Denis Leary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denis Leary
DenisLearyJun10.jpg
FødtDenis Colin Leary
18. aug. 1957[1]Rediger på Wikidata (65 år)
WorcesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved Emerson College, Saint Peter-Marian High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Ellis Island Medal of HonorRediger på Wikidata
Aktive år1987
Nettstedhttp://www.denisleary.com
IMDbIMDb

Denis Colin Leary (født 18. august 1957) er en Emmy-nominert amerikansk skuespiller, komiker og filmregissør. Han er mest kjent for sin ofte aggressive komediestil og kjederøyking.[trenger referanse]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Leary ble født i Worcester i Massachusetts, og hans foreldre var irske immigranter. Leary er statsborger både av Irland og USA.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Leary ble først kjent gjennom en sketsjMTV der han deklamerte om R.E.M. med store ord. Flere andre reklamer for MTV fulgte deretter, der Leary deklamerte i høy fart om en mengde emner. Han lanserte to album med stand-upkomedie, No Cure for Cancer (1993) og Lock 'N Load (1997). Sent i 2004 lanserte han en EP kalt Merry F#%$in' Christmas som inneholdt en blanding av ny musikk, tidligere ulanserte innspillinger, og enkelte spor fra Lock 'N Load.

I et intervju med CBS har Leary forklart at bakgrunnen til en av hans mest populære standup opptredener, No Cure for Cancer, var for å ha en måte å konfrontere en diagnose av kreft Leary hadde fått i 1991.

I 1994 ble Learys sarkastiske sang om den amerikanske lavere middelklassemannen, Asshole, berømt. Den ble stemt fram som nummer en i en stor australsk radioavstemning, samt at den nådde andreplass på singellisten der.

Leary har uttalt at han føler seg mest hjemme på scenen mens han gjør stand-up, men han har allikevel opptrådt i over 40 filmer, inkludert Wag the Dog, Demolition Man, Eventyreren Thomas Crown, og som stemmen til sabeltanntigeren «Diego» i Istid.

I dag er Leary hovedrolleinnehaver og medskaper av TV-serien Rescue Me. Han spiller en brannmann fra New York som er tidligere alkoholiker. I 2006 og 2007 ble han nominert til en Emmy Award for beste hovedrolle i en dramaserie for serien. I 2008 ble han nominert til Emmy for beste siderolle i filmen Recount.

Leary mottok en æresdoktorgrad fra Emerson College i Boston i 2005, for å ha undervist innen komedie på skolen i fem år fra 1979 til 1984.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Leary har vært gift med skribenten Ann Lembeck siden 1982. De møttes da han var hennes instruktør i engelsk på Emerson College. De har to barn, sønnen John Joseph og datteren Devin.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Musikkalbum

  • 1993: No Cure for Cancer
  • 1997: Lock 'n Load
  • 2004: Merry F#%$in' Christmas

Bøker

  • 2008: Why We Suck: A Feel Good Guide to Staying Fat, Loud, Lazy and Stupid by Dr. Denis Leary

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6c54g99, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg (en) Wikiquote: Denis Leary – sitater