Hopp til innhold

Tardis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tardisen brukt i 2005-2010 sesongene.

Tardis eller TARDIS[1] (Time and Relative Dimension(s) in Space)[2] er et fiktivt skip som kan reise i tid og rom fra den britiske TV-serien Doctor Who.

Ifølge serien er skipet et produkt av Tidsherre-teknologi. Innsiden er mye større enn utsiden, som kan kamuflere seg ved å gli inn i miljøet ved å bruke skipets kameleonkrets. I TV-serien flyr Doktoren en stjålen, upålitelig T.A.R.D.I.S. av den utgåtte type 40. Den ble en gang referert til som en TT-kapsel og dens kameleonkrets er defekt. Dette er grunnen til at den alltid ser ut som en politiboks fra 1950-årene. Doktoren stjal den fra hjemplaneten Gallifrey og upålitelighetene til styresystemene har ofte vært en del av handlingen i serien.

Selv om tardis er en type skip, blir ofte Doktorens tardis kalt for «tardisen» eller, som i de første episodene, bare for «skipet». Skipet blir ofte tenkt på som et levende vesen mer enn bare en maskin. I episoden The Impossible Planet fra 2006 blir det sagt at Tardisen ble grodd, ikke bygd.

Doctor Who har blitt en så viktig del av britisk popkultur at tardisens utseende er oftere assosiert med serien enn med politiboksen. Ordet «tardis» blir også ofte brukt til å beskrive ting som ser større ut på innsiden enn på utsiden.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Stavelsesmåten med store bokstaver kommer fra Target Books' bøker fra 1970-årene.
  2. ^ Det er noe uenighet om «D» står for «dimension» eller «dimensions». I den aller første historien, An Unearthly Child (1963), og de neste par årene ble «dimension» brukt. Boken basert på The Daleks (1964) brukte «dimensions» for første gang og historien The Time Meddler (1965) brukte «dimensions» for første gang i TV-serien. Siden da har begge versjonene blitt brukt om hverandre.
  3. ^ «Full record for Tardis-like adj.». Science Fiction Citations. Arkivert fra originalen 23. mai 2008. Besøkt 13. mai 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata