Lily Collins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lily Collins
Lily Collins
Lily Collins i juli 2013
Født Lily Jane Collins
18. mars 1989 (26 år)
Guildford i Surrey i England
Yrke Skuespiller
Nasjonalitet USA USA
Aktive år 2009 - d.d.
Kjente roller Snow White i Lille speil på veggen der
Clary Fray i The Mortal Instruments: City of Bones
IMDb IMDb

Lily Jane Collins (født 18. mars 1989 i Guildford i Surrey i England) er en amerikansk og engelsk skuespillerinne. Best kjent for sine roller i filmene The Blind Side (2009), Abduction (2011), og Mirror Mirror (2012). Mirror Mirror er også kjent som Lille Speil På Veggen Der i Norge.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Lily Collins ble født i Guildford, Surrey, og er datter av den kjente engelske musikeren Phil Collins og hans andre kone, Jill Tavelman, en amerikaner som er den tidligere presidenten av "Beverly Hills Women's Club". Etter foreldrenes skilsmisse da hun var fem å flyttet Lily med moren til Los Angeles, California. Hun fullførte skolen på Havrad-Westlake School og begynte på University of Southern California, og tok journalisme som hovedfag.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Collins begynte skuespillerkarrieren med et par gjesteopptredener på 90210, og fant raskt ut at dette var noe hun ville gjøre mer av. Ikke lenge etter fikk hun en av hovedrollene i det biografiske dramaet The Blind Side, hvor hun spiller datteren i familien som adopterer hovedkarakter Michael Oher (Quinton Aaron). Sandra Bullock og Tim McGraw spiller også i filmen.

To år senere spilte hun i actionthrilleren Priest mot Paul Bettany, Karl Urban, Cam Gigandet og Maggie Q. Litt senere på året var hun også å se sammen med Taylor Lautner, Michael Nyqvist og Sigourney Weaver i medieslaktede Abduction.

Hennes store gjennombrudd kom imidlertid i 2012, hvor hun spilte Snøhvit i fantasykomedien Lille speil på veggen der. Denne rollen skulle egentlig blitt spilt av Saoirse Ronan, men hun måtte trekke seg, og Collins kom inn etter å ha slått en rekke andre kjente konkurrenter om rollen. Hun var for øvrig også blant finalistene til å spille den samme rollen i den andre Snøhvit-filmen, Snow White and the Huntsman, men måtte der se seg slått av Kristen Stewart. Mirror Mirror hadde premiere 30. mars 2012 i Norge.

I 2013 spilte hun hovedrollen Clary Fray i The Mortal Instruments: City of Bones, som er basert på den populære fantasybokserien The Mortal Instruments av Cassandra Clare. Filmen ble for øvrig regissert av norske Harald Zwart.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

  • 90210 (2009) .... Phoebe Abrams (2 episoder)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]