Denis Leary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denis Leary
DenisLearyJun10.jpg
Leary i juni 2010
Fødselsnavn Denis Colin Leary
Født 18. august 1957 (59 år)
Worcester, Massachusetts, USA
Medium Stand up, musikk, fjernsyn, film
Aktive år 1987–d.d.
Sjanger(e) Observasjonskomedie, svart komedie, satire, musikalskkomedie
Emne(r) Amerikansk kultur, aktuelle hendelser, libertarianisme, rekreasjonsbruk av narkotika, drinkekultur
Påvirkninger Lenny Bruce, George Carlin, Bill Hicks, Richard Pryor
Ektefelle(r) Ann Lembeck (1989-d.d.)
2 barn[1]
Notable arbeider og roller No Cure for Cancer
Lock 'n Load
Gus i The Ref
Michael McCann i The Thomas Crown Affair
Diego i Ice Age
Tommy Gavin i Rescue Me
"Bill" i "The Sandlot"
Nettsted http://denisleary.com
Denis Leary

Denis Colin Leary (født 18. august 1957) er en Emmy-nominert amerikansk skuespiller, komiker og filmregissør. Han er mest kjent for sin ofte aggressive komediestil og kjederøyking.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Leary ble født i Worcester i Massachusetts, og hans foreldre var irske immigranter. Leary er statsborger både i Irland og i USA.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Leary ble først kjent gjennom en sketsjMTV der han deklamerte om R.E.M. med store ord. Flere andre reklamer for MTV fulgte deretter, der Leary deklamerte i høy fart om en mengde emner. Han lanserte to album med stand-upkomedie, No Cure For Cancer (1993) og Lock 'N Load (1997). Sent i 2004 lanserte han en EP kalt Merry F#%$in' Christmas som inneholdt en blanding av ny musikk, tidligere ulanserte innspillinger, og enkelte spor fra Lock 'N Load.

I et intervju med CBS har Leary forklart at bakgrunnen til en av hans mest populære standup opptredener, No Cure for Cancer, var for å ha en måte å konfrontere en diagnose av kreft Leary hadde fått i 1991.

I 1994 ble Learys sarkastiske sang om den amerikanske lavere middelklassemannen, Asshole, berømt. Den ble stemt fram som nummer en i en stor australsk radioavstemning, samt at den nådde andreplass på singellisten der.

Leary har uttalt at han føler seg mest hjemme på scenen mens han gjør stand-up, men han har allikevel opptrådt i over 40 filmer, inkludert Wag the Dog, Demolition Man, Eventyreren Thomas Crown, og som stemmen til sabeltanntigeren «Diego» i Istid.

I dag er Leary hovedrolleinnehaver og medskaper av TV-serien Rescue Me. Han spiller en brannmann fra New York som er tidligere alkoholiker. I 2006 og 2007 ble han nominert til en Emmy Award for beste hovedrolle i en dramaserie for serien. I 2008 ble han nominert til Emmy for beste siderolle i filmen Recount.

Leary mottok en æresdoktorgrad fra Emerson College i Boston i 2005, for å ha undervist innen komedie på skolen i fem år fra 1979 til 1984.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Leary har vært gift med skribenten Ann Lembeck siden 1982. De møttes da han var hennes instruktør i engelsk på Emerson College. De har to barn, sønnen John Joseph og datteren Devin.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Musikkalbum

  • 1993: No Cure for Cancer
  • 1997: Lock 'n Load
  • 2004: Merry F#%$in' Christmas

Bøker

  • 2008: Why We Suck: A Feel Good Guide to Staying Fat, Loud, Lazy and Stupid by Dr. Denis Leary

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Engelsk Wikiquote: Denis Leary – sitater