Colin Baker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Colin Baker
Colin Carrot cropped.JPG
Født8. juni 1943Rediger på Wikidata (79 år)
WaterlooRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, filmskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved London Academy of Music and Dramatic Art, St Bede's CollegeRediger på Wikidata
Ektefelle Liza GoddardRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Aktive år1969
Nettstedhttp://www.colinbakeronline.com/
IMDbIMDb

Colin Baker (født 8. juni 1943 i London, England) er en skuespiller som er mest kjent for å ha spilt den sjette Doktoren i science fiction-serien Doctor Who fra 1984 til 1986.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Baker ble født i London, men familien flyttet nordover til Rochdale. Han ble utdannet hos St Bede's College, Manchester. Før han ble valgt ut til å avløse Peter Davison som Doktoren, var Baker allerede en etablert TV-skuespiller. Hans mest kjente rolle var som Paul Merroney i The Brothers. Baker gjestespilte også som Bayban i en episode av Blake's 7.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Doctor Who[rediger | rediger kilde]

Etter å ha spilt i For Maddie with Love, dukket Baker opp for første gang i Doctor Who som kommandør Maxil i historien Arc of Infinity. Produsent John Nathan-Turner beskrev Bakers opptreden som «quite arch» og litt nesevis. Til tross for dette, var Maxil en av de få som faktisk skjøt Doktoren, som da ble spilt av Peter Davison.

Etter at Baker offisielt fikk jobben som Davisons etterfølger, ble han den eneste skuespilleren som har vært med i Doctor Who før han spilte Doktoren. Den scenen hvor Maxil skjøt Doktoren i Arc of Infinity ble nevnt, noe som fikk Baker til å si at han fikk rollen ved å skyte sin forgjenger. Colin Baker sa også at han ikke var i slekt med Tom Baker som hadde spilt den fjerde Doktoren i sju år.

Baker dukket opp som Doktoren første gang på slutten av The Caves of Androzani hvor han sa sin første replikk. Bakgrunnen for rulleteksten hadde Bakers ansikt istedenfor Davisons og Bakers navn dukket også opp før Davisons. Dette er den første, og eneste, gangen at den nye Doktoren i Doctor Who kom først i rulleteksten i den forrige Doktorens avskjedshistorie. Bakers første egne historie begynte påfølgende uke og het The Twin Dilemma. Dette var første gangen siden 1966 at en ny skuespiller tok over rollen som Doktoren i løpet av en sesong istedenfor mellom to sesonger.

Bakers periode ble avbrutt av en lang pause fordi sesong 23 ble flyttet fra å bli vist på våren til høsten.Kontrolløren av BBC One, Michael Grade, kritiserte Doctor Who. Han sa at serien hadde blitt for voldelig og historiene for farseaktige.

Baker fikk til slutt sparken etter at BBCs ledelse insisterte fordi de ville fornye serien. Han er fremdeles den eneste skuespilleren som har blitt sparket fra rollen som Doktoren. Med bare 11 historier og litt under tre år i rollen var Baker den som hadde spilt Doktoren i kortest tid frem til Paul McGann i 1996.

Karriere etter Doctor Who[rediger | rediger kilde]

Etter at han forlot Doctor Who fortsatte Baker å spille, hovedsakelig på teateret. Han spilte Doktoren en gang til i veldedighetsspesialen Dimensions in Time i 1993. Han spilte også en doktor-aktig person i BBVs videoserie The Stranger så vel som i et BBV-drama kalt The Airzone Solution. Han har også spilt Doktoren i en rekke hørespill produsert av Big Finish Productions. Hørespillene er generelt godt mottatt av fans som mener at det var dårlige manuskript som Bakers periode i Doctor Who led av og at det ikke var hans feil. I en spørreundersøkelse gjort av Doctor Who Magazine ble Baker utropt til den beste Doktoren i hørespillene.

Baker dukket opp i flere TV-serier på 1990-tallet, inkludert gjesteopptredener i BBCs dramaserie Casualty, Channel 4s versjon av A Dance to the Music of Time og som seg selv i spørrekonkurransen Countdown. I 1994 ble Baker den første (og så langt den eneste) tidligere Doktoren som har skrevet en Doctor Who-historie, The Age of Chaos. Det er en tegneserieroman som ble publisert av Marvel UK. Den handler om den sjette Doktoren og følgesvennen Frobisher.

Baker har også spilt i opera som Sir Joesph Porter i Carl Rosa Companys produksjon av H.M.S. Pinafore.

Etter at sønnen Jack døde i 1983, ble Baker opptatt av å fremme forskning innen krybbedød og han er nåværende formann for Foundation for the Study of Infant Deaths.

Baker har skrevet en spalte for sin lokale avis, Bucks Free Press, siden 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]