Hopp til innhold

Bumerang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonelle bumeranger med forskjellig form brukt i den australske regnskogen
Dekorerte bumeranger fra messe i Melbourne 2005
Bumeranger fra Det gamle Egypt funnet i Tutankhamons grav

Bumerang er et kastevåpen opprinnelig laget av trevirke, men nå også gjort i komposittmaterialer. Bumerangen ble opprinnelig oppfunnet av australske aboriginene, men lignende våpen finnes også blant folkeslag i det nordøstre Afrika, indianerstammer i Arizona og Sør-California, og i India. En bumerang som er funnet i Polen antas å være omkring 30 000 år gammel.[1]

Bumeranger finnes i mange forskjellige former og størrelse avhengig av opphavet og det tiltenkte formål. Den mest gjenkjennbare typen er den returnerende bumerangen som er en form for kastepinne som når den blir kastet på korrekt vis flyr i en bue og kommer tilbake til utgangspunktet. Andre typer er av den ikke-returnerende sorten, og enkelte igjen blir ikke kastet, men blir brukt som slagvåpen i nærkamp av aboriginer. Bumerangens bruksområde omfatter blant annet jaktvåpen, musikkinstrument, slagvåpen og leke. Størrelsen på bumeranger fra ende til ende varierer fra 10 cm til over 2 meter i lengde. Enkelte bumeranger kan ha utskjæringer eller være malt i et design som gir mening til den som laget den. De fleste bumeranger man ser i dag er enten av turist- eller konkurransevariantene, og er nesten utelukkende av den returnerende typen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bumerang-liknende gjenstander har blitt brukt over hele verden til jakt, religionsutøvelse og fritidsaktiviteter. Opphavet er fremdeles ikke fullstendig avklart. Forskning har vist at eldgamle stammer i Europa brukte spesielle kasteøkser. I tillegg ble det av faraoen i det gamle Egypt brukt en type pinne for å jakte på fugler. Forøvrig har det i bumerang-landet Australia blitt brukt bumeranger og jakt-pinner i mange tusen år. Navnet har sin opprinnelse hos en australsk aboriginstamme kalt Turuwal, som holdt til sør for Sydney i Australia.

I dag blir bumeranger mest brukt som sport. Det finnes flere forskjellige typer kaste-konkurranser: presisjon på returen, trikse-kasting, maksimal tid i luften, utholdenhet og annet. Dagens bumeranger er vanligvis konstruert av tre, plast eller komposittmaterialer, og finnes i mange farger og fasonger. De fleste bumeranger til sportsbruk veier mindre enn 100 gram, og bumerangene som brukes i maksimal tid i luften-konkurransene veier ofte mindre enn 25 gram.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]