCoy å bruke dette navnet selv som et pseudonym. Før Doctor Who spilte McCoy blant annet i Vision On, Jigsaw og Tiswas. Han spilte også Stan Laurel og Buster Keaton i et enmanns-show. I 1985 spilte han Bowers i mini-serien The Last Place On Earth, som er basert på Robert Falcon Scotts siste ekspedisjon til sydpolen.

Han erstattet Colin Baker som Doktoren i Doctor Who i 1987 og han spilte i serien frem til den ble satt på pause i 1989. Han spilte også Doktoren i veldedighetsspesialen Dimensions in Time i 1993 og i TV-filmen i 1996, da Paul McGann tok over rollen. I den første sesongen spilte McCoy Doktoren med mer humor og klovneri, men Andrew Cartmel forandret på det i de følgende sesongene. I løpet av McCoys periode i serien ble Doktoren mer hemmelighetsfull og uhyggelig enn de tidligere inkarnasjonene. Han manipulerte personer som sjakkbrikker og det så alltid ut som han spilte ett spill. McCoy bifalte dette fordi det lot ham spille en mer dramatisk rolle.

Etter Doctor Who har McCoy spilt i blant annet Michael Sams TV-film Beyond Fear (1997), som ble vist på premierenatten for den nye TV-kanalen Channel Five. Han har også spilt den sjuende Doktoren i flere hørespill produsert av Big Finish Productions.

McCoy har også spilt mange roller på teater, så vel i de erkebritiske musikalske komediene som kalles «pantomime» og som settes opp ved juletider (ikke å forveksle med mimekunst) som i oppsetninger av Molières klassiske komedier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1293414, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]