Michael Fassbender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Michael Fassbender
Michael Fassbender by Gage Skidmore.jpg
Født2. april 1977 (44 år)
Heidelberg i Tyskland
Beskjeftigelse Skuespiller
Utdannet ved Drama Centre LondonRediger på Wikidata
Ektefelle Alicia Vikander (2017–)[1][2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Irland Irland Tyskland Tyskland
Utmerkelser Volpi Cup for Best Actor (2011), Alliance of Women Film Journalists Award for Best Actor (2011), Order of Innisfallen[3]Rediger på Wikidata
Aktive år2001–
Nettstedhttp://www.michaelfassbender.org
IMDbIMDb

Michael Fassbender (født 2. april 1977 i Heidelberg i Tyskland) er en irsk-tysk skuespiller, først og fremst kjent fra filmer som X-Men: First Class, Prometheus, Inglourious Basterds og 12 Years a Slave.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fassbender ble født i Heidelberg i det som den gang var Vest-Tyskland, men foreldrene flyttet til Irland allerede da han var to år gammel, hvor faren drev en restaurant. Michael selv ble oppfostret som katolikk. Han har engelsk som morsmål, men behersker allikevel tysk til en viss grad.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fassbender har selv hevdet at han måtte finpusse tyskferdighetene før rollen i Inglourious Basterds. Han har aldri spilt i en tysk-språklig film, men sier at det kan bli aktuelt senere i karrieren. Han bor for øyeblikket i London, og pendler til Los Angeles når han spiller inn amerikansk-produserte filmer.

Fassbender spilte i en årrekke i mindre kjente britiske TV-serier og filmer, før han i 2006 fikk et lite gjennombrudd i Zack Snyders actionfilm 300, hvor han spilte en ung, modig og dyktig spartansk soldat. Deretter spilte han i britiske indie-filmer, som Hunger (2008), Eden Lake (2008) og Fish Tank (2009), før han fikk en liten, men betydelig rolle i Quentin Tarantinos storfilm Inglourious Basterds. Den gav ham også et stort navn i amerikansk filmindustri.

I 2010 medvirket han i en ny britisk film, denne gangen actionfilmen Centurion, hvor han spilte hovedrollen. Senere samme år spilte han i en amerikansk film, Jonah Hex, som ble en stor fiasko finansielt sett. Den ble også slaktet hos anmelderne, men Fassbender ble likevel sett på som filmens lille lyspunkt. Han spilte også i en ny filmversjon av Jane Eyre, som kom ut i starten av 2011.

Etter dette ble Fassbender tilbudt rollen som The Lizard i The Amazing Spider-Man, men han avslo for å i stedet spille den ikoniske rollen som Magneto i X-Men: First Class (2011). Dette viste seg å være lurt, for filmen fikk strålende anmeldelser, ble en kjempesuksess hos publikum, og samspillet mellom Fassbender og James McAvoy (som spilte Charles Xavier / Professor X) ble lovpriset.

Senere i 2011 spilte han i Freud-biografien A Dangerous Method med Viggo Mortensen og Keira Knightley, britiske Shame med Carey Mulligan, som fikk meget gode kritikker, samt Haywire av Steven Soderbergh, med blant annet Michael Douglas, Ewan McGregor og Antonio Banderas på rollelisten. I 2012 medvirket han i Ridley Scotts storfilm Prometheus med Charlize Theron og Noomi Rapace.

I 2013 skal han spille i Steve McQueens Twelve Years a Slave mot blant andre Chiwetel Ejiofor og Brad Pitt. Deretter spiller han igjen i en Ridley Scott-film, The Counselor, også det med Brad Pitt, i tillegg til Cameron Diaz, Penélope Cruz og Javier Bardem. Det er også klart at han skal være med i X-Men: Days of Future Past, samt i Prometheus 2, som er oppfølgere til henholdsvis X-Men: First Class og Prometheus. I 2016 spilte han i filmen The Light Between Oceans med Alicia Vikander.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.wmagazine.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ people.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.irishtimes.com, besøkt 16. januar 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]