Hopp til innhold

Supernatural

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Supernatural
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Grøsser
Prod.landAmerikansk
Sendeår2005
Sesonger15
Episoder327 (19. november 2020) (liste)
Lengde40–50 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJared Padalecki
Jensen Ackles
Misha Collins
Bak kamera
Skaper(e)Eric Kripke
MusikkJay Gruska
Prod.selskapWarner Bros. Television Studios
Sending
Periode13. sept. 2005d.d.
TV-kanalThe WB (2005-2006) / The CW (2006-)
Teknisk informasjon
BildeformatHDTV
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Supernatural (norsk: overnaturlig) er en amerikansk eventyr- og grøsserserie som gikk på amerikansk TV fra 2005 til 2020. Serien handlet om brødrene Sam og Dean Winchester og deres ferd rundt om i USA for å bekjempe overnaturlige vesener (derav navnet «Supernatural»). Serien har av mange blitt beskrevet som en mellomting mellom serien The X-Files og filmen Frailty og drar sterk inspirasjon fra Stephen King og klassiske monsterfilmer.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Etter morens død i en mistenkelig brann, som også ødela huset deres, 22 år tidligere, forsvinner faren til Sam og Dean Winchester. Som et resultat begynner Dean å leve et liv på veien, i Deans svarte 1967 Chevrolet Impala. Faren deres var imidlertid ingen typisk jeger: han jakter på overnaturlige skapninger som spøkelser, vampyrer og ånder, og har trent opp sønnene sine til å gjøre det samme. Underveis redder Sam og Dean uskyldige mennesker, kjemper mot spøkelser eller andre skapninger, og forsøker å finne ledetråder til farens oppholdssted. Sam begynner på mystisk vis å utvikle klarsynte evner og visjoner.

De oppdager også en annen mann med evner som ligner på Sams, hvis mor døde på samme måte som deres mor. De når ut til den unge mannen, Max Miller, tilbyr hjelp og søker svar. Men Max har opplevd flere år med fysisk mishandling og omsorgssvikt, og han ender opp med å begå selvmord som Dean og Sam ikke klarer å forhindre. De finner til slutt, og gjenforenes med, faren deres - som avslører at skapningen som drepte moren deres mange år tidligere er demonen Azazel (også kjent som «Yellow Eyes») og det eneste som kan drepe en slik demon er en legendarisk pistol skapt av Samuel Colt.

Sesongen blir avsluttet med at brødrene og faren deres er involvert i en alvorlig bilulykke når en lastebil treffer siden av bilen deres. Sesongen ender med at de blir liggende i bilen, dekket av blod og bevisstløse.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesongen følger Sam og Dean som forsøker å takle farens dødsfall, som etter bilulykken byttet ut livet til Azazel med Deans. Sam og Dean fortsetter å jakte på Azazel, som forårsaket brannen som førte til døden til moren deres - og senere drepte Sams kjæreste, Jessica. De får hjelp fra deres nye allierte Bobby, Ellen, Jo og Ash. En del av Azazels planer blir til slutt avslørt når han samler Sam, og andre med lignende psykiske evner, for å kjempe mot hverandre - noe som fører til Sams død. Dean inngår en avtale med en demon for å bringe Sam tilbake i bytte for sjelen hans, som vil bli samlet inn om ett år og ført til Helvete.

Azazel åpner en portal til Helvete. Når hundrevis av demoner og andre sjeler rømmer, får han en siste konfrontasjon mot Winchester-brødrene. Ved hjelp av ånden til John Winchester, som rømte fra helvete gjennom portalen, dreper Dean til slutt Azazel og portalen stenges. Winchester-brødrene og deres allierte blir overlatt til å håndtere demon-hæren som har blitt sluppet løs, og kontrakten Dean har før han må reise til helvete.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesongen fokuserer på å forsøke å redde Dean fra avtalen hans, og spore opp alle demonene som ble løslatt fra helvete. Underveis møter brødrene Ruby, en demon som har en interesse i Sam og påstår å kunne hjelpe til med å redde Dean. Dessuten møter de Bela Talbot, en kjøper og selger av okkulte gjenstander, som blir en torn i øyet på de to brødrene. Sam og Dean lærer også, fra Bela, hvilken demon som eier Deans kontrakt: en mektig demon ved navn Lilith.

Lilith var den første demonen som noen gang ble skapt, og sjelen hennes ble vridd av Lucifer selv etter at Gud sparket ham ut fra himmelen. Lilith tar Belas sjel etter at kontrakten hennes utløper, men ikke før hun advarer Sam og Dean. Brødrene, sammen med Ruby, sporer opp Lilith og forsøker å drepe henne. Men Lilith er ikke i stand til å stoppe Sam, på grunn av hans mystiske evner. Imidlertid utløper Deans kontrakt, og sjelen hans blir brakt til helvete.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Dean blir reddet fra helvete, og brakt tilbake av en Herrens engel ved navn Castiel. Resten av sesongen følger brødrene når de arbeider med Castiel for å stoppe Liliths plan om å bryte de 66 seglene, noe som ville tillatt den falne erkeengelen Lucifer, å gå fri på jorden igjen. Dean begynner å gi etter for sin demoniske side ved å drikke demon-blod, for å bli sterk nok til å beseire Lilith. Han og Dean har en krangel. Men Sam slutter seg til Ruby i hans besettende forsøk på å drepe Lilith.

Dean gjør en avtale med englene for å redde Sam, og får vite at englene vil at «Apokalypsen» skal inntreffe for å gjenoppbygge Paradiset på jorden. Med hjelp fra Castiel rømmer Dean og forsøker å stoppe Sam, etter å ha fått vite at Lilith faktisk er det siste seglet. Men Sam dreper henne uansett. Ruby avslører hennes virkelige identiet som en demon. Hun er lojal mot Lucifer, og Dean dreper henne. I det sesongen slutter, rømmer Lucifer fra helvete.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Den femte sesongen dreier seg om kampen for å stoppe Lucifer, og redde verden fra apokalypsen. Gjennom hele sesongen, mens Castiel søker etter Gud, kjemper Sam og Dean mot både engler og demoner når de forsøker å forhindre sin egen skjebne for å bli fartøyene til henholdsvis Lucifer og Michael. De prøver å stoppe Lucifer, ved å hente Colt fra demonen Crowley - og forsøke å drepe Lucifer med den. Men dette mislykkes, og de mister vennene Jo og Ellen i prosessen. Ute av stand til å beseire Lucifer, ble Sam og Dean med informasjon fra Trickster, avslørt for å være erkeengelen Gabriel. Med hjelp fra demonen Crowley bestemte de seg for å samle ringene til Apokalypsens fire ryttere, inkludert Døden selv, som fungerer som nøkkelen til Lucifers fengsel.

Til slutt tillater Sam at Lucifer eier ham, og han dreper Bobby og Castiel - som nå er vanlig menneske. Sam klarer deretter å gjenvinne kontrollen, takket være hans bånd til Dean, og kaster seg selv (mens besatt av Lucifer) og Adam (besittet av Michael) inn i buret for å fange Lucifer igjen. Castiel gjenoppstår av Gud og, sterkere enn noen gang, gjenoppstår Bobby og vender deretter tilbake til himmelen for å gjenopprette orden. Dean vender tilbake til sin tidligere kjæreste Lisa for å leve et mer normalt liv. Sam blir deretter vist mystisk fri fra buret, og ser broren hans spise middag i huset sammen med Lisa og sønnen Ben.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Den sjette sesongen begynner ett år etter avslutningen av den femte sesongen, med Dean som lever et litt lykkelig liv sammen med Lisa og Ben. Når en følelsesløs Sam vender tilbake til Dean, blir Dean tvunget til å forlate sitt nye liv og jobbe sammen med sin oppstandne bestefar Samuel - for å fange Alpha-monstre for Crowley. Denne gangen får ikke brødrene noe hjelp fra Castiel, fordi Castiel er alt for opptatt av en borgerkrig i himmelen mot erkeengelen Raphael.

Dean stoler ikke på Samuel, og mistankene hans blir bekreftet når han oppdager at Samuel samarbeider med demoner for å finne skjærsilden. Dean oppdager at Sams sjel fremdeles er i Lucifers bur, så han forsøker å få tak i sjelen hans. For å sikre at Sam ikke husker tiden i buret, blokkerer Døden den delen av Sams hukommelse. Sesongens andre halvdel dreier seg om den såkalte Mother of All, som til slutt fører til hendelser som beviser at Castiel står bak omstendighetene rundt Sams retur til jorden, jakten på Alpha-monstrene og letingen etter «Purgatory» og hadde jobbet med Crowley hele tiden. Når brødrene forsøker å stoppe Castiel, bringer han Sams minner om buret tilbake. Castiel fortsetter med planene sine, absorberer alle sjelene fra skjærsilden og utnevner seg selv som Gud.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Etter å ha absorbert sjeler fra skjærsilden og erklært seg selv som Gud, begynner Castiel å straffe alle overtredere i verden. Han oppdager at han absorberte Leviathanerne, som forsøker å komme seg løs fra fartøyet hans. Sam og Dean klarer å returnere de fleste sjelene til skjærsilden, men klarer ikke å returnere Leviathanene. Sam og Dean får vite at Leviathanernes svakhet er natriumborat (også kjent som boraks) selv om dette har minimal effektivitet på Leviathan-lederen Dick Roman. Etter at Roman dreper Bobby, blir Dean besatt av å ta ned Leviathanerne. Men de får vite om et anlegg de bygger, men oppdager at dette faktisk er et anlegg for å kurere kreft.

Ånden til Bobby bekrefter senere at de forsøker å kurerer sykdom, fordi de ønsker å gjøre menneskeheten til den perfekte matkilden. Dean og Castiel dreper Dick, men blir dratt inn i skjærsilden som resultat. Dermed blir Sam alene om å håndtere Crowley, som planlegger å komme til makten nå som Leviatanene er uorganiserte. I løpet av sesongen sliter Sam med konstante hallusinasjoner av Lucifer. Bobbys raseri mot Dick Roman får ham sakte til å bli en hevngjerrig ånd, noe Sam og Dean er nødt til å takle.

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Ett år etter å ha blitt dratt til skjærsilden, vender Dean tilbake til jorden uten Castiel. Inni seg bærer han sjelen til en vampyr ved navn Benny. De to brødrene begynner en ny kamp mot Crowley for å finne et demon-brett som kan låse porten til Helvete og dermed fange alle demoner i helvete. Castiel blir brakt tilbake av en engel som heter Naomi, og får tak i et engel-brett for å bryte Naomis kontroll over ham når hun prøver å bruke ham til å drepe Dean.

Sam og Dean får et uventet møte med sin farfar, Henry Winchester, som var medlem av Men of Letters, en organisasjon dedikert til å samle overnaturlig kunnskap. Farfarens forsvinning i 1958 var faktisk at han brukte en trollformel for å reise til fremtiden, og unnslippe et angrep fra demonen Abaddon. Henry blir drept når han forsøker å beskytte barnebarna sine.

Men Henry gir brødrene tilgang til Men of Letters-lagerhuset hvor det finnes mange overnaturlige gjenstander og bøker, som Winchester-brødrene senere bruker som et nytt hjem. Dessverre blir Castiel narret av engelen Metatron. Dette fører til at hver eneste engel blir forvist til jorden, bortsett fra Metatron. Sesongen ender med at millioner av engler faller fra himmelen.

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

I første halvdel av den niende sesongen har englene falt til jorden og to fraksjoner kjemper mot hverandre - samtidig jakter de på Castiel. Korrupte engler streifer rundt på jorden, og forårsaker problemer. Castiel er nå menneskelig, og må tilpasse seg sitt nye liv. Samtidig blir Crowley holdt fanget av Sam og Dean, som forsøker å bruke et gammelt blod-rituale for å forvandle demonen Crowley tilbake til et menneske. Sam er nesten døden nær etter Guds prøvelser og Dean blir tvunget til å la en engel, som påstår å være Esekiel, eie Sam for å helbrede ham fra innsiden.

Brødrene leter også etter en metode for å returnere alle englene til himmelen på. Etter hvert avsløres det at Esekiel faktisk er Gadreel, engelen som først slapp Lucifer inn i Edens hage. Gadreel myrder Kevin Tran og stikker av for å slå seg sammen med Metatron. Med Crowleys klarer Sam endelig å utvise Gadreel. Men denne opplevelsen forsaker problemer mellom Sam og Dean. I andre omgang begynner Dean å lete etter både Gadreel for å ta hevn, og First Blade for å drepe Abaddon ved hjelp av Crowley.

Metatron begynner å forene alle englene under hans styre, samtidig som Castiel forsøker å lede andre engler mot ham i håp om å gjenerobre himmelen. Dean dreper Abaddon, og Castiel beseirer Metatron etter at en angrende Gadreel ofrer seg for å la Castiel konfrontere Metatron direkte. Men Metatron dreper Dean, noe som får Dean til å bli en demon.

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

I den tiende sesongen, er Dean nå en demon som arbeider sammen med Crowley. I mellomtiden fortsetter Sam å søke etter Dean. Senere helbreder Sam, med hjelp av Castiel, Dean ved å bruke helliggjort menneske-blod. I mellomtiden kommer en mystisk ny heks inn i bildet, og blir avslørt for å være Crowleys biologiske mor, Rowena.

Charlie blir myrdet av Stein-familien, en mystisk familie som i all hemmelighet har kontrollert mye av historien. Men hele Stein-familien blir massakert, og Castiel blir nesten drept.

Sesong 11[rediger | rediger kilde]

I den ellevte sesongen forsøker Sam og Dean å håndtere Amara / The Darkness. Crowley tar seg av Amara, og mater henne med sjeler. Brødrene slår seg sammen med Castiel å finne en måte å bli kvitt «The Darkness» for godt på. For å finne ut mer om Amara, ber Castiel om hjelp fra Metatron om hjelp. Metatron sier at for å skape verden, måtte Gud først ofre søsteren hans: The Darkness. For å møte den farligste skapningen de har krysset veier med så langt, er brødrene nødt til å be om hjelp fra selveste Lucifer.

Lucifer påstår at han er den eneste som kan slå Amara, men for å gjøre dette må han først eie Sams kropp. Når Sam nekter, forsøker Lucifer å drepe både Dean, Sam og Castiel. Men Rowenas trolldom ser ut til å ha sendt ham bort for denne gang. Senere avsløres det at Castiel gikk med på planene hans i siste sekund, og at Lucifer derfor besitter kroppen hans. Når ingenting fungerer for å bli kvitt The Darkness, krever Amara at Gud må dukke opp selv for å se henne ødelegge alt Gud skapte og elsker. Så bestemmer Amara seg for å trekke frem Gud ved å torturere en erkeengel, noe som får Lucifer / Castiel til å skrike i smerte.

I mellomtiden kommer Chuck tilbake og åpenbarer seg for Metatron, og forteller ham at han er Gud. Så avslører han seg for begge Winchester-brødrene, og de bestemmer seg for å forsegle Amara. Rowena, som hadde kastet en trolldom som gjorde henne udødelig, hjelper dem med en ny trolldom for å oppnå deres formål. Samtidig forsøker Crowley og Lucifer å bruke både demonene og englene i et kombinert angrep mot Amara. Når Chuck forsøker å forsegle Amara, gjør hun motstand, stopper Winchester-brødrene. Dette dreper tilsynelatende Lucifer, og sårer Chuck alvorlig. Men Amara advarer om at Chuck ikke er død ennå.

Som et resultat av Chucks skader, dør solen og derfor resten av verden. Den eneste muligheten for å redde hele verden, er å drepe mørket sammen med Chuck. Winchester-brødrene begynner å samle spøkelser, for å lage en bombe for å ødelegge mørket for godt. De klarer å få de nødvendige sjelene, som settes inn i Dean. Chuck sender Dean til Amara som har begynt å angre på handlingene hennes, og Dean overbeviser Amara om at hevn ikke er verdt det. Amara og Chuck forsones, og Amara helbreder Chuck for skaden hun gjorde mot ham.

Sesong 12[rediger | rediger kilde]

De tolv sesong hadde premiere i USA den 13. oktober 2016.

Dean møter moren sin, Mary Winchester, for første gang på 30 år. Sam har blitt tatt til fange av Lady Toni Bevell, og blir torturert som straff for sine tidligere synder. Dean overbeviser Mary om at han virkelig er sønnen hennes, og oppdager deretter at Sam har blitt tatt til fange. Dean, Mary og Castiel planlegger å redde Sam. Lucifer besitter endelig Vince Vincete, en tidligere rockestjerne, og dreper Rowena i prosessen.

Etter at Mick Davies blir myrdet, erkjenner brødrene at Men of Letters har blitt korrupte. Senere blir Lucifer tatt til fange, og torturert av Crowley. Sam og noen få jegere samles for å beseire Men of Letters. Lucifer blir løslatt av Crowleys demoner. Crowley ønsker å ofre seg, for å drepe Lucifer.

Sesong 13[rediger | rediger kilde]

Den trettende sesongen hadde premiere i USA 12. oktober 2017.

Dean og Sam er urolige etter tapet av så mange allierte og familie-medlemmer. Selv om Dean blir stadig mer bitter på grunn av tapene deres, får han en ny følelse av håp når Castiel utilsiktet blir vekket til live igjen. Ting blir enda mer komplisert når en Men of Letters, Arthur Ketch, blir avslørt for å ha unngått døden gjennom en trolldom han mottok fra Rowena. Ketch tar Castiel og en svekket Lucifer til fange - etter at Lucifer rømmer tilbake til denne verden.

Winchester-brødrene forsøker å vende tilbake til den andre verdenen for å redde moren deres. Men dette mislykkes, og Ketch blir avslørt for å samarbeide med Asmodeus, som på sin side avslører at kilden til hans makt er Gabriel - som faktisk forfalsket hans død under konfrontasjonen mot Lucifer. Senere forsøker Lucifer å etablere seg som himmelens konge, i fravær av Gud og de andre erkeenglene.

Sesong 14[rediger | rediger kilde]

Den fjortende sesongen hadde premiere i USA 11. oktober 2018.

Dean blir besatt av erkeengelen Michael. Når Sam, Bobby og Mary sporer opp Michael, velger han tilsynelatende å forlate Deans kropp etter å ha blitt irritert over Deans motstand. I mellomtiden blir Jack syk på grunn av tap av krefter, og dør senere - og sjelen hans stiger opp til himmelen. Dean, Sam og Castiel bestemmer seg for å ta ut Michael og hans hær av monstre en gang for alle.

Men Michael tar tilbake kontrollen over Dean, og slipper monstrene sine løs over hele byen. Michael besitter Rowena midlertidig, og dreper de fleste av Apocalypse World-jegerne, men Jack brenner av sjelen hans for å myrde Michael og tar Michaels nåde for å gjenopprette kreftene hans. Men Gud bestemmer seg for å gjøre slutt på verden, og slipper løs hver eneste hevngjerrig ånd fra Helvete tilbake på jorden.

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Jared Padalecki.
Jensen Ackles.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Se Liste over Supernatural-episoder

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]