Firefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Firefly
Firefly logotype.svg
Generell informasjon
SjangerScience Fiction
Prod.landUSA
Sesonger1[1]
Episoder14
Lengde45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeNathan Fillion
Bak kamera
Skaper(e)Joss Whedon
ProdusentJoss Whedon, Tim Minear, Gareth Davies, Lisa Lassek, Brian Wankum, Ben Edlund
ManusJoss Whedon, Tim Minear, Jane Espenson, Drew Z. Greenberg, Ben Edlund, Jose Molina, Cheryl Cain, Brett Matthews
RegiVern Gillum, Joss Whedon, Tim Minear, Michael Grossman, Vondie Curtis-Hall, Marita Grabiak, David Solomon, Allan Kroeker, James A. Contner, Thomas J. Wright
KomponistGreg Edmonson
FotoDavid Boyd
Prod.selskapMutant Enemy Productions, 20th Century Fox Television
Sending
Periode20. sep. 200219. aug. 2003
TV-kanalFox Broadcasting Company
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Firefly er en amerikansk science fiction-serie som gikk på Fox i 2002. Serien er en blanding av science fiction og western, og handler om eventyrene til de ni medlemmene av mannskapet på romskipet Serenity 500 år inn i fremtiden. Skaperen var Joss Whedon, som blant annet sto bak seriene Buffy the Vampire Slayer og Angel. Den er regissert av Whedon sammen med Tim Minear.

Serien ble vist på Fox i 2002, men ble kansellert etter bare elleve episoder. Sterkt salg av en DVD-samling med alle 14 episodene gav håp om nytt liv og Universal Studios produserte en film basert på serien, Serenity, med navn etter romskipet. Filmen hadde norsk premiere 2. desember 2005.

Det er også gitt ut en tegneserie kalt Serenity: Those Left Behind, som skal bygge bro mellom serien og filmen, bokversjon av filmen og et rollespill som finner sted i Firefly-universet. En annen tegneserie ved navn Serenity: Better Days er også bekreftet, samt et Massive Multiplayer Online spill basert på serien.[trenger referanse]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Serien er lagt 500 år inn i framtiden. Overbefolkning og utarming av ressursene på jorden har ført til at mange ble tvunget til å forlate sitt gamle solsystem for å finne seg et nytt hjem. De forlater jorden i store skip, og etter flere generasjoner finner de et stort solsystem med mange planeter og måner som kan forandres for å gjøre dem mer levelige for mennesker – såkalt terraforming. De sentrale planetene er rike, med store byer og høyt utviklet teknologi, mens planeter og måner i ytterkanten av solsystemet har forhold som minner mer om Det ville vesten på 1800-tallet, med nybyggere, hester, kveg, seksløpere og banditter, men ingen lov.

Etterhvert ble de sentrale planetene samlet under ett felles styre kalt Alliansen, mens de ytre planetene var uavhengige. Alliansen utviklet seg etterhvert til et styre med klare fascistiske trekk og gikk til krig mot de ytre planetene for å legge de under sitt styre. I Uavhengighetskrigen vant Alliansen mot de Uavhengige, men i serien har likevel de ytre planetene en viss frihet og uavhengighet.

I serien dominerer amerikansk språk og kultur, men det er et betydelig kinesisk innslag. Det reflekterer at på den tiden man forlot jorden dominerte de to supermaktene USA og Kina og at kinesisk språk og kultur hadde stor utbredelse. I serien skifter ofte rollefigurene mellom kinesisk og engelsk og kinesisk brukes ofte av de med lav status.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Serenity er et lite transportskip av Firefly-klassen. Navnet har klassen fått fordi bakenden lyser opp under kraftig akselerasjon lik en ildflue (firefly) i mørket. Klassen er ikke i produksjon lenger og kaptein «Mal» Reynolds fant Serenity hos en opphugger.

Mannskap[rediger | rediger kilde]

 • Malcolm «Mal» Reynolds (Nathan Fillion) er Serenitys kaptein og tidligere sersjant i de Uavhengige styrkene.
 • Hoban «Wash» Washburne (Alan Tudyk), pilot og gift med Zoe.
 • Zoë Alleyne Washburne (Gina Torres), nestkommanderende, gift med Wash og kjempet ved kapteinens side i krigen.
 • Kaywinnit Lee «Kaylee» Frye (Jewel Staite), skipsmekaniker. Hun har ingen utdannelse, men et intuitivt mekanisk talent som gjør at hun klarer å holde det gamle skipet i gang.
 • Jayne Cobb (Adam Baldwin), leiesoldat. Sterk og godt trenet er Jayne god å ha når Serenity kommer opp i forskjellige situasjoner som må løses med vold. Han viser en gjennomgående mangel på moralske og etiske kvaliteter, men overrasker iblant med å vise uventet følsomhet.

Gjester[rediger | rediger kilde]

 • Inara Serra (Morena Baccarin) er en «Companion», noe som tilsvarer tidligere tiders kurtisaner.
 • Dr. Simon Tam (Sean Maher) er en medisinsk forsker og kirurg i toppklasse. Han kommer ombord som passasjer og viser seg snart å bli både en verdifull ressurs og et problem for Mal og mannskapet.
 • River Tam (Summer Glau), modifisert vidunderbarn. Søster til dokter Simon som smugler henne ombord på skipet i bagasjen. På rømmen fra Alliansens doktorer som har modifisert hjernen hennes og gitt henne en briljant og vanskelig personlighet med endel uvanlige egenskaper.
 • Derrial Book (Ron Glass), hellig mann, eller «Shepherd» som det heter i serien. Han ankommer som passasjer og viser seg snart å ha kunnskaper om våpen og kriminelle aktiviteter som man vanligvis ikke venter fra en mann i hans stilling. Han ser også ut til å ha en forbindelse med Alliansen som kan være nyttig å ha.

Firefly skiller seg ut fra andre filmer/serier i sjangeren ved at alt liv er jordbasert, altså ingen «aliens».[trenger referanse]

Handling[rediger | rediger kilde]

Seriens handling starter året 2517. Malcolm «Mal» Reynolds er tidligere veteran fra krigen på de Uavhengiges side. Han eier et nedslitt romskip av Firefly-klassen kalt Serenity som tar transportoppdrag og ymse andre oppdrag, lovlige eller ikke, for å skrape sammen nok inntekter til å holde skipet i gang og gi et levebrød for seg og mannskapet. Mannskapet får bryne seg mot kriminelle, Alliansens styrker, de svært voldelig Reaverene og de mystiske «blåhendene» som er hemmelige agenter for megaselskapet The Blue Sun Corporation. Mannskapet må balansere behovet for inntekter mot behovet for å holde en lav profil for å unngå de mange fiendene, mange ganger må de skyte seg ut av situasjoner og det har hendt at de flyktet hals over hode fra en planet, men er egentlig aldri i alvorlig trøbbel.

Det forandrer seg når Mal tar med en ung doktor og hans geniale, men ustabile søster River som passasjerer. Det viser seg at de flykter fra Alliansen som ikke skyr noe middel for å få tilbake River og de hemmelighetene hun bærer på. Mannskapet, som en gang kunne drive med sine saker relativt ubemerket, er nå presset mellom sentralmaktens ustoppelige militærstyrker og Reaverene i ytterkanten. De skal oppdage at den største faren kanskje finnes ombord på Serenity selv.

Handlingen i Firefly er preget av at serien ble kansellert så tidlig at plotlinjene ikke får utvikle seg fullt ut. Joss Whedon har sagt at han ønsker å fortsette serien, men det avhenger av hvor bra filmen Serenity gjør det og at Fox, som han ikke ønsker å samarbeide med, slipper rettighetene.[trenger referanse]

Episoder[rediger | rediger kilde]

 1. The Train Job – Mannskapet blir kontaktet av en fryktingytende og mektig bandeleder som ønsker at de skal utføre et togran.
 2. Bushwhacked – En redningsoperasjon blir dødelig etter at mannskapet finner stedet herjet av kannibalistiske Reavere og et allianseskip som kan vise seg å være svært skadelig.
 3. Our Mrs. Reynolds – Oppdagelsen av en blindpassasjer leder til en enda større overraskelse da det viser seg at hun er Mals betaling for en utført jobb. I mellomtiden har Alliansen blikket på Serenity, i det minste noen ombord henne.
 4. JaynestownJayne er en folkehelt uten at han vet det.
 5. Out of Gas – Mangel på reservedeler får nær fatale følger.
 6. Shindig – Problemer er i vente for Mal etter at han kommer i konflikt med en av Inaras mindre noble klienter. For å komplisere situasjonen ytterligere er det en krigsherre med et godt øye til Serenity.
 7. Safe – Etter at mannskapet kommer i kamp med kveghandlere trenger Book umiddelbar hjelp fra Simon. Problemet er at doktoren og hans søster er utenfor rekkevidde etter å ha blitt bortført av noen «hillbillies».
 8. Ariel – Mannskapet hjelper Simon med å snike seg inn på et sykehus for å skaffe informasjon om eksperimentene som ble utført på hans søster River. Mens han finner grunnen til hennes psykose forråder en av mannskapet dem og de havner i hendene på Alliansen igjen.
 9. War Stories – Mannskapet nyter suksessens frukter, men kommer snart på andre tanker da de møter en lite hyggelig kar med egen romstasjon.
 10. Objects in Space – En dusørjeger sniker seg inn i Serenity for å hente River, men rollene byttes om.
 11. Serenity – (en og en halv times dobbelepisode) Serenity og mannskapet blir jaget av Alliansen etter en ulovlig opphuggingsoperasjon.
 12. Heart of Gold – En av Inaras kollegaer trenger hjelp og Mal og mannskapet gir en hjelpende hånd.
 13. TrashMal treffer sin «kone», blindpassasjeren fra Our Mrs. Reynolds, som viser seg å være gift igjen. Hun tilbyr Mal å bli med på et kupp hos en av sine mange menn.
 14. The Message – En av Mal og Zoe sine kollegaer fra Uavhengighetskrigen dukker opp under dramatiske omstendigheter. Med en Allianseoffiser i hælene på jakt etter smuglergods av en uvant natur.

Rekkefølge etter visning på FOX Network. De tre siste episodene ble kun vist på DVD, og er i kronologisk produksjonsrekkefølge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ (på en) Internet Movie Database, IMDb-nummer tt0303461, fra Wikidata, https://www.imdb.com/ 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]