Hopp til innhold

Rhys Ifans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhys Ifans
FødtRhys Owain Evans
22. juli 1967[1][2]Rediger på Wikidata (56 år)
Haverfordwest (Wales)
BeskjeftigelseTeaterskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, fjernsynsskuespiller, musiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedGuildhall School of Music and Drama
Ysgol Maes Garmon
Partner(e)Anna Friel (2011–)
Sienna Miller
SøskenLlŷr Ifans
NasjonalitetStorbritannia
Wales
UtmerkelserBritish Academy Film Awards (2005)
Aktive år1990
IMDbIMDb

Rhys Ifans (født Rhys Evans den 22. juli 1967 i Pembrokeshire, Wales) er en walisisk skuespiller. Ifans spilte i mange walisiske fjernsynsprogrammer før han startet en filmkarriere i London. Han opptrådte på Royal National Theatre i London og på Royal Exchange Theatre i Manchester. En kort tid var han vokalist i rockebandet Super Furry Animals før de fikk sin nasjonale suksess i Storbritannia.

Han fikk internasjonal eksponering som filmskuespiller i rollen som karakteren Spike i den britiske filmen Notting Hill fra 1999. Ifølge DVD-kommentarene for denne rollen kunne Ifans verken vaske seg eller børste tennene som forberedelse til denne rollen. Han ble også kjent for i sin rolle i filmen Little Nicky som hadde premiere i 2000.

Hans filmroller inkluderer: Eyeball Paul i filmen Kevin and Perry Go Large (2000), som Nigel i The Replacements (2000), William Blakken i Vanity Fair (2004) og Vladis Grutas i Hannibal Rising fra 2007. Han spilte også rollen som Jed Parry i filmversjonen av Ian McEwan sin film Enduring Love og han hadde hovedrollen som Danny Morgan i filmen Danny Deckchair (2003).

I 2005 ble Ifans tildelt en BAFTA-pris for sin kritikerroste skildring av komikeren Peter Cook i TV-filmen Not Only, but forever. Senere dette året hadde han en gjesteopptreden for rockebandet Oasis i videoen til singelen The Importance of Being Idle samt at han mottok en pris for Video of the Year i 2005/2006 i NME Awards. Dette var ikke Ifans eneste rolle i musikkvideoer. Han har også vært med i mange musikkvideoer for flere forskjellige vokalister og band.

Den 16. juli 2007 mottok han en Fellowship fra Bangor University i North Wales for sine arbeider for filmindustrien. I 2002 skapte han en kontrovers i britiske medier for sin påståtte støtte til den walisiske nasjonalistisk gruppen Meibion Glyndŵr som er en militant gruppe som støtter vold mot engelske huseiere i de walisiske kjerneområdene. Denne kontroversen skyldtes hovedsakelig noen kommentarer han ytret i et intervju Mariella Frøstrup skrev for avisen The Observer.

Ifans fikk ytterligere kontrovers i avisene i mars 2007 da han kom med en vits på en anti-slaveri-veldedighetskonsert som mange publikummere fant usmakelig. Striden kom da Ifans fortalte publikum: Hvorfor er seksuelle overgrep mot barn så populært? Fordi barna er så jævlig sexy.

Siden 2007 har Ifans sunget med det walisiske psykedeliske rockebandet The Peth som spilte på en rekke konserter i Sør-Wales og i London høsten 2008. Rhys var kjæreste med den britiske skuespilleren Sienna Miller fra august 2007 og har en tatovering på hans høyre håndledd som matcher hennes tatovering. I juni 2008 ble det rapportert at Sienna Miller hadde avsluttet forholdet med Ifans.

For tiden (2015) er Ifans i et forhold med skuespilleren Anna Friel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ pqasb.pqarchiver.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.clickonline.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]