Den femte Doktoren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Doctor
Den femte Doktoren
Spilt av Peter Davison
Årgang 1981–1984
Første episode Logopolis (Del 4)
Siste episode The Caves of Androzani (regelmessig)
Time Crash (veldedighetsepisode)
Antall sesonger 3
Antall historier 20 historier (69 episoder)
Følgesvenner Adric
Nyssa
Tegan Jovanka
Vislor Turlough
Kamelion
Peri Brown
Kronologi
Forgjenger Den fjerde Doktoren (Tom Baker)
Etterfølger Den sjette Doktoren (Colin Baker)
Sesonger Sesonger 19 til 21
Peter Davison spilte Den femte Doktoren

Den femte Doktoren er den femte inkarnasjonen av Doktoren av den britiske TV-serien Doctor Who. Han ble spilt av Peter Davison.

Innenfor seriens univers er Doktoren en århundre-gammel Time Lord, et romvesen fra planeten Gallifrey, som reiser i tid og rom i sin TARDIS, ofte med følgesvenner. Når Doktoren blir kritisk skadet, kan han regenerere sin kropp, og få et nytt utseende og ny personlighet.

Etter at Tom Baker, den fjerde Doktoren, og BBC annonserte at han skulle forlate rollen, bestemte seriens produsenter at den neste Doktoren skulle spilles av en som viste noe av en fysisk kontrast til Baker og av en skuespiller som allerede var kjent for den britiske offentligheten. Peter Davison ble valgt på grunn av hans store rolle som Tristan Farnon i BBC serien All Creatures Great and Small, som hadde Doctor Who-produsenten John Nathan-Turner som en av sine produsenter.[1]

Den femte Doktorens tid ble notabel for sin "tilbake til det basiske"-utforming, hvor "tullete" humor (og skrekk) ble holdt på et minimum, og mer vitenskapelige kontekster ble oppmuntret av produsenten, John Nathan-Turner. Til tider ble det vist en mørkere side av serien, blant annet ved visningen av Adrics, en av Doktorens følgesvenner, død. Denne epoken ble også merkbar på grunn av sin bruk av gamle fiender som The Master, Cybermen, Omega (en av Gallifreys grunnleggere), den sorte og den hvite vokteren og Silurians.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Interview with Peter Davison (April 2009)». Arkivert fra originalen 12. oktober 2017. Besøkt 13. juni 2012.