The Amazing Spider-Man (2012)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Amazing Spider-Man
Generell informasjon
Utgivelsesår3. juli 2012
Prod.landUSA
Lengde136 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMarc Webb
ProdusentAvi Arad
Matthew Tolmach
Laura Ziskin
ManusforfatterAlvin Sargent
Steve Kloves
MusikkJames Horner
SjeffotografJohn Schwartzman
KlippAlan Edward Bell
Pietro Scalia
Foran kamera
MedvirkendeAndrew Garfield
Emma Stone
Rhys Ifans
Martin Sheen
Sally Field
Denis Leary
Irrfan Khan
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Amazing Spider-Man er en amerikansk eventyrfilm fra 2012 som omhandler Spider-Man. Filmen er regissert av Marc Webb, og har Andrew Garfield, Emma Stone og Rhys Ifans i hovedrollene. Filmen kom på kino i 2012.

Handling[rediger | rediger kilde]

Peter Parker (Andrew Garfield) er en 17 år gammel high school-outsider som bor i New York sammen med hans onkel Ben (Martin Sheen) og tante May (Sally Field), siden hans foreldre Richard (Campbell Scott) og Mary (Embeth Davidtz) på mystisk vis forsvant da Peter var liten. På skolen er han ofte i klammeri med den populære Eugene "Flash" Thompson (Chris Zylka), som er kaptein på basketballaget. Etter en av Flashs siste stunt, kommer Peter i kontakt med den intelligente og skoleflinke Gwen Stacy (Emma Stone), datter av politimester George Stacy (Denis Leary), og de faller for hverandre øyeblikkelig.

Senere samme dag hjelper Peter onkel Ben med å rengjøre kjelleren, og Peter finner sin fars gamle koffert, som inneholder en uferdig formel for reptile DNA-baserte generisk serum, som gjør at vanlige folk kan utvikle krefter dyr besitter. Richard var med på å utvikle dette serumet sammen med hans businesspartner Dr. Curt Connors (Rhys Ifans), som Peter finner ut at for tiden jobber for et legemiddelselskap kalt Oscorp, og han tar seg inn i bedriftens base, som er Oscorp-bygningen i Manhattan. Der støter han på Gwen, som tilfeldigvis er lærling der. Gwen introduserer Peter for Dr. Connors og hans sjef Dr. Rajit Ratha (Irrfan Khan), som har en mappe med det samme symbolet Peter så i sin fars koffert.

Peter følger etter Ratha til et rom hvor genetisk utviklede edderkopper skapt av Richard blir brukt til å produsere kunstig, flytende edderkoppspinnvæske. Peter stjeler en av væskepatronene og blir tilfeldigvis bitt av en av edderkoppene mens han gjør det. På vei hjem og gjennom den påfølgende dagen utvikler Peter edderkoppliknende krefter. Han får sine første erfaringer med disse kreftene på toget hjem, da han uten å mene det skaper problemer for noen av passasjerene ved hjelp av kreftene. Han bruker også kreftene til å gjøre narr av Flash i en basketballduell, som resulterer i at han ødelegger basketballkurven- og platen, og havner på rektors kontor. Onkel Ben må gå tidlig fra jobben for å hente Peter, og han gir ham en tale om makt og ansvar.

Peter besøker Connors og presenterer seg selv som Richards sønn. De tilbringer dagen sammen mens de gjør ferdig formelen faren begynte på, før Peter husker at han egentlig skulle følge tante May hjem fra togstasjonen, på grunn av at onkel Ben måtte jobbe sent. Peter kommer hjem, og finner ut at tante May har gått tolv kvartaler alene så sent på natten. Han krangler heftig med onkel Ben, som forteller ham at Richard en gang sa at ansvar kommer over valg. Peter svarer syrlig med et spørsmål om hvor faren forsvant til, og føler at faren burde ha fortalt ham det selv. Han forlater dem, går ut igjen og ødelegger døra på veien. Onkel Ben går etter ham. Peter går inn i en nærbutikk hvor kassamannen (Michael Barra) gjør narr av ham for å ikke ha nok penger til å kjøpe sjokolademelk. Som hevn velger Peter å ikke stoppe en tyv (Leif Gantvoort) fra å robbe kassamannen etter å ha truet ham med pistol. Tyven støter på onkel Ben, som prøver å stoppe ham. Onkel Ben blir skutt etter en kortvarig slagsmål.

Peter overhører senere at en politimann nevner at tyven hadde en stjernetatovering på håndleddet, og han bestemmer seg for å hevne seg. Han bygger mekaniske spindelskytere som gjør at han kan bruke den kunstige spindelvæsken han fikk i seg fra Oscorp som et våpen. Han lager også en uniform gjør at han kan gå under tittelen som Spider-Man. Imens fremstiller Connors serumet, men finner ut at testing på dyr har resultert i forskjellige grader av genetiske mutasjoner. Når Ratha, som håper å bruke serumet til å kurere selskapets kreftsyke direktør Norman Osborn, prøver å få ham til å teste det ut på mennesker, nekter han å gjøre det. Ratha gir ham sparken. Connors prøver det ut på seg selv, og som en følge av stress forandrer han seg til en kjempeøgle, snart kjent som the Lizard.

Samme natt ødelegger Spider-Man en politioperasjon ledet av politimester Stacy uten å mene det, ved å fange en biltyv, og blir jaget av Stacy og hans menn til Brooklyn Bridge, hvor Ratha blir angrepet av the Lizard midt i en trafikkork. Spider-Man kjemper mot the Lizard, som flykter da han forvandler seg tilbake til menneskeform. Imens redder Peter en liten gutt som heter Jack (Jake Keiffer), som var fanget inne i en brennende bil. Jacks far, bygningsarbeideren Ray (C. Thomas Howell), lover å gi ham noe tilbake senere for å ha reddet sønnen.

Peter innleder et forhold med Gwen og forteller henne også at han er Spider-Man, samtidig som hennes far gir ut en arrestordre på Spider-Man. Peter begynner å mistenke Connors for å være the Lizard, som planlegger å stjele Ganali Device-prosjektet for å spre vaksinen i flytende form utover hele New York, så innbyggere i hele byen kan forvandle seg til kjempeøgler.

Spider-Man følger sporene, som går ned i kloakkrørene, og finner der Connors' holdested, hvor han har bygget et laboratorium. Han blir der angrepet av the Lizard, men klarer å flykte. Under angrepet finner the Lizard ut at Spider-Mans sanne identitet er Peter, og angriper dermed Midtown High school, skolen til Peter. Der utkjemper de en ny duell, som blir avbrutt av at politimester Stacy og hans menn, som jager Spider-Man. The Lizard forvandler seg tilbake til Connors, som stjeler the Ganali Device, og setter kurs for Oscorp-bygningen, hvor han planlegger å utløse det biologiske angrepet.

Peter kontakter Gwen og ber henne om å dra til Oscorp og bruke deres data til å lage en motgift. Imens blir Spider-Man fanget av politimester Stacy, som tar av ham masken. Peter overbeviser Stacy om å la ham gå, og greier etterhvert (med god hjelp fra Ray, som instruerer sine kolleger til å sette opp en rekke med kraner for å gi ham klar bane til) å nå Oscorp-bygningen, til tross for at han ble skutt i foten av en av politimennene.

Spider-Man og the Lizard utkjemper nok en kamp på toppen av taket, hvor politimester Stacy og hans datter Gwen møtes, og Gwen gir ham motgiften. Stacy avleder the Lizard, slik at Spider-Man kan sette inn motgiften i the Ganali Device, men blir dødelig såret av øglemutanten. Når motgiften settes inn blir Connors' mutasjon reversert og hans gamle jeg returnerer til overflaten da han redder Peter fra å falle fra toppen av bygningen. Peter skynder seg bort til politimester Stacy, som imidlertid dør i armene hans.

Etter Stacys begravelse vurderer Peter å slå opp med Gwen, ettersom han lovet politimesteren å ikke utsette datteren for fare. Gwen blir knust da hun finner det ut, og forlater Peters hus i en blanding av sorg og sinne. Men da Peter hører på den siste meldingen onkel Ben la inn på telefonen hans før han døde, gjør det at Peter i stedet velger å bruke sitt ansvar og sine krefter til å beskytte Gwen, og den siste scenen på skolen viser en smilende Gwen da Peter kommer for sent til timen, lover læreren at det ikke skal hende igjen og erklærer hviskende til Gwen at brutte løfter er de beste som er. I den siste scenen vises Spider-Man mens han raser gjennom gatene i New York, tydelig i ekstase.

I en scene etter rulleteksten blir Connors, som ble lagt inn på psykatrisk sykehus for sine handlinger, besøkt av en mystisk mann i "Skyggene" (Michael Massee), som spør Connors om han fortalte Peter sannheten om faren. Connors ber mannen om å la Peter være i fred, men mannen bare ler og forsvinner tilbake inn i mørket.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig skulle filmen ha kommet ut i 2011 under navnet Spider-Man 4 og vært en oppfølger til Spider-Man, Spider-Man 2 og Spider-Man 3, men regissør Sam Raimi og hovedskuespiller Tobey Maguire trakk seg ut av prosjektet etter uoverensstemmelser med produksjonsselskapet Sony Pictures. Det var også planlagt en femte og sjette film før det skar seg. Dette førte til at det i stedet ble bestemt at filmserien skulle begynne på nytt, med nytt crew og nye skuespillere.

Andrew Garfield ble tidlig i juli 2010 den første skuespilleren som ble hanket inn, da han vant rollen som Spider-Man/Peter Parker i konkurranse med mange andre unge og kjente skuespillere, som Jamie Bell, Anton Yelchin, Aaron Johnson, Logan Lerman og Josh Hutcherson. Garfield er en stor fan av tegneseriene om Spider-Man, og har flere ganger uttalt at han synes det er en stor ære å få portrettere superhelten. Det ble også blant fans uttrykt bekymring over at den gang 27-årige Garfield ble valgt til å spille high school-eleven Peter Parker fremfor sine yngre konkurrenter, men regissør Marc Webb har uttalt at han synes The Social Network-skuespilleren er det perfekte valget som Parker. Tobey Maguire, som spilte rollen i de originale Spider-Man-filmene, har også gått ut offentlig og gitt Garfield sin fulle støtte til å spille rollen.

Når det gjelder Parkers romantiske interesse, gikk det lenge rykter om at både Mary Jane Watson og Gwen Stacy skulle dukke opp i filmen, men senere ble det bekreftet at kun Gwen Stacy vil være den eneste romantiske interessen til Parker i filmen. I likhet med Parker-rollen, var det stor interesse blant unge og veletablerte skuespillerinner om å få være Gwen Stacy, som ble portrettert av Bryce Dallas Howard i en noe mindre rolle i Spider-Man 3. Både Mia Wasikowska, Emma Roberts og Teresa Palmer ble nevnt flere ganger i prosessen som noen av favorittene, men rollen gikk til slutt til Emma Stone.

Som skurkerollen The Lizard/Dr. Curt Connors ble det lenge ryktet at skuespillere som Christoph Waltz og Michael Fassbender var aktuelle, men agentbyrået til Waltz benektet hans innblanding i filmen, mens Fassbender i stedet skrev under for å spille Magneto i en annen superheltfilm, X-Men: First Class. Valget falt til slutt på den noe mer ukjente briten Rhys Ifans. Curt Connors var også med i de originale Spider-Man-filmene (spilt av Dylan Baker), men da kun som college-læreren til Peter Parker, selv om det ble hintet til at han muligens kunne blitt til The Lizard om det hadde blitt laget flere filmer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Peter Parker / Spider-Man Andrew Garfield
Gwen Stacy Emma Stone
Dr. Curt Connors / The Lizard Rhys Ifans
Captain George Stacy Denis Leary
Ben Parker Martin Sheen
May Parker Sally Field
Dr. Rajit Ratha Irrfan Khan
Richard Parker Campbell Scott
Mary Parker Embeth Davidtz
Flash Thompson Chris Zylka
Ray C. Thomas Howell
Jack Jake Keiffer
Helen Stacy Kari Coleman
Philip Stacy Charlie DePew
Howard Stacy Skyler Gisondo
Simon Stacy Jacob Rodier
Martha Connors Annie Parisse
Billy Connors Miles Elliott
Missy Kallenbach Hannah Marks
Hot Girl Kelsey Chow
Ariel Amber Stevens
Angelo Fincelli Patrick Alan Davis
Store Clerk Michael Barra
Cash Register Thief Leif Gantvoort
Peter Parker (4 år) Max Charles
Stan the Librarian Stan Lee

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]