The Curse of the Black Spot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Curse of the Black Spot
Den ellevte Doktoren (Matt Smith)
Forfatter Stephen Thompson
Regissør Jeremy Webb
Produsent Marcus Wilson[1]
Executive producer Steven Moffat
Piers Wenger
Beth Willis
Produksjonskode 2.9[2]
Sesong Sesong 6
Lengde 45 minutter
Sendedato 7. mai 2011
Skuespillere
Kronologi
← Forrige Neste →
Day of the Moon The Doctor's Wife

"The Curse of the Black Spot" er den tredje episoden av den sjette sesongen av den britiske science fiction-TV-serien Doctor Who, og ble første sendt 7. mai 2011[5]BBC One og på BBC America i USA.[6]

Handling[rediger | rediger kilde]

TARDISen følger et nødsignal og lander ombord et 1600-talls piratskip strandet midt på havet, uten vind. Kapteinen, Henry Every, og det som er igjen av mannskapet, lever i frykt for en forførende sirene-lik skapning som merker de sårede med en svart flekk i håndflaten, så dukker hun opp og ødelegger dem. I en kamp med mannskapet blir Rory kuttet i hånden, og får den svarte flekken. Doktoren beordrer alle inn i skipet, i den tro at de er trykke når de er vekke fra åpent farvann, men sirenen kommer inn gjennom vann på gulvet og tar enda en av mannskapet. Doktoren, Amy, Rory, Kapteinen og det resterende mannskapet sikrer seg inne i skipets tørre moniermagasin. Der oppdager de at kapteinens sønn, Toby, har sneket seg ombord og gjemt seg vekk. Selv om Toby ikke er skadet, har han feber, og en svart flekk i håndflaten.

Doktoren og Kaptein Avery har en liten krangel om hvem som har kommando, før de forlater de andre og prøver å få TARDISen til dem. De kommer seg trygt inn i TARDISen, men Doktoren finner ut at den opptrer farlig og må forlate den før den dematerialiserer til et ukjent sted. Mens de er på vei tilbake til de andre, finner Doktoren ut at sirenen ikke kommer gjennom vannet, men gjennom refleksjoner, slikt som ofte oppstår i klart vann. De løper tilbake til de andre og ødelegger alle muligheter for refleksjoner på skipet.

Det blåser opp til storm, og Kaptein Avery får Amy, Rory og Doktoren til å hjelpe han sette seil slik at de kan dra. Toby blir bedt om å hente Kapteinens frakk, for der ligger kompasset, men når han kommer på dekk, mister han en polert krone ut av frakken. Denne lar sirenen komme, og hun tar Toby. Like etter faller Rory i sjøen og Doktoren mener at sirenen har vist intellekt og vil ta Rory før han drukner. Doktoren overtaler Amy og Kaptein Avery om å stikke seg selv, og la sirenen ta dem også, slik at de kan snakke med den.

De våkner opp i et fremmed romskip, mannskapet er forlengst døde etter kontakt med et jordisk virus. Doktoren summerer at romskipet, som var kilden til nødsignalet, sitter fast på samme rom-tid koordinatene som Kaptein Averys skip. Og at sirenen bruker speil-like portaler til å reise mellom de to skipene. Videre undersøkelser viser en sykestue med alle av Averys mannskap, inkludert Toby og Rory, hvor de er i medisinsk omsorg, sammen med TARDISen, og at de ble tatt av sirenen, med den svarte flekken som en vev prøve for referanse. Når de prøver å redde de syke, blir sirenen voldelig mot dem. Doktoren forstår at sirenen er et medisinsk program som prøver å lege det skadde mannskapet. Doktoren og Amy overbeviser sirenen om å la Rory bli tatt i deres omsorg. Avery bestemmer seg for å bli med sin sønn og sitt mannskap. Ved å bruke Rorys sykepleier kunnskap, redder Amy og Doktoren ham etter han er fjernet fra respirasjons systemet. Doktoren lærer Kaptein Avery nok om skipets kontroller til å la ham, Toby og mannskapet utforske stjernene. I mellomtiden prøver Doktoren å finne ut om Amy er gravid eller ikke.

Historien i forhold til seriens øvrige forløp[rediger | rediger kilde]

 • "Damen med øye lapp" (Frances Barber) viste seg for andre gang i denne episoden. Dette var likt hennes første første opptreden i "Day of the Moon". Hun ser ut gjennom en skyve-luke i en dør, selv om luken er solid treverk av skipet og forsvinner når den er lukket.
 • Episodens siste scene tar opp igjen det uløste mysteriet fra "Day of the Moon", om Amy og Rorys bekymringer om Doktorens framtidig død, og igjen bruker Doktoren TARDISens skanner til å finne ut om Amy er gravid eller ikke, igjen er det et uklart resultat.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Skript og roller[rediger | rediger kilde]

Lily Cole hadde rollen som sirene i episoden

I januar 2011 ble det offentliggjort at Downton Abbey skuespiller Hugh Bonneville ville gjøre en gjesterolle som en "pirat kaptein" i en episode av den sjette sesongen av Doctor Who.[7] Matt Smith og Karen Gillan følte at å jobbe med skuespilleren var "mye moro".[8] Han har tidligere spilt Sir Sidney Herbert og Nikolaj I av Russland i Den syvende Doktoren-historien The Angel of Scutari.[9][10] Senere, i februar 2011, ble det offentliggjort at skuespillerinnen og modellen Lilly Cole ble valgt ut som et sjø monster.[11] Produsentene lette etter en skuespillerinne son var "vakker," "slående," men allikevel litt "skummel."[8] Cole ble fort valgt ut, og når hun ble spurt, aksepterte hun rollen.[8]

Episoden ble skrevet av Stephen Thompson. Produsenten ønsket å skape en Doctor Who episode plassert i "de høye hav".[8] Episoden ble også lagd for å la Doktoren og følgesvennene "lene seg tilbake og ha litt gøy."[8] Siden episoden var en pirat episode, ville produsentene ha mange pirat elementer fra pirat fiksjon inn i episoden, inkludert skatten, mytteri, en blindpassasjer, gå planken, stormer, sverd og pirater med et "godt hjerte" som "egentlig ikke er onde."[8] Arthur Darvill la merke til at det manglet en papegøye.[8] "The Curse of the Black Spot" was originally planned to be ninth in the series but the order was changed during the production process.[12]

Filming og effekter[rediger | rediger kilde]

Filmingen tok for det meste plass i Cornwall og i Upper Boat Studios i Wales. Utsiden av piratskipet ble filmet i en havn i Cornwall, mens de nedre dekkene ble bygd fra et sett i studioet. De største vanskene med å filme i havna var å sørge for at publikum ikke ville merke noe. Mannskapet satte opp røykmaskiner for å stimulere tåke. For å lage stormen brukte mannskapet vinn og regn maskiner, det ble brukt om lag 15 000 liter vann. De høye lydene fra vinn maskinene gjorde kommunikasjon vanskelig under filming. I visshet om at ville bli våte, hadde mannskapet tørrdrakter under klærne. Før filmingen av stormscenen begynte, fikk Darvill vite at han skulle gjøre et stunt hvor han ble kastet i sjøen, og var villig til å gjøre det, men stuntet ble senere gjort av en stuntmann.[8]

Scenene hvor Cole var på skipet ble gjort ved å bruke en sele som om hun fløy. På grunn av at skuespilleren brukte en grønn kjole og sminke, ble det brukt en blåskjerm i stedet for den vanlige greenscreen i studioet. Cole følte det var gøy å fly i selen, men det var smertefullt etter noen timer. Gillan fikk lov til å gjøre flere av hennes egne stunt i episoden. Hun synes det var spennende å høre at hennes karakter skulle kjempe mot pirater med sverd, og ble lært de basiske trekkene.[8][13] Gillan fikk også svinge over skipet, men en stuntmann ble brukt for å filme scenen hvor Amy blir kastet over dekket av sirenen. Sykestuen ble også bygd i studioet. På grunn av at sengene hang i snorer, begynte de lett å svinge. Skuespillere ble bedt om å ligge i sengene, ble fortalt å ligge stille og ikke puste for tungt for å begrense bevegelse.[8]

Forhåndsvisning[rediger | rediger kilde]

En forhåndsvisning vil ble sendt på BBC One etter den andre episoden, "Day of the Moon". En trailer for denne forhåndsvisningen ble sluppet 28. april 2011. Dette vil være den andre av tre forhåndsvisninger, den første var for episoden "The Impossible Astronaut"

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Matt Smith Video and New Series Overview». BBC. Besøkt 15. april 2011. 
 2. ^ «DW Confidential at 39:15». BBC. 7. mai 2011. Besøkt 15. mai 2011. 
 3. ^ «The Steven Moffat Doctor Who preview». Radio Times. 12. april 2011. Besøkt 12. april 2011. 
 4. ^ «Doctor Who: The curse of the black spot». Radio Times. 28. april 2011. Besøkt 28. april 2011. 
 5. ^ «BBC Week 19: Saturday 7 May» (pressemelding). BBC. Besøkt 22. april 2011. 
 6. ^ «TV Schedule Saturday, May 7, 2011». BBC America. 7. mai 2011. Besøkt 8. mai 2011. 
 7. ^ Jeffery, Morgan (28. januar 2011). «Hugh Bonneville for 'Doctor Who' role». Digital Spy. Besøkt 10. mai 2011. 
 8. ^ a b c d e f g h i j «Ship Ahoy!». Doctor Who Confidential. BBC. BBC Three. 7. mai 2011. Nr. 3, serienr. 6.
 9. ^ «Doctor Who: The Angel of Scutari». Big Finish. 
 10. ^ «The Angel of Scutari». Hugh Bonneville online. 
 11. ^ Holmwood, Leigh (11. februar 2011). «Sea Lily Cole in Doctor Who». The Sun. News International. Besøkt 10. mai 2011. 
 12. ^ «Episodes shuffle for the 2011 series...». Doctor Who Magazine (430): 7. 9. februar 2011. 
 13. ^ «Gillan enjoyed sword fight scenes». This is Croydon Today. 21. april 2011. Besøkt 28. april 2011. [død lenke]