Joseph Gordon-Levitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph Gordon-Levitt
Joseph Gordon-Levitt TIFF 2012.jpg
Født 17. februar 1981
Los Angeles
Ektefelle Q18707610
Nasjonalitet USA
Utdannelse Columbia University
IMDb IMDb

Joseph Leonard Gordon-Levitt (født 17. februar 1981 i Los Angeles i California) er en amerikansk skuespiller, og har vært det i mesteparten av livet sitt (han startet da han var seks år gammel). Han regnes nå som en av de største "up-and-coming"-skuespillerne i Hollywood.

Han ble kjent gjennom tv-serien 3rd Rock from the Sun. Etter at serien sluttet har han hatt hovedrollen i flere kritikerroste lavbudsjettsfilmer, som Mysterious Skin, Brick, The Lookout og (500) Days of Summer (som han for øvrig ble nominert til Golden Globe for beste prestasjon av en skuespiller i en komedie eller musikal for). Han hadde også skurkerollen Cobra Commander i G.I. Joe: The Rise of the Cobra.

Hans store gjennombrudd kom imidlertid da han hadde en av hovedrollene i blockbusteren Inception fra 2010, der han spiller Leonardo DiCaprios sidekick, som han jevnt over ble rost for sin prestasjon i. Han imponerte filmens regissør Christopher Nolan såpass mye at han også har fått en rolle i Nolans neste film, The Dark Knight Rises, som er den siste i den hyllede regissørens Batman-trilogi, og som kom i 2012. Nolan uttalte følgende når han annonserte castingen av ham og Marion Cotillard i filmen: "Når man samarbeider med folk som er så talentfulle som Marion og Joe, så er det ingen overraskelse at man vil gjenta den oppskriften. Jeg tenkte umiddelbart på de to i rollene som Miranda og Blake, og jeg ser frem til å jobbe med begge to igjen."

Gordon-Levitt skulle egentlig ha spilt en liten rolle i Quentin Tarantinos westernfilm Django Unchained, men han måtte trekke seg i siste øyeblikk, fordi han i stedet har valgt å konsentrere seg om sin regissørdebut, Don Jon.[1] Filmen har Gordon-Levitt, Scarlett Johansson og Julianne Moore i hovedrollene.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

TV-filmer[rediger | rediger kilde]

Kortfilmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Joseph Gordon-Levitt out of 'Django Unchained'» (engelsk). 2010.